Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2010 18:42 - Изслушват Румяна Желева на 12 януари
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1308 Коментари: 0 Гласове:
0



От 11 до 19 януари 2010 г. Европейският парламент ще проведе серия от публични изслушвания на 26-имата кандидати за членове на Европейската комисия, предложени от Съвета на ЕС и председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу. Изслушването на българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева е насрочено за 12 януари и ще бъде от 17.30 до 20.30 ч. българско време. То може да се проследи в реално време на адрес
http://www.europarl.europa.eu/eng-internet-publisher/eplive/public/default.do?language=bg.


image

Румяна Желева ще се изправи пред най-голямото предизвикателство в политическата си кариера във вторник. Тогава българският кандидат-комисар ще отговаря на "кръстосан разпит" на около 50 евродепутати от парламентарните комисии по развитие, външни отношения и околна среда и ще има три часа да ги убеди, че заслужава да заеме поста в следващата Европейска комисия.

Изслушванията са изпитание за всички кандидати, но

Желева ще бъде следена с особен интерес

 заради ситуацията, създала се от широко тиражираните в Брюксел слухове около политическия й опит и кариерата в бизнеса - нейна и на съпруга й.  Засега нито едно от компрометиращите я твърдения не е доказано, но евродепутати от всички политически сили вече заявиха, че българският кандидат ще трябва да разсее съмненията, преди да бъде одобрена.

Това означава, че освен за идеите си за развитие на ресора "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и действия при кризи" Желева ще трябва да отговаря на въпроси за заниманията на съпруга си и като цяло да защитава собствената си номинация. От реакцията й до голяма степен ще зависи дали ще бъде одобрена. "Всеки кандидат може сам да си навреди с излишна нервност, високомерие и липса на ясни, категорични и прозрачни отговори", обясни евродепутатът Клаус Лене, член на дясната Европейска народна партия (ЕНП ), чийто представител е и Желева. Според Лене евродепутатите ще подходят непредубедено към всеки кандидат - "успехът или неуспехът им зависи от тях, не от нас", посочи той.

Жребият на Желева по отношение на парламентарната комисия, която ще води изслушването, не е от леките. Председател на комисията по развитие, от когото най-много зависи одобрението й, е Ева Жоли - френски евродепутат от Групата на зелените (които първи настояха за прозрачност относно миналото на Желева и съпруга й).

Жоли е смятана за "безкомпромисна и твърда като кремък"

 Преди да влезе в политиката, тя беше разследващ съдия, прочутa с делата си срещу водещи френски банки и петролни кампании, които изобличи в измама и корумпиране на политици. Французойката познава България - книгата от 2003 г. "Обикновенни герои" включва специална глава, посветена на натиска от сенчестия свят върху политиците и медиите у нас.

Самата Жоли отказа да разговаря с "Дневник" преди изслушването на Желева с аргумента, че всяка медийна изява може да се интерпретира като предубеденост. А лидерът на групата й Даниел Кон-Бендит заяви, че колегите му няма да спестят трудните въпроси на нито един кандидат-комисар.
Изслушването може да е най-добрият шанс за Желева да изчисти името си, но ще й поднесе и други капани.

Повечето въпроси към нея ще дойдат от конкурентни на Европейската народна партия евродепутати  - 16 от 30-те членове на парламентарната Комисия по развитие са социалисти, либерали, зелени и крайнолеви, а само 10 са от ЕНП. В комисията няма български евродепутати. Очаква се поне евродепутатите от ЕНП да спестят трудните въпроси към Желева.

Сред колегите и от ГЕРБ единствено евродепутатът Андрей Ковачев може да й даде рамо на изслушването, тъй като е член на спомагателната комисия по външни отношения. Позицията му обаче се неутрализира от социалиста Кристиян Вигенин, който е в същата комисия и беше сред активните критици на българския кандидат-комисар в последните месеци.
За да защити номинацията си,  Желева

ще трябва да разчита на подготовката си от последния месец

Според евродепутат от комисията по външни отношения, пожелал анонимност, отговорите й на предварителния въпросник, които тя изпрати в края на декември, не показвали задълбочено познаване на ресора или визия за работата на комисията. Ресорът на Желева досега не е съществувал самостоятелно и все още не е изяснено как ще бъдат разпределени правомощията между нея, комисаря по развитието Андрис Пиебалгс и Катрин Аштън, върховния представител за външната политика на ЕС.

