Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2010 09:17 - Анкара: София заплашва евентуалното ни членство в ЕС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 15871 Коментари: 41 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

София се готви официално да поиска от Анкара обезщетение от 10 млрд. долара. То е за имотите на бежанците от Тракия, изселили се от Турция в България след 1913 г., съобщават медиите в южната ни съседка.

Турските медии се позовават на изявление за българския печат, направено от министъра без портфейл Божидар Димитров, отговарящ за българите в чужбина.

Според телевизионния канал НТВ Димитров е дал сигнал, че ако това обезщетение не бъде платено, България ще създаде пречки за членството на Турция в ЕС.

Телевизията цитира министъра, който е посочил, че въпросът за обезщетението е залегнал в доклада на Европейската комисия за напредъка на Турция за 2008 г.

Медията обръща внимание на думите му, че решението на този проблем е неотменно

предварително условие за членството на Турция в ЕС

Димитров е посочил, че във връзка с искането на обезщетение се проучват документи от държавните архиви, съобщават турските медии.

Те отбелязват, че министърът без портфейл е заявил, че въпросът за обезщетението фигурира в подписания през 1925 г. Анкарски (наричан и Ангорски) договор между България и Турция, който още е в сила.

Според НТВ въпросът за исканото обезщетение ще бъде поставен по време на планираното официално посещение на българския премиер Бойко Борисов в Турция към края на месеца.

Телевизията припомня, че Анкарският договор обхваща изселвания и от двете страни в периода между Руско-турската война от 1978 г. и 1925 г..

Отговорни представители на тракийските дружества в България се позовават на член от допълнителния протокол към договора и искат от името на наследниците на тракийските бежанци обезщетения от Турция.

НТВ изтъква, че

договорът се отнася не само за имотите на българите, изселили се от Турция

в България, но и за имотите на турци, принудени да се изселят от България в Турция през същия период.

Телевизионният канал се позовава на изследвания, според които през разглеждания период от време близо 2 млн. турци са се изселили от България в Турция, оставяйки в у нас цялото се имущество.

Допълнителният протокол към Анкарския договор предвижда, че недвижимите имоти, останали в границите на всяка една от двете държави, стават собственост на съответната държава, отбелязва телевизията.

Темата влезе и във фокуса на EUObserver.com, влиятелно онлайн издание, което пише по европейски въпроси.

България заплашва да блокира молбата на Турция за присъединяване към ЕС, ако тя не плати милиарди евро обезщетения за изселени хора по времето на Османската империя, пише сайтът.

Българският министър без портфейл Божидар Димитров, който отговаря за Агенцията за българите в чужбина, обяви искането пред в. "24 часа" и определи сумата от 20 млрд. долара (14 млрд. евро) за уреждане на въпроса, посочва EUObserver.

Едно от трите условия за пълно членство на Турция в ЕС е да се реши проблемът с имотите на тракийските бежанци, каза той.

През 1913 г. Османската империя изгони стотици хиляди етнически българи от земите на Запад от Босфора. Правата на изселниците бяха признати с договор от 1925 г., но споразумението не бе изпълнено, изтъква България.

Веселин Нинов от правителствената информационна служба казва пред EUObserver, че изявлението на министър Димитров е част от правителствената политика и че по спора работи българско-турска междуправителствена работна група на техническо равнище.

Той обаче споменава различна сума - от 10 до 12 млрд. долара и заявява, че

проблемът е повече исторически, отколкото политически

На въпроса на EUObserver дали България е готова да наложи вето над напредъка на преговорите ЕС-Турция, той отговаря: "Има такава възможност. Това обаче е само едно от многото други условия за подкрепа на България за членство на Турция. Има и въпроси, свързани с енергетиката и проектите за управление на водите".

Анкара започна преговори за присъединяване към ЕС през 2005 г. Досега е отворила 12 от 35 преговорни глави.

Сред основните пречки за членството на Турция в съюза изданието посочва ситуацията в Северен Кипър, както и недостатъчното зачитане на човешките права.

Франция и Германия се противопоставят на евентуалното членство поради по-широки политически причини.

Божидар Димитров обяви, че България ще предяви претенции за 20 млрд. долара към Турция,  писа вчера "24 часа".

Парите са обезщетение за имотите на българите - бежанци от Одринска Тракия и Мала Азия, и натрупани лихви и пропуснати ползи от 1913 г. до сега.

Според Ангорския договор от 1925 г. Турция признава имуществените права на българските изселници, при положение че те няма да се връщат по земите си.

Решаването на проблема с имотите на тракийските бежанци е едно от трите условия за приемането на Турция в ЕС, цитира думите на Димитров "24 часа".

