Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2010 21:00 - Търси се компромис за временното спиране на ВЕИ-проекти
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 635 Коментари: 0 Гласове:
0



Държавата се опитва да намери труден компромис за разрешаването на проблема с бума на проекти за производство на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ), без да въвежда временен мораториум върху разрешителни за нови инвестиции.

В средата на декември екоминистърът Нона Караджова съобщи, че се обмисля такъв мораториум, но само за проекти в начален стадий и за ограничен период, докато се изготви национален план с местата, подходящи за такива инвестиции без да се вреди на околната среда и без да се отнемат плодородни земи.

Това бе посрещнато с бурно недоволството на инвеститорите. Според тях по този начин се спират вложения за над 1.3 млрд. евро и новите инвеститори са поставени в неравностойно положение спрямо предишните, част от които са реализирали проекти в нарушение на екозаконодателството.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) дори е внесло в парламента своите предложения за налагането на временната забрана, но заради ваканцията на депутатите тя все още не е разглеждана.

В опит да се намери приемливо за всички решение, идната седмица ръководството на МОСВ ще се срещне с Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, а след това и с Асоциацията на ВЕИ-инвеститорите, каза пред Mediapool в четвъртък зам-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева.

Ще има срещи и в парламента, за да се оформи окончателната позиция дали да има временно преустановяване на разрешителните до изготвянето на ВЕИ-стратегията на страната, допълни тя.

“Не може да се каже, че няма да има мораториум, само защото инвеститорите са протестирали“, посочи Манева.

Часове по-рано министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков успокои германски инвеститори, че мораториум върху ВЕИ-инвестициите няма да има.

“Ние в Министерството на икономиката смятаме, че подобни проекти не трябва да се замразяват, а просто трябва да се въведе по-рестриктивен режим при одобряването на някои от исканията", каза той по време на среща с членовете на Германо-българската индустриално-търговска камара.

Временният мораториум върху ВЕИ-проектите обаче бе поискан от Европейската комисия, от където обяснили на МОСВ, че ако това стане в кратки срокове, страната ни може да разчита на положителни резултати в хода на множеството наказателни процедури срещу страната ни именно заради ВЕИ-проекти, нарушаващи екозаконодателството.

Източници от МОСВ коментираха пред Mediapool, че на планираните срещи с бизнеса ще се апелира за разбиране относно рисковете за санкции от Брюксел, както за необходимостта да се въведе ред във ВЕИ-инвестициите.

Очакванията са до средата на годината икономическото министерство да изготви стратегия за развитието на възобновяемите енергийни източници в България, в която ще са групирани местата, подходящи за инвестиции в производството на енергия от вятър, слънце, биомаса, геотермалнни източници и др. След това МОСВ ще даде оценка инвестиции в кои от тези зони няма да навредят на околната среда, обясни Манева.

Дни преди началото на 2010 г. от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма изготвиха прогнозен документ за потенциала на възобновяемата енергия в България до 2020 г. В него се посочва, че най-големи са възможностите при биомасата – 34 на сто, следвана от хидроенергията, чийто потенциал е 29 на сто и в момента е най-развитият от възобновяемите източници у нас.

Девет на сто от общия потенциал се пада на слънцето, 8 процента на течните горива, по 7 на сто си делят геотермалната и вятърната енергия, а 6 процента – на биогаза. Неустановени са възможностите за добив на ток от приливи, отливи и морски вълни.

Според документа в зависимост от темповете на нарастване на енергийната ефективност на българската икономика и съответстващото намаляване на енергийната интензивност за единица брутен вътрешен продукт, в периода 2012-2018г. в България се очаква свръхпроизводство на енергия от възобновяеми източници. То обаче може да се използва за статистическо прехвърляне за изпълнение на цели в други държави-членки, според евродирективите, констатират в икономическото ведомство




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034901
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930