Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2009 21:48 - Дойче банк: Сивата икономика помага в условията на криза
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 542 Коментари: 0 Гласове:
1



Европейските страни с голяма сенчеста икономика са се представили в кризата по-добре от примерните си съседи. Това е извод от доклад на Дойче банк, цитиран от в. "Файненшъл таймс". Според анализаторите на банката това твърдение е валидно само за държавите със сравнително големи икономики като Гърция. През декември премиерът на страната Георгиос Папандреу призна, че публичният сектор е прояден от корупция. И действително въпреки голямата задлъжнялост на южната ни съседка нейната икономика се е свила с едва 1% през 2009 г. За сравнение - средното понижение за страните от Европейския съюз е 4 на сто. Сенчестият сектор в Португалия се равнява на близо 25% от Брутния й вътрешен продукт, а икономиката й се е свила едва с 2.6% през годината. Скандинавските държави, при които сивият сектор с равнява на около 15% са отчели понижение на БВП от средно 5%. При Ирландия и Финландия спадът е над 6 на сто.

Другата крайност, открита от Дойче банк, е, че страните с "изразено честно" население  като Австрия, Франция и Холандия също се представят сравнително добре в условията на криза.

Уточнявайки че изводите от изследването не трябва да бъдат приемани изцяло на сериозно, Дойче банк твърди, че Германия е в една от най-неизгодните позиции в Евросъюза. Нейните жители не са "нито безукорно честни като австрийците, нито полагат толкова много усилия в заобикаляне на законите като гърците", се казва в проучването. Така нивото на сивата икономика на страната достига до около 14.5% от официалния БВП. Според банката най-неблагоприятното равнище е точно 14.3318 на сто.

Имайки предвид този факт, Германия има два варианта - да последва примера на "успешните държави" като Гърция или да избере пътя на добродетелите.

Авторът на проучването - Себастиан Кубш, признава, че не знае точната причина за наблюдаваната зависимост между обема на сивата икономика и представянето на дадена държава в кризата. Едно от неговите обяснения е, че един добре функциониращ сив сектор предоставя алтернатива за официално безработните.

Идеята, че голямата сенчеста икономика може да помогне във времена на криза, първо е изказана от професора от университета в австрийския град Линц Фридрих Щнайдер. "Сивата икономика носи допълнителни приходи на  хората,  което помага за увеличаване на потреблението", казва той. "Единственият  губещ е държавата", допълва  професорът.

Щнайдер споменава, че честността на икономическите субекти също може да е предпоставка за просперитет. "Ако хората смятат, че данъчната тежест е справедлива, те ще са по-склонни да си плащат данъците. Това на свой ред ще увеличи приходите в бюджета", коментира той.

В заключение Дойче банк препоръчва на германците да изберат пътя на честността. Финансовата криза показа, че това  е единственият вариант за осигуряване на устойчиво икономическо развитие, се казва в доклада.


Тагове:   криза,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039587
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930