Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2009 21:08 - ГЕРБ и "Атака" гласуваха за тоталното следене на телефони и Интернет
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 437 Коментари: 0 Гласове:
0БСП, ДПС, Синята коалиция и независимите депутати от РЗС предупредиха управляващите от ГЕРБ, че ще оспорят в Конституционния съд приетите във вторник на първо четене промени в Закона за електронните съобщения. Те предвиждат изключителни правомощия на МВР да следи електронната кореспонденция и мобилните телефони.

Промените минаха с 100 гласа "за", 74 "против" и 5 "въздържал се". Предложенията на ГЕРБ бяха подкрепени само от "Атака".

Въпреки острите критики и предупреждения за въвеждане на "пълна полицейщина", вътрешният министър Цветан Цветанов и депутатите от ГЕРБ не дадоха сигнал, че може да коригират законопроекта, който среща съпротива и от страна на правозащитни организации.

Макар че докато бяха на власт БСП и ДПС също пробваха да прокарат подобни правомощия на МВР, сега двете партии заявиха, че в закона има постановки, които са в грубо нарушение на конституцията и Европейската конвенция за защита правата на човека. Това е разширеният обхват на престъпленията, за които може да се следят трафични данни и създаването на постоянен интерфейс между МВР и базата на данни на мобилните оператори.

Същите аргументи вече бяха изказани от правозащитната организация Програма "Достъп до информация", но никой не им обърна внимание.

По време на над 3-часовата дискусия в парламента министър Цветанов и депутатите от ГЕРБ оспориха доводите, че предложенията им са в директна колизия с чл. 34 от конституцията. Текстът гласи, че кореспонденцията на гражданите е неприкосновена и това право може да бъде нарушено със съдебно разрешение само за разследване на тежки престъпления (за които е предвиден над 5 години затвор, бел.ред.).

ГЕРБ и "Атака" обаче одобриха ваденето на разпечатки за всички престъпления, за които се полага над 2 години затвор. Според МВР така ще се улесни противодействието на престъпността.

Цветан Цветанов "помоли" депутатите да "развържат ръцете на МВР" за по-ефективна работа срещу престъпността. Той заяви, че по сегашния ред министерството е принудено "да се моли" на мобилните оператори да предоставят по-бързо разпечатките от телефонните разговори на заподозряните. Министърът заяви, че се е стигало до забавяния и от 168 дни.

Цветанов обаче така и не отговори на критиките защо законопроектът на МВР не сложи единствено срокове за по-бързо предоставяне на информацията, а иска пълен достъп в реално време до данните на операторите.

Така след съответното разрешение от районен съд заради наличието на интерфейс МВР ще получава информация къде се намира определен човек по GSM-клетките, както и с кого говори и колко дълго. Сегашният законопроект дава възможност тези мерки да се прилагат при престъпления като клевета и дори при извършено пътно-транспортно произшествие.

В същото време гражданите, които са били следени и не са се оказали престъпници, не получават правна възможност да искат обезщетения за нарушени права, тъй като няма предвидена процедура за достъп до секретните бази данни.

Депутатите от ГЕРБ Павел Димитров и Димитър Лазаров отхвърлиха критиките с основния аргумент, че ако МВР няма достъп в реално време, то мобилните оператори биха могли да злоупотребят. Димитров на няколко пъти обясни, че проектозаконът не противоречи на конституцията. Той цитира именно факта, че достъп до кореспонденцията на гражданите се полага за предотвратяването на тежки престъпления. Според ГЕРБ опозицията "заблуждава хората".

Именно тук обаче е основната колизия с конституцията, защото МВР иска да следи за почти всички видове престъпления, а не само за тежки.

"Пълна полицейщина"

Лидерът на СДС Мартин Димитров отбеляза, че в няма европейска държава, в която службите се ползват с директен достъп до трафични данни. Цветан Цветанов не взе отношение и по този въпрос. За сметка на това обясни, че никой не контролира мобилните оператори и попита депутатите защо нямат доверие на МВР след като имат доверие на частниците. В този контекст Цветанов отбеляза, че всеки шеф на фирма има достъп до телефонните разговори на своите служители.

Лидерът на ДСБ Иван Костов поздрави правителството за успеха на акцията "Наглите" и допълни, че са постигнали пробив, без да имат пряк достъп до трафичните данни. Направихте тази операция, без да нарушавате конституционната норма, засягаща свободата на кореспонденцията, коментира Костов.

Той предупреди ГЕРБ, че приетите текстове няма да издържат пред КС.

Христо Бисеров от ДПС напомни, че дискусията за спазването на гражданските права не е от сега, а от предишния парламент. Той попита дали някой не иска да "дописва" конституцията и защо не се ползва Законът за специалните разузнавателни средства.

Лидерът на РЗС Яне Янев първи определи законопроекта като даване на право на МВР да си въведе пълна "полицейщина". "Всеки човек, включително и министърът, може да се изкуши и да прекрачи закон ако има твърде голяма власт", каза Янев в отговор на увещанията на Цветанов, че МВР няма да злоупотребява. Ивелин Николов (БСП) също говори за въвеждането на полицейска държава.

"Това не води до повече сигурност, а до повече страх", каза червеният депутат.

Подобна теза изказаха и от ДПС в лицето на депутата Четин Казак. Според него е напълно достатъчно в законопроекта да се заложат единствено срокове за мобилните оператори за предоставяне на данни и санкции при неспазването им. Депутатът от Синята коалиция Йордан Бакалов добави, че подобен нормативен акт може да бъде приет само ако има процедури по контрол и доверие в МВР.

"Тук няма нито контрол, нито имаме доверие в МВР заради всичките скандали с изтичане на информация", заяви Бакалов, който е председател на комисията за защита на човешките права. Нито един депутат от "Атака" не взе думата по време на дебата, въпреки че партията единствена подкрепи ГЕРБ в гласуването.Тагове:   атака,


Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 11129396
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 36719
Календар
«  Юни, 2021  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930