Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2009 20:39 - Ирина Бокова - новата дама на ЮНЕСКО
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 865 Коментари: 2 Гласове:
0



Под заглавие "Ирина Бокова - новата дама на ЮНЕСКО" френският всекидневник "Фигаро" публикува обширна статия за избора на българския посланик в Париж за генерален директор на международната организация.

Посланичката на България във Франция е първата жена, която беше избрана начело на престижната международна институция, акцентира френското издание в статията си. Вестникът отбелязва, че Бокова е стигнала до най-висшия пост в ЮНЕСКО тихомълком, на пръсти, защото нито един от множеството сценарии за това кой ще оглави организацията, не е предвиждал роля за нея.

Вестникът припомня и процеса на самия избор на Бокова начело на ЮНЕСКО през септември в Париж, когато като фаворит се е очертаваше министърът на културата на Египет Хосни Фарук. Въпреки тези очаквания след избори, протекли в пет тура, Бокова беше избрана начело на ЮНЕСКО и това, както тя самата каза, беше важен знак за равнопоставеността на половете, отбелязва "Фигаро".

Вестникът цитира и трима неназовани дипломати, които коментират избора на посланичката на България в Париж начело на международната организация. Според първия както винаги става в международните структури, изборите бяха спечелени от компромисен кандидат. Според втория не бива да се подценява Бокова предвид местата, на които е учила, сред които е и Харвард. Третият дипломат припомня, че през последните две години Бокова е посетила 40 страни по света за нуждите на кампанията си.

В статията в. "Фигаро" коментира, че на изборите за генерален директор на ЮНЕСКО Египет е подкрепял неподходящия кандидат. Припомнят се антисемитските изказвания на Фарук Хосни, както и това, че той самият е намекнал, че в неговото ведомство има и корупция. Освен това срещу него се изправи и посланикът на Алжир в ЮНЕСКО, което показа, че арабският свят не съумя да подкрепи една обща кандидатура и излезе на тези избори разединен, допълва "Фигаро".

После беше издигната и кандидатурата на танзанийски дипломат, а Танзания няколко месеца преди това беше председател на Африканския съюз. Либийският лидер Муамар Кадафи, чиято страна наследи Танзания на председателския пост на АС, малко прибързано заяви, че целият африкански континент застава зад кандидатурата на египетския министър на културата, припомня "Фигаро".

Вестникът отбелязва, че още на втория тур на вота за генерален директор на ЮНЕСКО битката се е превърнала сякаш в игра на дама, тоест египетският министър се е оказал изправен срещу няколко кандидатки за поста. И когато в тази игра едната дама е отстранена, другата печели дивиденти от това, коментира френският всекидневник. Така например литовката се отказа бързо от битката и тогава привържениците на Бокова настояха, че не само арабските страни никога не са оглавявали ЮНЕСКО, но и че източноевропейските държави също никога не са имали тази чест, пише "Фигаро".

Тогава кандидатката от Еквадор, която беше от ливански произход и която беше подкрепяна от САЩ, също се отказа от надпреварата. На третия тур беше ред и на европейската комисарка по външните отношения, бившата австрийска външна министърка Бенита Фереро-Валднер да се оттегли и да призове открито за гласуване за Бокова. На четвъртия тур двамата финалисти получиха поравно 29 гласа. И тогава, в момента, когато натискът се увеличи, главно върху представителите на африканските страни, четири средиземноморски държави - Франция, Италия, Испания и Гърция, които до този момент подкрепяха египетския министър на културата, промениха позицията си. Така се стигна до победата на Бокова на петия тур с 31 гласа за нея срещу 27 гласа за Хосни, заключава "Фигаро". /БТА


Тагове:   ЮНЕСКО,


Гласувай:
0



1. анонимен - ГОЛЕМИЯТ БРАТ-от 1984г.
30.12.2009 21:36
НЯМА КАКВО ДА КОМЕНТИРА
цитирай
2. анонимен - GOLEMIQT BRAT-1984G NO KOMENT
30.12.2009 21:41
GOLEMIQT BRAT-1984G NO KOMENT
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030964
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930