Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2010 21:41 - Европарламентът ще разследва бизнес връзките на Желева
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1041 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 13.01.2010 12:01


Европейският парламент реши да провери бизнес връзките на "противоречивия български кандидат за еврокомисар", след като депутати я обвиниха в прикриване на финансови интереси, съобщи германската агенция ДПА.

Решението да се поиска от Европейската комисия пълното досие за бизнес интересите на Румяна Желева и да се възложи на парламентарна комисия, съставена от представители на отделните партийни групи, да анализира съдържанието на това досие е тежък удар срещу кандидатурата й, допълва агенцията.

Веднага след края на изслушването на българския кандидат за комисар евродепутати коментираха, че представянето на Желева е крайно незадоволително.
"Тази вечер няма да изпратим писмо с препоръка до председателя на парламента Йежи Бузек за одобрението на Желева. Все още очакваме изяснения от нея, защото отговорите й бяха незавоволителни", коментира един от най-активните по време на дебата холандският социалист Тайс Берман.

Евродепутатът от Зелените Джудит Саргентини, която също задаваше много остри въпроси на българският кандидат каза: "Това не беше представяне на еврокомисар. Ако бях на мястото на българското правителство, щях веднага да номинирам някой друг". Водещата на изслушването Ева Жоли също беше категорична: "Трябва да чуем отговорите на много въпроси".

И тримата са част от координаторите, чиято дума ще тежи особено за решението дали Желева да заеме поста.

За Желева позитивно се изрази единствено депутатът от ЕНП Михаел Галер, който каза, че партията продължава да стои зад кандидатурата й и че тя в крайна сметка ще бъде одобрена. "Абсолютно недоволен съм от начина, по който протече изслушването, и най-вече от ръководство на Ева Жоли (председател на комисията по развитието и депутат от Зелените - бел. ред.). На моменти тя прекъсваше изказващите се и позволи в залата да се размахват документи и да се отправят обвинения, базирани на медийни публикации. Изслушването протече в отровна атмосфера, коята не беше благоприятна за Желева. В крайна сметка обаче тя изрази достатъчно готовност да изчисти подозренията, беше взела със себе си и огромна папка с документи. Обнадежден съм, че ще бъде одобрена", обясни пред "Дневник" германският християндемократ, член на комисията по външни отношения.

ЕНП обаче нямат мнозинство в комисията, която трябва да даде оценка на Желева. Източник от десницата пожелал анонимност заяви, че партията ще застане зад нея, но с нежелание.

Междувременно източник от Европейската комисията посочи, че ако някое от твърденията, изнесени в залата, се докаже, то тогава тя ще трябва да се откаже сама. Социалистите и либералите пък обявиха, че ще поискат още днес от председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу да каже дали  все още подрепя Желева.

Запис на изслушването на кандидата за еврокомисар Румяна Желева


Тагове:   Желева,


Гласувай:
2



1. kombakova - Онтово се потвърди приказката за казана и пъкъла
12.01.2010 23:27
Жалко е ,че българи си позволиха да изложат страната си по този безумен начин.Евродепутати/със страхотни за нас заплати/ не се разбраха предварително,а все едно са в предизборно предаване "Сблъсък".Срамувам се!
цитирай
2. анонимен - Съгласен съм!!!
13.01.2010 11:25
Нека я раследват и да видят дали е талкова невинна за каквато се представя, но наистина циркът е голям!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998823
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031