Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2010 09:06 - Експерт: Групите за отвличания се дирижират от застрахователи
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 951 Коментари: 1 Гласове:
1



През 90-те години налагаха легализиран рекет с лепенки по колите, сега плашат богаташите с "или се застраховаш, или ще ти се случи нещо лошо", твърди секретарят на МВР в кабинета на Костов.
image
  Д-р Николай Радулов е консултант по проблемите на националната сигурност. Секретар на МВР в правителствата на Стефан Софиянски и Иван Костов. Преподава по проблемите на сигурността в Нов български университет и Института по библиотекарство и информационни технологии. Семеен е, има дъщеря и син.

- Преди Нова година казахте, че главните мозъци на групата за отвличания не са заловени и прокарахте тезата, че това може да се организира само от висши служители в МВР?

- Това нещо не го твърдя само аз. Твърдят го всички експерти. Ако сте слушали внимателно изказванията на министър Цветанов, той каза същото, но замъглено.

- Съобщи за петима служители от вътрешното ведомство, но връзките им с престъпниците са били в минали времена.

- Петима служители, които по някакъв начин са станали заподозрени. За да е успешна тази престъпна дейност, тя има покровителство от високите етажи.

- Една и съща група ли според вас прави тези отвличания?

- Идеята, че само една група се занимава с отвличания, меко казано, е наивна. Според мен

действат най-малко 4 групи.

Ако сте следили през последните години динамиката на престъпността, ще видите, че от 20 % латентна престъпност през 2000 г. - тази, която не се завежда в статистиката на МВР, през 2008 г. според данни на прокуратурата вече е достигнала 80 %. Т. е. на всеки 5 престъпления, едно само се завежда. И това се отнася за всякакъв вид престъпления, включително и за отвличанията. Твърдя, че тези 18 отвличания, са само върхът на айзберга, под тях са 60-70-80 други, за които обществеността не е известена. Обяснимо е защо не са получили публичност – просто хората нямат никакво доверие в Министерството на вътрешните работи. Освен това често случващите се проблеми на пожелалите да свидетелстват кара хората да не съобщават за всяко престъпление.

- През 1999 г. министър Бонев проведе акция “Комар”, която доста наподобяваше сегашната “Наглите”, но хората тогава останаха с впечатлението, че се вдига само пушилка без особен резултат. Така ли е и сега?

- Акция “Комар” беше свързана обаче с по-различен тип престъпност – кражбата на луксозни автомобили и каналите за изкарването им от страната. Отвличанията се появиха след 2005 г. Ако си спомняте, операция “Комар” беше свързана с масови проверки на луксозните возила. Искахме да осветлим начина на придобиване и собствеността им. Спомням си обаче, че сравнително малка част от колите бяха крадени. Повечето бяха на фирми, някои от които с чуждестранно участие. За съжаление тогава не направихме разследване, за да видим откъде идват средствата, с които бяха придобити тези коли. Връзка между двете операции обаче може да се направи и тя е в застрахователните дружества. Тогава застрахователните дружества се занимаваха с един вид легализиран рекет с лепенки, които слагаха върху колите. И този, който нямаше такава лепенка, автомобилът му или изчезваше или биваше разбиван. Тогава ние направихме необходимото и принудихме застрахователите да махнат стикерите. Имаше много сериозно противодействие, но в крайна сметка успяхме.

- За да мине този вид рекет от едни ръце в други?

- Преходът в България е много странен и в него винаги излизат имената на някои висшестоящи или хора край тях. Но това не е толкова странно. Естествено, че престъпниците или тези, които се занимават с такъв бизнес с голям оборот или голяма печалба, отделят част от спечелените средства, за да си осигурят безопасност. Много интересно е обаче да проследим какво се случва по-нататък с този тип рекет. Той не изчезна, само стана по-префинен. Поначало застрахователният бизнес се породи вследствие на дейността на няколко групировки. След това тези групировки по някакъв начин се разсредоточиха, а тези, които ги ръководеха, отпаднаха. Някои ги изпозастреляха, други се отказаха. В крайна сметка 5-6 застрахователни компании продължиха да действат с други имена, с други собственици. Това, което по някакъв странен начин изпъква в днешно време, е

желанието на застрахователните компании да застраховат срещу отвличания.

Малко след появяването на ДАНС се заговори при едно от отвличанията, че застрахователната компания “Лев инс” предлага такава услуга. Това за мен е осъвременяване на застраховането на коли от 90-те години. Именно “Лев инс” свързват с един от задъжаните по отвличанията – Тони Хамстера. Аз се върнах няколко години назад, тъй като тези хора, които излязоха около този Тони, по някакъв много странен начин ме върнаха към сайта “Опасните”. И вижте колко интересна линия се очертава – от сайта “Опасните” към разработката “Галерия” и ДАНС. От разработката “Галерия” и ДАНС към незаконното подслушване на журналисти. От незаконното подслушване към огромния скандал. От огромния скандал до изхвърляне на някои хора от ДАНС и появяването на в. “Галерия”. Прочитайки онзи ден този вестник, виждам един анонс, че е замислено покушение срещу децата на Мая Илиева. Това, според мен, е анонс точно от типа на тези лепенки, които се слагаха по колите преди години. Или се застраховаш, или ще ти се случи нещо лошо. Може и да не е така, но прекалено явна е тази нишка.

- Не изпадате ли в параноя?

- Това, което аз многократно твърдя, е, че организираната престъпност в България през последните години нито е намаляла, нито е изчезнала. При миналото правителство двама главни секретари последователно казваха, че в България организирана престъпност няма. Това тиражиране включително и в медиите на подобен тип неистина, на която никой не вярва, леко повдига завесата за някои връзки между организираната престъпност и висши служители.

- Въпреки всички усилия, които премиерът и вътрешният министър полагат да се справят с престъпниците, през последния месец станаха няколко показни обира. Нямате ли чувството, че бандитите се подиграват на полицията?

- Това правителство работи от 6 месеца, а нещата в МВР са изпуснати много отдавна. Няколко екипа в последователност разместваха управленски кадри. Особено последното правителство спомогна много за създаването на тези проблеми, защото смени целия ръководен състав в министерството. Това пречи на оперативния състав да работи. Колегите ми споделят, че работата им не стига по-нагоре от най-ниското ръководно ниво. Блокира се.

- В края на 90-те години от Добрич изчезнаха безследно няколко деца. Тогава вие бяхте секретар в МВР, разбра ли се какво се е случило с тях?

- Тези деца изчезнаха и лошото е, че не се и намериха. Доколкото знам, бащата на едно от децата продължава и досега да се опитва да открие детето си. Но това е тема на един друг тип престъпление - трафикът на хора, и тя е по-опасна от отвличанията. Тук става въпрос за хиляди хора, малка част от тях са деца. Проблемът с осиновяването в много от европейските държави, а и не само там, е много сложен. А има и друго нещо, децата се ползват за донори на органи.
http://www.blitz.bg/news/article/67307


Тагове:   експерт,   отвличания,


Гласувай:
1



1. анонимен - Досега в криминален аспект
05.01.2010 15:09
беше разрушена / и то частично/ само " нерушимата българо-съветска дружба", тъй като СССР сам се разруши. :))))))))))))))))0
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001118
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031