Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2009 21:14 - Официално е потвърден бракониерският лов на президента Първанов в Узбекистан
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 484 Коментари: 0 Гласове:
1Официален узбекски източник потвърди информацията за узбекския бракониерски лов на президента Първанов разгласена от журналиста Сергей Наумов в публикация в сайта ferghana.ru от 2 декември 2008 г.

Според заместник-директор на Нуратинския държавен резерват, цитиран в бюлетина на международната работна група по дивите кози към "Международния съюз за защита на природата" (IUCN*) за месец септември 2009, на 7 ноември 2008 г българският президент е посетил резервата. В района на главния планински връх Хаят Баши той причакал два архара подгонени от служители на резервата и застрелял един от тях.

Министерският съвет на Узбекистан е издал разрешение за лов в ловното стопанство (лесхоз), но не и на територията на резервата, където ловът е забранен по принцип . През последните две години узбекските власти не са издавали разрешение за експорт на трофей от защитения вид "архар на Северцов" съгласно нормите на Вашингтонската конвенция за търговия със защитени видове (CITES). Възможно е българският президент да е изнесъл трофея без такова разрешение - пише в бюлетина, който отбелязва също, че България е член на Европейския съюз и като такава е подписала многобройни конвенции за защита на дивата природа, включително и CITES.

Отстрелът на защитен вид се наказва в Узбекистан с поправителен труд и глоба. Както поясни пред сайта "Рога и Копита" Стефан Аврамов от "Българска Фондация Биоразнообразие", след като има данни за унищожаване на застрашен вид и липсва разрешение по Вашингтонската конвенция на CITES, Първанов попада под ударите на Чл. 278в от българския НПК:

 Чл. 278в. Който унищожи, улови, задържи или продаде екземпляр от европейски или световно застрашени диви гръбначни животни, включително от видовете по приложение № 3 на Закона за биологичното разнообразие, означени със знак (*) без необходимото за това разрешение, се наказва с лишаване от свобода до пет години, както и с глоба от хиляда до пет хиляди лева и с компенсиране на нанесените щети.

Това беше подчертано от природозащитници и опозиционни депутати още миналата година, когато избухна "скандала с архара". Досега обаче липсваше официално потвърждение за извършеното престъпление от представители на узбекските власти и от международните организации. 

 Коментар: "Рога и Копита" публикува по изключение и против официалната политика на сайта тази достоверна информация от реномиран международен източник. Считаме, че тъй като потвърждението вече е налице, прокуратурата може да се сезира със закононарушението. По източници на "Рога и Копита" Първанов е отстрелял дива коза и в България. Това е станало през 2008 г. в дивечовъдна станция Борово в Родопите. Дивата коза също е защитен вид и ако липсва разрешение за отстрел от МОСВ президентът е натрупал още годинки по Чл. 278в. За резила и наглостта не говорим, там натрупването е капитално.

IUCN е най-старата и най-голяма мрежа за защита на природата. Организацията е базирана в Женева и е създадена през 1948 г. В нея членуват повече от 1000 правителствени и неправителствени организации. Експерти към организацията са 11000 научни работници в повече от 160 страни.

Източници.
Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 11129137
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 36719
Календар
«  Юни, 2021  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930