Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2009 23:53 - Смъртоносна медуза едва не умори победителя в конкурса за най-добра работа
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 6538 Коментари: 4 Гласове:
2



И в рая се случват неприятности, стана ясно, след като британецът, който спечели конкурса за най-доброто работно място на света, беше ужилен от опасна медуза край бреговете на австралийски остров, съобщи АП.

 

Бен Саутол, който победи близо 35 000 конкуренти, получи задачата да проучва туристическите особености на австралийския остров Хамилтън и да ги описва в блог в течение на шест месеца. Целта е да популяризира острова като туристическа дестинация. За своя труд Саутол ще получи 150 000 австралийски долара (120 000 щатски долара).

 

Той обаче едва се размина със смъртта, след като беше ужилен от изключително силно отровната медуза ируканджи.

 

По-рано тази седмица той карал водни ски в океана, когато почувствал “леко ужилване, като от пчела” по ръката си.

 

По-късно усетил парене в ръцете и краката и бил незабавно заведен на лекар. Симптомите на треска -  главоболие, болки в кръста, задух и високо кръвно налягане, довели лекаря до заключението, че пациентът му е ужилен от медуза ируканджи. Той му предписал лекарство, което да неутрализира отровата.

 

Саутол призна, че е трябвало да облече

 

цял предпазен костюм

 

както се препоръчва по всички плажове в околността по това време на годината.

 

Австралия е известна с многобройните отровни видове в своята фауна, но голямата колкото фъстък медуза ируканджи е доста непозната. Тя на практика е невидима във водата и е достатъчно малка, за да мине през мрежите, които пазят популярните места за плуване от медузи и други нежелани посетители.

 

Ужилването на ируканджи може да предизвика болки в мускулите и гръдния кош, повръщане, безсъние и нервност. Някои симптоми могат да траят повече от седмица. Отровата понякога може да предизвика

 

рязко повишаване на кръвното налягане и инфаркт

 

През 2002 година двама туристи загинаха при отделни инциденти, след като бяха ужилени от малката медуза край североизточния бряг на Австралия. Това са първите регистрирани смъртни случаи, предизвикани от ируканджи.


Кой е Бен Саутол?
През целия си съзнателен живот Бен Саутол участва в благотворителни каузи, свързани с опазването на околната среда.

 

Когато спечели конкурса за най-добрата работа в света, в интервю за "Монитор" пред Лияна Панделиева той заяви:

 

- След като приключа работния си ангажимент, ще се възползвам от интереса на медиите и ще развивам благотворителна дейност. Аз съм млад, силен, амбициозен, попаднах в полезрението на медиите и от това трябва да бъдат извлечени максимум ползи за добри и дългосрочни каузи.

 

- Милиони хора по света са убедени, че ти спечели безкраен купон за половин година.

 

- Ха, ха - да, аз също съм чувал нееднократно такива мнения дори от туристите, които пристигат тук. Оглеждат ме и чакат да видят признаци за това, че аз съм най-безгрижният човек на Земята. Вярно е, че купонът е безкраен, утрините са вълшебни, залезите са приказни, водата е топла, но всичко е свързано с постоянна много тежка и натоварваща работа и огромна отговорност… Аз обичам натоварената работа и обичам да бъда твърд и да мога всичко - тази работа ми даде възможността да показвам най-доброто от себе си.

. Топ 10 на най-отровните същества на планетата
  1. Box Jellyfish

image

Изключително смъртоносно създание, известно още като Boxfish, Sea WASP, пожар медуза или само жило. Тези медузи са много опасни същества и подобно на медузата, ужилила Бен Саутол,  живеят в австралийските води. Медузата е изключително наситена с токсини, които, когато са в контакт с човека, могат да спрат сърдечно-дихателните функции за по-малко от три минути.

 


  2. Кралска кобра

image

Най-дългата отровна змия. Отделни екземпляри достигат 5,5 метра и 20 килограма. Едно ухапване от тази смъртоносна змия може много лесно да убие човек. Кобрата дори е способна да убие възрастен слон само за 3 часа след ухапването.