Вече е била поискана справка за издирените документи. От Държавна агенция "Архиви" са издадени 2306 заверени копия от документи, свидетелстващи собственост.

За 921 искания не са намерени данни, а по 220 гражданите не са си потърсили удостоверенията.

На база на тези документи правителството изчислява обезщетението.

В документ на нашето МВнР от 1983 г. се посочва, че става въпрос за 10 млрд. долара

Последните изчисления обаче са за двойно по-голяма сума. "20 млрд. долара са напълно по силите на Турция. Тя е 16-ата икономика в света. А влизането в ЕС ще й спести от мита и акцизи много повече", смята Димитров.




Гласувай:
2



1. boristodorov56 - Еба ти и патриотите - за пари ли ще продадете интересите на България!
05.01.2010 10:10
Това комунистите са големи педала и проститутки.

Като продадете България срещу европейското членство на Турция - какво ще се случи на държавата и народа бе, педераси!

10 или 20 милиарда е струва независимостта на България!

Поне още 50 години са необходими на страната ни за да се противопостави на Турция при липса на граница между двете.
цитирай
2. анонимен - Позицията на българската държава по този въпрос
05.01.2010 11:05
трябва да бъде гъвкава, но твърда и точна. Не случайно народът казва : Точни сметки с Турция, добри / по европейски / приятели.
цитирай
3. анонимен - Петрол
05.01.2010 12:20
Това искане на България, не е рекет, към Турция, спрямо влизането и, в ЕС, а е породено много по-отдавна, в Историята и е съвсем справедливо. А с какво ще се заплатят кръвта и мъките на изкланите невинни души, когато това няма цена, не е за приказване. Искането не е въпрос на отношения в ЕС, а е породено от действия на Отоманската империя, по тези земи и е съвсем справедливо. А и войнстващи Ислямски групировки от някои места и държави, намират подкрепа и в Турция и не води до пораждане на доверие в искренните им намерения. Искането за минарета и други неща, са открит опит, да се установи Исляма като определяща структура, в света. За да има доверие, трябва да има Справедливост, честност и коректност. И не става въпрос за заплахи към Турция, а за напомняне, че деянията на бивши техни структури, по тези земи, са донесли много Зло, неправда и страдание. А парите, са само малка компенсация, за това. И не е омраза, към цяла Турция, а към някои войнстващи Ислямски-фундаменталисти, които целят унищожение на населението по други територии и заграбване на земите и богатствата им. Не е въпрос на абсолютизиране, а на конкретизиране, на нещата. Глупаво ще е да се мисли, че България отрича връзките на Турция, с европейските страни. Но има структури и в самата Турция, които с поведението си, създават отрицателно мнение за такива взаимоотношения, в немалко Европейски страни.
цитирай
4. анонимен - Бяла и христианска Европа. ВСЕКИ ...
05.01.2010 14:48
Бяла и христианска Европа. ВСЕКИ достоен европеец ще направи всичко, което е по силите му, азиатски племена като турското да останат извън пределите на ЕС навеки.
цитирай
5. анонимен - разумно
05.01.2010 15:20
Мисля, че държавниците в Турция са умни хора и ще предпочетат да платят обезщетението за да си осигурят подкрепа за ЕС. Турция ще спечели много повече ако стане член на ЕС
цитирай
6. анонимен - y
05.01.2010 16:42
В интерес на истината турската държава, в сравнение с нашата"държава" е държава където се спазват законите . Справка пътувалите до там. А народа ни в сравнение с тях не може да се каже даже и племе.
цитирай
7. rat - Странен подход, не триете комен...
05.01.2010 16:49
Странен подход, не триете коментари с вулгарни думи, като 1, а моят решихте да го изтриете. Брейййййй.
Твърдо зад искането заставам, но смятам, че парите ще са многократно по малко.
Дано Турция, никога не влезе в ЕС, но това е друга тема.
цитирай
8. анонимен - Договорите трябва да се спазват и да ...
05.01.2010 16:50
Договорите трябва да се спазват и да се изплатят въпросните обезщетения. Но този въпрос не трябва да се решава чрез членството на Турция в ЕС. България ще изгуби много ако това членство се превърне в реалност.
цитирай
9. анонимен - Бяла и христианска Европа. ВСЕКИ ...
05.01.2010 17:13
анонимен написа:
Бяла и христианска Европа. ВСЕКИ достоен европеец ще направи всичко, което е по силите му, азиатски племена като турското да останат извън пределите на ЕС навеки.
Малее ти за бял европеец ли се имаш бре?
цитирай
10. анонимен - говорите глупости
05.01.2010 17:19
Кви компенсации,кви 5 лева,бе хора!?Нали ако Турция плати компенсации и ще се отприщи лавина!Всеки има претенции към всеки,поразровете се и ще разберете за какво става дума!Чист българин съм,но трябва да се мисли разумно!За тая работа просто забравете!Между другото,другаря Димитров къде беше по комунизма,та се сети точно сега!?Егати измисления демократ!
цитирай
11. анонимен - ЕС И Турция
05.01.2010 17:22
Не си мислете ,че турците се натискат да влязат в Европеиския съюс.Те не се нуждаят от тяхните пари ,за разлика от България.Ако все пак Турция влезе в ЕС ,бъдете сигурни ,че преговорите ще са в полза на Турция ,за разлика от България.Турция не се нуждае от европеиски помощи ,пари ,нужни им са европеиските пазари ,за разлика от България.
