Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2010 19:21 - Нежеланите професионалисти
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 775 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 11.01.2010 13:25


"Работодателите ми казват, че съм прекалено скъп, въпреки че на интервюта никога не говоря за пари. Дори веднъж предложих шест месеца да ме наемат на минималната заплата, но пак ме гледаха странно. Може би се стряскат от големите имена, за които съм работил." Това споделя Живко Жеков, принадлежащ към групата на "прекалено квалифицираните" безработни, пише "Дневник".

Живко Жеков има около 15 години опит като мениджър продажби в най-големи софтуерни компании. Търси си работа от 7-8 месеца. Личната му статистика за този период включва кандидатстване за над 50 позиции, 20 интервюта, една нестандартна идея и нула предложения за работа. Празен остава и имейл адресът, който си създава, за да получава предложения за работа, след като изпробва нестандартен подход - публикува обява, че търси работа, в "Капитал Кариери".

Вече няколко месеца обаче никой не е проявил интерес към професионалните му умения. Според Жеков това се дължи на кризата и на доминиращия традиционен подход на търсене на кадри в България. "В момента пазарът на труда е затворен и липсват предложения за работа. Големите компании правят интервюта, с които събират база данни с потенциални служители, но изчакват с наемането им", каза той. Друго негово обяснение на парадокса, че високата квалификация, знанията и опитът не носят предимство, а пречат, е страхът на мениджърите от средно ниво: те се опасяват, че в компанията може да дойде някой по-добър от тях и да ги измести.

Въпреки че местният пазар на труда от години изпитва сериозен недостиг на квалифицирани специалисти, репликата "Имате много висока квалификация и опит, но нашата компания не може да си позволи да ви наеме" много често прекратява интервютата за работа.

Проблемът е още по-голям за образовани млади хора извън София. След като завършва СУ "Св. Климент Охридски" и работи няколко години в столицата в сферата на маркетинга, Дария Димитрова решава да се прибере във Варна. "През последните шест месеца се явих на десетина интервюта за офис асистент и офис администратор, тъй като това е позицията, за която има най-много обяви във Варна.

Работодателите отказват да ме наемат с обяснението, че съм прекалено добра за работата и че ще се разочаровам от нея. Други тактично ми напомнят, че Варна не е София по отношение на заплатите, а същевременно искат да наемат качествени хора", недоумява Дария. "За да намери работа извън София, човек трябва коренно да смени тактиката си и да се прави на по-глупав и необразован, отколкото е", смята тя. Подобен подход трябва да имат и кандидатите за работа в столицата, казва Живко Жеков. Той е решил при следващото кандидатстване да спести част от професионалната си биография.

Липсата на работа за квалифицирани служители също е сред ефектите от кризата на пазара на труда. "Причините са голямата конкуренция между търсещите и нереалните очаквания за възнаграждения спрямо икономическата ситуация", коментира Цвета Сирмай, HR консултант в "Консултим рикрутмънт енд селекшън".

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/01/10/840036_nejelanite_profesionalisti/


Тагове:   безработни,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13029911
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930