 


  3. Marbled Cone Snail (Мраморен конусовиден охлюв)

image

Малкият, красиво изглеждащ охлюв може да бъде толкова смъртоносен, колкото всяко едно от животните, представени в тази класация. Една капка от неговата отрова е толкова силна, че може да убие без проблем 20 човека, като ефектът от ужилването започва да действа моментално и води до парализа, подуване, изтръпване и няма противоотрова.

 


  4. BLUE-RINGED OCTOPUS (СИНЬО-ПРЪСТЕНЕН ОКТОПОД)

image

Този октопод се среща в Тихия океан и е с размерите на топче за голф, но отровата му е смъртоносна и за нея няма антидот. Ухапването от този октопод води до задушаване, парализа и неминуема смърт.

 


  5. Death Stalker Scorpion (Смъртоносен ловуващ скорпион)

image

Най-смъртоносният скорпион на планетата. Неговата отрова е силен коктейл от невротоксини, които довеждат до неописуема и нетърпима болка, температура, шок, кома и фатален край дори за най-здравия човек. Среща се в Северна Америка и Средния изток.

 


  6. Stonefish (каменна риба)

image

Може би каменната риба не е от най-красивите същества, но затова пък е най-отровната. Нейното ужилване може да се сравни с най-ужасната болка, която може да бъде изпитана, и води до инфектиране на мястото и ако човек иска да оцелее, трябва да му се ампутира ухапаният крайник. Все пак, ако на ухапания се окаже медицинска помощ до няколко часа, той може да бъде спасен. Каменната риба се среща в Тихия океан, Индийския океан, Червено море и Големия бариерен риф.

 


  7. THE BRAZILIAN WANDERING SPIDER (БРАЗИЛСКИ БРОДЕЩ ПАЯК)

image

Наричан още бананен паяк, той е записан в Книгата на Гинес за 2007 г. като най-смъртоносния паяк, виновен за най-много смъртни случаи от ухапвания. Паяците от този вид са много опасни, защото постоянно обикалят и могат да влязат вкъщи, в обувки, коли и в гардероби. Най-интересното е, че ухапването му води не само до смърт, а и до силна полова възбуда, която трае много часове след ухапването, но която също може да доведе до импотентност, ако човекът бъде спасен.

 


  8. Inland Taipan (Тайпан)

image

Тайпанът, който е най-отровната змия, се среща най-вече в Австралия. Отровата й е от 200 до 400 пъти по-силна от тази на кобрата. За щастие тази змия се крие от хората и пострадалите от нея са малко.

 


  9. Poison Dart Frog (Отровна жаба стрела)

image

Ако някога ви се случи да тичате под дъжда в някоя от горите на Централна или Южна Америка и видите красива цветна жаба, никога не я докосвайте, защото това може би е Poison Dart Frog, тя е едно от най-смъртоносните животни на планетата. Дълга е само 5 см, но е способна да убие човек и всеки голям бозайник. Нарича се жаба стрела, защото разпръсква отровата си като стрела, която се съдържа в кожата й.

 


  10. Puffer Fish (Надута риба)

image

Тези риби са деликатес в Корея и Япония, но проблем е, че кожата им, черният дроб и други вътрешни органи са много отровни. Интересното е, че японските готвачи полагат много усилия да я почистят и сготвят така, че да бъде безопасна за ядене, но ако все пак някой клиент умре от отравяне, самият готвач се самоубива. За отровата на тази риба няма антидот.

http://www.monitor.bg/article?id=226937


Тагове:   конкурс,


Гласувай:
2



1. tili - И сега????????????
31.12.2009 00:20
Как ще привлича туристи;-))))
цитирай
2. reporter - Оказва се, че едни от най-отровните ...
31.12.2009 12:14
Оказва се, че едни от най-отровните представители на фауната живеят именно в Австралия
цитирай
3. orinavi - ...
31.12.2009 12:56
Тази "надута риба" още й казват "риба-балон".
цитирай
4. reporter - Ей, да бе, верно. . . направо ми из...
31.12.2009 13:05
Ей, да бе, верно... направо ми изхвърча от акъла името :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12999078
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031