За да подготви по-добре кандидатите за комисари, които се явяват на изслушване за пръв път, Еврокомисията организира два обучителни семинара. В тях председателят на комисията Жозе Мануел Барозу е наблегнал на важността на колегиалността, методите за работа в комисията и отношенията с Европейския парламент, обясни говорителят му Амадеу Алтафаж. Предимството на Желева е именно опитът й като евродепутат. Дали кандидатурата й има и недостатъци ще стане ясно във вторник. 
Нейното изслушване е предвидено да се проведе от 17:30 до 20:30 българско време и може да бъде гледано в реално време на адрес http://www.europarl.europa.eu/eng-internet-publisher/eplive/public/default.do?language=bg.
Гласуването на новия състав на Еврокомисията е планирано за 26 януари.

Всеки кандидат-комисар е длъжен да подаде декларация за интереси, в която да опише заеманите от него постове през последните 10 години, недвижимото имущество, което притежава, акциите и дяловете в компании, както и дейността на брачния си партньор.
В декларацията на Желева по отношение на съпруга й Красимир Желев е записано, че има акции в две компании - за 273 евро в "Химимпорт" и за 1256 евро в "Зърнени храни България". И двете дружества са част от икономическата група ТИМ.
В декларацията не е отбелязано, че съпругът й заема ръководен пост в бургаския клон на Централна кооперативна банка, която е собственост на "Химимпорт". Желева е посочила участието му  в борда на директорите на ВИК - Бургас.
От декларацията на Желева също така става ясно, че тя и съпругът й притежават два имота по Черноморието - един в Созопол и един в Несебър. Българският кандидат за комисар изплаща кола на лизинг, има депозити в банки, чиито суми не е оповестила, но няма дялове и акции. Участието й в две неправителствени организации е в процес на прекратяване.

Основните въпроси пред Желева

Българският кандидат-комисар ще отговаря на евродепутатите в рамките на три часа. Извън въпросите в "свободен стил" със сигурност Желева ще бъде питана за идеите си за ресора, за който е номинирана. В предварително препитване тя вече отговори в писмен вид на въпроси като:
- Кои аспекти от личната ви подготовка ви правят подходяща да станете комисар и да отстоявате европейския интерес особено в областта, за която ще отговаряте?
- Как ще гарантирате независимостта си и как ще докажете, че миналите ви, настоящи и бъдещи дейности няма да хвърлят съмнения върху изпълнението на задълженията ви в комисията?
- Как виждате ролята си като член на ЕК?
- Кои са трите ви основни приоритета в рамките на ресора предвид финансовата, икономическа и социална криза?
- Какви са конкретните законодателни и незаконодателни инициативи, които възнамерявате да предложите?
Отговорите на Желева на английски език може да се прочетат на http://www.europarl.europa.eu/hearings/static/commissioners/answers/jeleva_replies_en.pdf. Очакванията са на изслушването те да бъдат по-изчерпателни и тя да представи концепцията си за развитието на ресора през мандата на новата Еврокомисия.

В предоставената от Румяна Желева автобиография е описан професионалният й опит преди влизането й в политиката, който е предимно преподавателски и научен. Външният министър е изброила няколко университета, в които е изнасяла лекции като гост, както и това, че е научен сътрудник първа степен в Института по социология при Българската академия на науките.
Посочени са участията й в бордовете на приватизационния фонд "Труд и капитал" и в националния инвестиционен фонд "Труд", макар че в биографията на официалния й сайт да пише, че "през годините на научната си кариера има професионален опит в управлението на редица търговски дружества, заемайки ръководни длъжности". Желева също така е изброила и публикациите си, между които "Бъдещето на селските общности в България" от миналата година. Българският кандидат-комисар е посочил още перфектно владеене на английски, немски и руски език.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032757
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930