цитирай
12. анонимен - Турция трябва да се спре
05.01.2010 17:24
Турция трябва да се спре по пътя и към Европа. Пък и съвсем географски, не и и там мястото. Да не говорим за това, че ислямизирането на европа ще ускори темпове.
цитирай
13. apollon - чудно ми е как един полицай ще води ...
05.01.2010 17:26
чудно ми е как един полицай ще води тези преговори - естествено по полицейски
и естествено без дипломатически маневри
цитирай
14. анонимен - na gnusnite turci nikakva avanta
05.01.2010 17:28
na gnusnite turci nikakva avanta
цитирай
15. анонимен - Само така с фесовете
05.01.2010 17:32
А, не басма ще ви цепим, фесове нахални! Аиде на ибрика !
цитирай
16. анонимен - istina
05.01.2010 17:52
Турция никога няма да бъде в Европа !
цитирай
17. анонимен - за парите
05.01.2010 17:59
Ако можеха избитите ни прадеди по време на тракийското изселение от страна на "братския турски народ" да се надигнат от гробовете, щяха да ни се изплюят че не сме поискали поне 100 милиарда - хора, Югоизточна Тракия със все Одрин, превзет с кървите на дедите ни, са безценни!!! Малко им искаме на комшиите!
цитирай
18. анонимен - Bulgarin
05.01.2010 19:00
Ha ha ha...v Bg prodaljava da e palno s debili.
Ami ako te si poiskat zemite kade shte ostanem a??
Pari nyama da dadat..badete sigurni..
Nevlizaneto v ES nyama da im poprechi da sa 15tata ikonomika v sveta....
Mislya che ne biva da zabravyame che ne sme po beli ot tyah i ot kade sme doshli may....
цитирай
19. анонимен - eu
05.01.2010 19:11
Tribva da im iskame mnoogo mnogo po-veche,miliardi ,triliardiiii
цитирай
20. анонимен - пуснат ли свободно кратуните в е...
05.01.2010 19:18
пуснат ли свободно кратуните в европа,краи на европата....
цитирай
21. drakulla - koi
05.01.2010 20:18
zemi be 18???
ti si naj-golemiq debil!!!
цитирай
22. анонимен - Sram me e ot tupaci
05.01.2010 20:35
Vashta mama tupa. Zaradi prostaci kato vas ve4e ne giveya v BG. Pisna mi ot slaboumni komentari. Umiraite bavno - mrazya vi. I kato umrete moite potomci 6te doidat i 6te posroyat nova MODERNA BG a vie ste ste murtvi mishki. Zaradi vashti mizerni, strahlivi i alchni predci BG e padnala. I te kato vas sa otvaryli golyama osta a kato e doshlo vreme sa se napikali kato vas. STRAHLIVCI i LAINARI
цитирай
23. анонимен - Турция няма да успее да влезе преди разпада на ЕС
05.01.2010 22:08
"...Тя е 16-ата икономика в света. А влизането в ЕС ще й спести от мита и акцизи много повече"". На Китай какво ще и пречи до десетина години да е най-мощната икономика в света - по пътя си първо ще прегази Турция \парцалките по нас вече са от Китай, а бяха от Турция\? За да си напред в тази класация трябва да се раждат минимум по 3 деца, да се спазват законите и да има капитализъм. Ние къде сме? Застанали сме като магаре на мост и плюем само като прочетем нещо за Турция \произвежда всичко-самолети, коли има магистрали курорти...да, 20 млрд може и да са малко-не са цената!\, а кой реално ще ни "пита", та нашите политици нямат кураж едно барбекю да съборят. Като е толкова загрижен Б. Димитров да инициира референдум "за" или "против" влизането на Турция в ЕС да видим на кого ушите ще дърпат после? Такъв съюз - като ЕС няма бъдеще \до 10-20 г.\, а Турция няма да промени позицията си например за кюрдите и Северен Кипър затова и даже не се стреми да влиза в ЕС. Днешните политици там си правят реклама с такива приказки...
цитирай
24. doktora757 - Турция трябва да плати с лихвите!
05.01.2010 22:39
Турция трябва да плати не само 14 милиарда евро за присвоените имоти, но и кръвнина за избитите 400 000 българи в Беломорска Тракия! Освен това трябва да се солидализираме с Армения, която също има подобни претенции за извършения срещу арменците геноцид през 1912-23 г. Турция не трябва никога да влиза в ЕС; никога и не е желана там!!!......))))))
цитирай
25. анонимен - И аз не живея в България
06.01.2010 01:27
И откакто не живея в България виждам колко тъпи копелета са българите. Не, че не го знаех и преди ;))))
цитирай
26. анонимен - до 22
06.01.2010 02:59
Ти по добре си стой с челядта си в подредената Европа и ни мрази от там.Защото зора и трудния живот е тук и когато решиш да пращаш децата си тук по добре недей - ще бъдат същите задници като теб и няма да им е кофортно в MODERNA BG
цитирай
27. анонимен - В Анадола не расте трева
06.01.2010 04:34
Ало,турчина над мен. Пий си хапчетата бе. И по-редовно.Че имаш пропуски гледам!
цитирай
28. анонимен - Teo
06.01.2010 05:50
Забележете само държанието на Турция.Даже един косъм не мръдват,защото знаят че,преди Тракийските бежанци бежанци имаше от цяла България по посока Турция.Само от Родопите са 400 000 през 1912г.От глад,студ,болести в принудителните изселвания и терора на ВМРО са загинали много.Ако се гледа договора ..то България има да дава 100 милиарда на Турция.Успокойте се господа,пари ще има ...на куково лято!
цитирай
29. анонимен - Bulgarin
06.01.2010 08:55
do drakula

