Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2010 08:53 - Коледа по Юлианския календар
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 517 Коментари: 0 Гласове:
1



Днес е Коледа в балканските православни страни, които спазват Юлианския календар. В Сърбия, Черна гора, Македония и Република Сръбска в Босна и Херцеговина снощи бе празнувана Бъдни вечер.

Пред белградския храм “Свети Сава” бе запален бъдник, а след това се състоя празнично бдение, отслужено от епископ Атанасие. В полунощ той отслужи и празнична литургия, с която се известява часът на рождението на Христос и началото на коледните празници по Юлианския календар.

Утринната литургия в белградската Саборна църква ще бъде отслужена от Черногорско-приморския митрополит Амфилохий, пазител на патриаршеския трон до избора на нов глава на Сръбската православна църква.
Сръбският президент Борис Тадич посрещна Коледа в най-стария запазен сръбски манастир, Високи Дечани в Косово. Вчера той присъства на литургията за Рождество Христово и на запалването на бъдника по древен обичай.

Рашко-призренският епископ Артемие отправи коледно послание към сръбския народ в Косово, в което призова православните вярващи да посрещнат празника Рождество Христово с радост и вяра въпреки тежките условия, в които живеят. “И ние в Косово и Метохия, вече единайсети път посрещаме Коледа в гета, между бодлива тел. Но въпреки това радост грее по лицата ви”, се изтъква в посланието.

Сръбската православна църква и вярващите в Република Сръбска в Босна и Херцеговина също отпразнуваха Бъдни вечер. По улиците в Баня Лука премина колона с украсен бъдник, който след това бе запален пред храма Христос Спасител.

В Цетине, в Черна гора, на Бъдни вечер бяха запалени два бъдника - един пред митрополията на Сръбската православна църква пред Цетинския манастир, а вторият бе запален от привържениците на канонично непризнатата Черногорска православна църква на Площада на крал Никола. Черногорско-приморският митрополит Амфилохий отправи послание за помирение навсякъде и главно в Черна гора и в Цетине. Митрополитът на непризнатата черногорска православна църква Михайло на свой ред запали “своя” бъдник с посланието, че “без бъдеще на Черна гора няма да има Черногорска църква, а без Цетине - няма да има и Черна гора”.

В Съборния храм “Климент Охридски” в Скопие празнична литургия ще бъде отслужена от главата на Македонската православна църква архиепископ Стефан.

Патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил призова в коледното си послание православните руснаци да обединят усилията си с Божията сила за пълноценно развитие и на своята личност, и на страната, предаде ИТАР-ТАСС. Обобщавайки събитията през изминалата година, патриархът отправи благодарност към Исус Христос за това, че “с Божията помощ нашето Отечество преминава през трудности и изпитания без да руши само себе си, без да се връща назад и макар бавно, но сигурно се движи напред”. Той призова православните да се молят за това тази година “да бъде за Русия година на Божията благодат”.

“Човек става силен тогава, когато чувства Божията сила. И ако съчетае тази сила със собствените си усилия, ще имаме съвършено ясно, разбираемо, убедително, положително развитие и на личността, и на страната и на обществото”, каза патриархът.

Патриарх Кирил отслужи празнична служба в храма “Христос Спасител”, на която присъстваха президентът Дмитрий Медведев и съпругата му. Премиерът Владимир Путин е в Кострома и присъства на службата в една от най-старите руски църкви, тази на село Селище, от 16 век.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998932
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031