Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2009 11:26 - Нападнаха папа Бенедикт ХVI
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1071 Коментари: 3 Гласове:
2



Папа Бенедикт XVI бе съборен на земята снощи от жена на влизане в катедралата "Свети Петър" за коледната литургия, предадоха световните агенции, като се позовават на говорителите на Ватикана Чиро Бенедетини и Федерико Ломбарди.

Кардиналите, придружаващи 82-годишния глава на Римокатолическата църква, останаха видимо смаяни и процесията спря, когато нападателката прескочи предпазните заграждения и се хвърли върху Светия отец.

Докато охранители се опитваха да обуздаят нападателката, Бенедикт XVI и кардинал Роже Ечегарай загубиха равновесие в блъсканицата и паднаха на мраморния под.

На видеоматериал, получен от АП, се вижда как жена, облечена с червен суичър с качулка, прескача дървените бариери, ограждащи главната пътека в базиликата. Тя се впуска към Бенедикт XVI, преди да бъде обградена от ватикански полицаи. Жената обаче успява да хване папата за полите на мантията му, докато е събаряна на пода от охранителите, и Светият отец пада върху нея.

Бенедикт XVI изглежда е невредим и се изправи бързо на крака. Той продължи да води спокойно процесията към главния олтар на базиликата, където започна да отслужва коледната литургия.

87-годишният френски кардинал обаче е със счупена бедрена кост и бе отведен от мястото на инвалидна количка. Ечегарай, който е с крехко здраве, е настанен в римска болница.

Кардиналът е голяма фигура в Римокатолическата църква, отбелязва Франс прес. Той е пионер на юдейско-християнския диалог и в продължение на дълги години изпълнява деликатни мисии в кризисни региони. Ечегарай посети Саддам Хюсеин в Багдад като пратеник на тогавашния папа Йоан Павел II през февруари 2003 г. - месец преди оглавяваните от Съединените щати международни сили да навлязат в Ирак и да свалят диктатора от власт.

Според цитираните говорители на Ватикана жената има психически проблеми.

Ломбарди я определи като неуравновесена и заяви, че именно тя се е опитала да прескочи предпазните заграждения и да се приближи до папата и на миналогодишната коледна литургия.

Тогава тя била съборена бързо на земята от охраната.

Жената е задържана от ватиканската полиция, за да бъде разпитана.

Според разкази на очевидци, цитирани от италианската национална информационна агенция АНСА, тя е искала да се приближи до папата, но не е имала лоши намерения.

Тази версия бе потвърдена по-късно и от представител на пресслужбата на Ватикана, цитиран от РИА Новости.

Вярващи често се опитват да достигнат и докоснат папата при негови публични появи.

Главата на Римокатолическата църква е охраняван едновременно от Швейцарската гвардия, ватиканската и италианската полиция.


Турчинът Мехмет Али Агджа се опита да убие предшественика на Бенедикт XVI - Йоан Павел II, през 1981 г. Тогавашният папа получи тежка рана в корема, но оцеля.

Психически неуравновесен мъж нападна италианския премиер Силвио Берлускони преди броени дни. 42-годишният Масимо Тарталия хвърли на 13 декември срещу премиера метална отливка на миланската катедрала, разби му носа и му изби два зъба.

По време на литургията Бенедикт XVI не спомена за инцидента. Когато хорът запя, той напръска с тамян главния олтар, преди да започне литургията с традиционното пожелание за мир на латински език Pax vobis (Мир вам).

Десетки хиляди хора наблюдаваха на живо литургията на гигантски видеоекрани на площад "Свети Петър". Милиони хора в цял свят проследиха службата по телевизията.

Тя започна тази година с два часа по-рано от обичайното - в 22 ч. местно време (23 ч. българско време), и приключи в полунощ.

Ватикана отхвърли по-рано този месец появилите се в печата спекулации, че това решение е било взето заради неуточнени здравословни проблеми на папата, който навърши 82 години през април.

Целта била той да "се умори малко по-малко" и да може да поспи няколко часа повече, преди да произнесе традиционното си коледно послание "Урби ет Орби" (Към Града и към Света).






Гласувай:
2



1. andi2 - не знам дали си гледала реппортажи ...
25.12.2009 11:31
не знам дали си гледала реппортажи
от Велика Събота от Иерусалим , от "слизането на благодатния огън "
Там направо военните охраняват храма
:)
цитирай
2. reporter - Да, гледала съм репортажите от Й...
25.12.2009 11:36
Да, гледала съм репортажите от Йеруасалим... Явно такава охрана трябва да сложат и на папата :)
Весел празник :)
цитирай
3. анонимен - Първо Берлускони нападнаха,
25.12.2009 12:04
сега папата. Президентът ли е на ред?
Нещо им става в Италия!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13002078
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031