Kakvo ne razbra be ?????
Zemite koito otkradnahme ot Vizantion.... gi otkradnaha ot nas. Samo okolo Svilengrad imat milioni dekari zemya.
цитирай
30. анонимен - А, не басма ще ви цепим, фесове на...
06.01.2010 09:02
анонимен написа:
А, не басма ще ви цепим, фесове нахални! Аиде на ибрика !

6te cepi6 ne a i ku4ek 6te igrae6!!!Nqma da ima6 izbor ne6tasnik!
цитирай
31. анонимен - ne se predavaite........
06.01.2010 11:21
gospodin dimitrov ne se predavaite i ne otstapvaite pred nishto tova e za blagoto na rodinata ni tova koeto si e nashe shte go iskate ili shte bade plashtano sas lihvi i ne samo turcia no i drugite sasedski dargavi zashtoto nie sme zagubili mnogo ot godinite v koito sme bili pod tursko robstvo niama da se strahuvate ot nishto nie viarvame vav vas ismiatam 4e vie i vasheto pravitelstvo niama da otstapite pred nishto ''''''''' i turcia ne vav evropa nie ne sme musulmani ......viarvam vav vas!
цитирай
32. анонимен - givei tam kadeto si i mal4i be kopele gadno .
06.01.2010 11:24
анонимен написа:
Vashta mama tupa. Zaradi prostaci kato vas ve4e ne giveya v BG. Pisna mi ot slaboumni komentari. Umiraite bavno - mrazya vi. I kato umrete moite potomci 6te doidat i 6te posroyat nova MODERNA BG a vie ste ste murtvi mishki. Zaradi vashti mizerni, strahlivi i alchni predci BG e padnala. I te kato vas sa otvaryli golyama osta a kato e doshlo vreme sa se napikali kato vas. STRAHLIVCI i LAINARI

цитирай
33. анонимен - За съжаление
06.01.2010 15:58
след като постингът се препълни с анонимни коментатори, започна да мирише на селска тоалетна.
И което е по-лошо, всеки анонимен внася собствената си воня в общия " аромат ". Жалко, в България се раждат все повече генно увредени безименни идиоти.
цитирай
34. анонимен - Yasemin
06.01.2010 17:31
Тогава и България да плати обезщетение за имотите на българските турци,който бяха принудително изгонени от местата им през 1989г.влезнахте в Европ.съюз та станахте хора ли-хаха.Не си виждате мизерната ви държавица на какъв хал е,че чак и заплашвате.
цитирай
35. анонимен - PODKREPQM!!!
06.01.2010 18:09
absolutna podkrepa za B.Dimitrov.prav e 4oveka.fesovete dani dadat parite.nali imat.v interes na istinata i te da si gi poiskat.jalna mi balgariq.6te pla6ta na turciq samo 180 miliarda dolara.are 4e mi se hodi do wc...hehe.ei bratq bugari,nalqgaite si parcalkite.....
цитирай
36. анонимен - Мислещ
06.01.2010 18:50
Все повече идиоти започват да генерализират какво се било случвало с България.

