Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2010 17:11 - Борисов на Стената на плача: "Господи, моля те, пази България!"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 436 Коментари: 0 Гласове:
0



"Господи, моля те, пази България!". Това пожелание остави премиерът Бойко Борисов на Стената на плача във втория ден от визитата си в Светите земи.

"Ако Господ пази страната ни, той ще пази и мен", каза премиерът на въпрос дали си е пожелал нещо лично и за себе си.

Според поверието съдържанието на окачените в стената листчета се сбъдва.

По-рано Борисов се срещна с патриарх Теофил Трети, глава на Ерусалимската православна патриаршия, с когото са изразили надежда доброто сътрудничество с Българската православна църква да продължи.

Така след срещите на високо равнище с премиера Бенямин Нетаняху и президента Шимон Перес в понеделник, Борисов обърна внимание и на духовната власт. На Теофилос Трети българският правителствен ръководител поднесе в знак на почит ръчно изработена патриаршеска корона и копие на Евангелие от XVII век, уточняват от пресцентъра на МС.

След срещата с Патриарха премиерът Борисов и водената от него делегация се поклониха в Църквата на Божи гроб.

По-късно във вторник премиерът поднесе венец на гроба на Ясер Арафат и разговаря и с президента на палестинската автономна власт Махмуд Абас в град Рамала. Очаква се той да се срещне и със Салам Фаяд, премиер на палестинската автономна власт.

В българската правителствена делегация в Израел са още вътрешният министър и вицепремиер Цветан Цветанов, икономическия министър Трайчо Трайков, шефовете на ДАНС и Националната разузнавателна служба, както и депутати.

България ще “краде“ израелски туристи от Турция

На среща с министъра на туризма на Израел Стас Мисечников българският икономически министър обсъди възможностите част от 800-те хиляди израелски граждани, които избират Турция за своята ваканция, да бъдат привлечени да почиват в България.

През 2008 г. България е била посетена от 105 882 израелски туристи, целта е тяхното увеличаване и затова страната ни ще участва в международното специализирано изложение в Тел Авив на 9 и 10 февруари тази година.

Трайков се е срещнал и с министъра на националната инфраструктура Узи Ландау, който отговаря и за енергетиката, петрола и газа и на когото е бил представен българският опит в либерализацията на енергийния пазар, която за Израел предстои. Ландау е информирал за напредъка на своята страна в използването на слънчевата енергия за производство на ток и е запознал госта с нови технологии в сектора, разработени от израелски фирми.

Интерес за България представляват съвместните проекти по програма “Интелигентна енергия – Европа", в която Израел ще се включи през тази година, посочиха от министерството на икономиката.

От там допълниха, че Израел е важен и перспективен външнотърговски партньор за България. През 2008 г. стокообменът между двете държави е на стойност 125.5 млн. долара, в това число 64.6 млн. долара български износ и 60.9 млн. долара внос от Израел в нашата страна. Водещи стоки в българската експортна листа за Израел са нефтени масла, изделия от мед, мебели и други. България внася от Израел необработено олово, инсектициди, храни, телефонна апаратура, медикаменти и други.

От 1996 до 2009 г. израелските инвестиции в нашата страна са на стойност 235.3 млн. евро.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13044551
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930