Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2009 21:31 - Натискаме Газпром за суапови сделки и реекспорт
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 677 Коментари: 0 Гласове:
0



България ще настоява при сключването на новия договор с “Газпром“ да получи възможност за суапови сделки и правото да изнася заявените, но неизползвани количества синьо гориво, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред БНР в понеделник.

Миналия четвъртък, докато страната се готвеше за посрещането на Бъдни вечер, той бе на преговори в Москва по енергийните проекти и бъдещия газов контракт.

“Ние освен директните договори без посредници, имаме и други предварителни позиции, които са възможност за влизане на газа през различни точки и възможност за суапови сделки“, каза Трайков.

При този вид сделки могат да се заменят количества газ между различни транзитиращи доставчици по различни маршрути, което ще стане възможно след пускането в експлоатация на газовите връзки с Гърция, Румъния, Турция и Сърбия. За първите две Европейската комисия вече отпусна 45 млн. евро за съфинансирането им, очаква се европари да бъдат дадени и за интерконектор със Сърбия и те да се превърнат в алтернативни трасета за газови доставки след 2012 г. За турската връзка “Българският енергиен холдинг“ ще осигури собствени средства.

Министърът съобщи още, че страната ни настоява, “ако има клауза “take or pay“ (вземи или плащай), задължително плащане на заявени, но неизползвани количества, тази част да може да се реекспортира, да има гаранции за изпълнение от страна на доставчика и т.н.“

Според него е “положително, че "Газпром" и министърът на енергетиката на Русия са съвсем наясно, че в случая имаме две страни - "Газпром", който иска да си продаде стоката, и клиенти, които имат и алтернативи, и затова неслучайно дори министърът акцентира на това, че от негова гледна точка това е правилното отношение на "Газпром" и че условията, които предлагат, трябва да са интересни и привлекателни за клиента на стоката“.

Трайков посочи, че най-прозрачен газовият договор в Русия би бил, ако е между “Булгаргаз“ и “Газпром“ и че е “оптимистично настроен за това, че ще пресечем интересите си в точка, която е достатъчно близо до нас“.

Той коментира още, че няма как да има обвързване между бъдещите доставки на природен газ и строежа на газопровода “Южен поток“, както настояват руснаците в последната година. Причината е, че “теоретично, ако не се стигне до "Южен поток", това не означава, че няма да има договор за доставка“, каза Трайков.

“От друга страна обаче и в хода на разговорите, и в хода на мисленето по двете теми има някои въпроси, където могат да се търсят синергии. Така че в този смисъл обвързването, по този начин разбрано, не винаги е непременно негативно“, допълни министърът.

Преговорите и по “Южен поток“, и по новия газов договор с Русия, който да замени изтичащите последователно от края на 2010 до края на 2012 г.. три договора с “Овергаз Инк“, “Газпром експорт“ и “Винтерсхал“.



Тагове:   природен газ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000133
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031