Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2010 12:46 - Калфин пред Фокус: Абсолютно категоричен съм, че не сме договаряли плащане на откуп
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 678 Коментари: 0 Гласове:
0



Бившият външен министър Ивайло Калфин в интервю за Агенция „Фокус” за това договаряно ли е плащането на откуп за българи, заловени от пирати в чужбина, по време на управлението на предишното правителство.



Г-н Калфин, премиерът Бойко Борисов днес призна, че е платил задължение, свързано с откуп за българи, пленени в Сомалия. Това е станало чрез преговори по времето на предходното правителство, когато вие бяхте външен министър. Това вярно ли е? Договорен ли е такъв откуп, който е трябвало да бъде платен впоследствие?

Не. Няма такова нещо. Предишното правителство никога не е обещавало и не е плащало откупи за отвлечени българи. Ние се занимавахме с доста случаи на отвлечени българи. Вероятно си спомняте и в Нигерия, и в Сомалия. Нито един път не е ставало дума за плащане на откуп. Всички случаи бяха успешно решени преди края на мандата на правителството, с изключение на един – на нашата сънародничка Данка Панчова, която беше отвлечена в Сомалия. Тя беше освободена след по-малко от месец след смяната на правителството. По нейния случай работихме с партньорски служби, държави, с неправителствената организация, за която тя работеше във Франция. Аз съм се срещал с хората, които работеха директно за нейното освобождаване в Кения. Никога, по никакъв повод не е ставало въпрос за ангажименти от страна на държавата за плащане на откуп. Не случайно такава е и международната практика. Тъй като в момента, в който една държава започне да плаща откуп за гражданите си, то всеки един неин гражданин е подложен на риск да бъде отвлечен и да се предостави сметката на министър-председателя. За това не случайно това нещо просто не се прави. Ние не един път сме правили изявления, че България не изплаща и не преговаря за откупи и това е било точно така.

Това е много странно, защото все пак идва от премиера на страната. Той казва: „За предишни отвлечени съм се разплатил, аз и това правителство”.

Аз чух какво е казал и се надявам все пак да има следствие, да не се крие зад класифицираната информация. Като е казал „А” да каже и „Б” и да разкаже кои са тези случаи и къде са поемани ангажименти.

Вие преди малко обяснихте, че по принцип ако се плащат често откупи от правителството, това ще стимулира още повече пиратите.

Не често, то само ако един път се плати откуп от правителство, вече няма да има обяснение, защо ще плати за един свой гражданин, а не за друг. Просто правителствата откупи не плащат. Ако говорим за пиратите и за отвлечените кораби, има изплащане на откупи, които обаче не идват от държавите. Държавите нямат никакъв ангажимент и не правят това нещо. Там основно преговори се водят от корабособствениците и товарособствениците.

Като грешка ли можете да определите казаното от премиера? Дори и фактът, че е платен откуп, може би е по-добре да остане тайна, а не да са става публично достояние?

Според мен това е огромен гаф. Пак казвам това увеличава риска за всеки един български гражданин, да бъде отвлечен от терористи. Освен това не отговаря на истината, че предишното правителство е поемало ангажимент за изплащане на откуп. Не вярвам и това правителство, не знам по кой случай точно, освен за Данка Панчова, но аз не виждам кога ще са имали време да уговарят изплащане на откуп. Освен това няма и бюджетна възможност. Ние нямаме пари в бюджета за бюджетна процедура, която да осигурява каквито и да било средства. Аз си мисля, че това е абсурдно твърдение.

Вие сте абсолютно категоричен, че не договаряно изплащането на откуп?

Аблютно категоричен съм. Доколкото държавата беше основно представлявана и работеше основно чрез МВнР – такава информация не е минавала. Ако някой е ходил и самостоятелно е поемал някакви ангажименти, това си е негова работа. Държавата в лицето на МВнР няма подобни ангажименти.

Има ли вероятност премиерът да е бил заблуден по някакъв начин?

Вероятно или е бил заблуден, или по някаква друга причина говори неща, които не са истина. Пак казвам такова нещо няма, думите му не отговарят на истината.

Какви са очакванията ви за предстоящото изслушването на Румяна Желева. Вие какви очаквания имате към тези важни за Европейския съюз изслушвания на кандидатите за комисарите?

Очакванията са много високи към цялата Европейска комисия. Европейският съюз е в икономическа криза и то тежка, доста години няма да бъдат преодолени последствията от нея и очакванията са, че Комисията ще бъде достатъчно ефективна, ще дефинира много ясни приоритети и в нея ще има способни кадърни хора, които могат действително да провеждат европейските политики. Очакванията са големи към следващата Комисия и изискванията към комисарите ще бъдат съответно също големи.

Безпроблемно ли ще минат те според вас?

Не мога да кажа. Това зависи само от тях.

Вие готвите ли въпрос към някой от тях?

Аз ще задавам въпроси в комисията по бюджети, където съм зам. председател.

Какви?

Въпросите са свързани с няколко вида теми, касаещи европейските фондове. Едната е свързана с това доколко може да се въведе като критерии за добро и ефективно използване на европейските фондове техният социален ефект. Например за създаване на нови работни места, за създаване на зелена икономика, за ликвидиране на бедността и т.н. Много е важно как ще се харчат европейски средства. В случая точно това интересува гражданите. Това е едната група въпроси.
Втората е свързана с работата на Европейската инвестиционна банка и въобще европейските финансови институции. Доколко те биха могли да комбинират своите възможности с изразходването на европейски фондове, за да се постигне по-голям ефект. Има прекалено големи очаквания към тези институции и включително първоначално в тези политически направления, които даде Барозу.
Той прехвърли голяма част от тежестта за изход от икономическата криза на Европейската инвестиционна банка. Мисля, че това не е реалистично и смятам по този въпрос да разпитам съответния кандидат за комисар по бюджет и финансовото програмиране на Европейския съюз – поляка Януш Левандовски.
http://www.focus-news.net/?id=f13843


Тагове:   интервю,   откуп,   Сомалия,   калфин,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13043132
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930