Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2010 17:41 - МВР отстъпи за тоталното следене в интернет
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 586 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.01.2010 17:52


МВР може да се лиши от възможностите на интерфейс, но при гарантирано предоставяне до два часа на данните от операторите и отговорност при неспазване на изискванията. Това е новата позиция на вътрешното министерство в отговор на силния отпор на електронното следене от гражданския сектор.

Дискусия по темата предстои във вторник в Народното събрание.

Най-същественият проблем при първо четене на ЗЕС, е свързан с т.нар. интерфейс и притесненията на гражданското общество за евентуални злоупотреби, припомня министър Цветанов, цитиран в съобщение на ведомството.

Според вътрешния министър ако МВР се откаже от интерфейса, ще се откаже и от главоболието по всяко време да бъде обвинявано за злоупотреби с информацията.

МВР обсъжда вариант да се лиши от възможностите на интерфейса, но при гаранции в кратки срокове – не повече от два часа, да може да получава информацията от операторите, за да реагира незабавно в случаи на престъпления, категоричен е вътрешният министър. По думите му ако МВР се лиши от интерфейса, ще си спести главоболието непрекъснато да бъде под подозрение за евентуални злоупотреби.

От няколко дни ведомството разработва законопроекта при алтернатива без интерфейс.

В разговор с председателя на Комисията по вътрешен ред и сигурност и ръководството на МВР вчера, е решено за вторник да бъде насрочено повторно обсъждане в НС, където заедно с участниците в предишната дискусия и Инициативният комитет да бъдат намерени формата и начинът за решаване дали МВР да има интерфейс за постоянно ползване при съдийско разрешение или да бъде въведен механизъм за предоставяне на данните от операторите до два часа. При неспазване на срока, те да носят отговорност – парична санкция, включително и отнемане на лиценза.

"Не приемаме за нормално досегашното положение – в момента МВР получава разпечатките от мобилни оператори понякога със срок до 160 дни, а понякога – въобще не ги получава. Нашето искане е в кратък срок колегите да могат в реално време да проследят данните, свързани с престъпление. Това което предлагаме е само и единствено в интерес на гражданското общество", заяви в заключение министър Цветанов.

Смятаме, че има воля за диалог от страна на МВР, но считаме, че решаването на технически и административни действия не е повод за нарушаване на конституционни права на гражданите. Тази е позицията на народната представителка Мария Капон, участвала в срещата с министъра на вътрешните работи за консултиране на промените в ЗЕС преди второто четене на текстовете.

Още по темата:

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=160515&srcpos=3



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000374
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031