По темата - при условие, че това са хиляди хора, голяма част от които ИЗБИТИ, а друга част избягала, напълно съм ЗА идеята за 10 милиарда. Германия и досега плаща огромни репарации на еврейски фамилии, задето са ги прогонили/заточили през ВСВ.
цитирай
37. анонимен - Засрамете се
06.01.2010 19:07
Дръскачите срещу Турция въобще ходили ли са там някога ! Сигурно са митничари от кулата и ги е страх ,че ще секне далаверата .
цитирай
38. анонимен - razbira se che parite trqbva da se ...
06.01.2010 21:24
razbira se che parite trqbva da se izplatqt ot osmanzite, tova e vapros koito nqma nishto obshto s priemaneto i v ES, taka ili inache cqla evropa e protiv vlizaneto i v ES. problemat e drugade, che dori i da se izplatqt obezsteteniqta, te veche sa otdavna razpredeleni, bg "politizite" otdvna sa si gi razdelili veche, ako nqkoi ot naroda si misli che ste ima nqkva oblaga ot tiq pari....hm dosta naivno. do sega vsichko pokazva che absolutno vsichko v taq darjava se krade i se iznasq......i koi si otvori ustata mnogo barzo mu se zatvarq estestveno ili izkustveno. BG moje da bude super darjava.....za sajalenie se komandva ot izrodi koito vuobshte ne se interesuvat ot patriotizam a gledat kak poveche da otkradnat i da napravqt poveche mizerii !
цитирай
39. анонимен - oko за око
06.01.2010 22:22
турците са напаст и трябва някак да бъдат спрени.Ясно че тази участ пак на нас се пада-както преди ниаколко века.Поне от голямата Европа едно мерси да чуем....
цитирай
40. анонимен - хора не знаете какво говорите
07.01.2010 10:16
какво ще отмъстявате? че прапрадядо ви е бил убит от некои си рязан Ахмед които е умрял и ше убиете неговия праравнук за отмъщение? на еропа им треат турците евтина работна ръка. корпорациите винаги са властвали над държавите, въпреки че по този начин ще се прецакат, Германия в кризате се оплакваше че турците завзели много работни места и германските граждани няма каде да бачкат. но както казах корпорациите владеят държавите, ние сме изклучение нас ни владеят мутрите. ако турция стане членка на ес ще залее европо с евтина работна ръка, а бат Бойко не иска турция в ес защото всичките му нерви ще идат на вятъра. така сега прекара митничарите с идеята "съкращава се персонала за да се вдигне заплата на митничарите" от 320лв на 450лв какъв рай а ;) всеки знае че като съкрати сегашните митничари няма да остави така ами и ще назначи нови "негови хора" така правят винаги идва нова партия сменят митничарите вартят си далаверата. митницата стане ли силен държавен орган стават неподвластни. 55% от бюджета на държавата идва от митниците главно от капитан Андреево. затова сега там има толкова циркове. а доколкото до даването на тези пари нямаме никави претенции да си ги искаме сега. беше каквото беше, каквото се е давало тва е било. край. договорът е склучен не могат го нарушат. обаче от всички държави около нас ние лижем задниците на македонци сърби, а те на пътя си не щат да ни видят всички около нас ни мразят, Сърбия,Македония,Гърция,Румъния а по ирония на съдбата само турците ни уважават а ние ги подритваме е тва е наи забавното с нашата политика. седим отстрани на избори гледаме как си гласуват изберат се некви гадини натопят България после ревем те политиците това, е тва е българина седим и чакаме готовото доиде кура и ревем после турците ни били виновни.
цитирай
41. doktora757 - И откакто не живея в България виждам ...
07.01.2010 12:10
анонимен написа:
И откакто не живея в България виждам колко тъпи копелета са българите. Не, че не го знаех и преди ;))))


Добре де що тогава не пишеш в американски форуми, а си дошъл тук да ни тровиш с негативизма си?!? Следя и други твои изказвания на историческа тематика и стила нещо не ми допада, както и културното ниво!......))))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13036045
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930