Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2010 16:07 - Казусът Румяна Желева
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 576 Коментари: 0 Гласове:
0



Румяна Желева да бъде посъветвана да оттегли сама кандидатурата си за еврокомисар и да подаде оставка като външен министър - такъв ход обмислят в ГЕРБ, пише онлайн изданието "Дневник", позовавайки се на високопоставени източници в партията, ангажирани да търсят изход от ситуацията.

Според тях това би било най-елегантния изход и за София, и за шефа на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу след фиаското при изслушването на българския кандидат-комисар и слабата оценка за подготвеността по ресора, която комисията по изслушването даде на българския външен министър.

Ако Желева обяви, че се оттегля, правителството трябва веднага да номинира нов кандидат. Това ще развърже ръцете на Барозу, който в момента е принуден да търси политическа сделка между двете големи фракции в Европарламента - Европейската народна партия (ЕНП) и Партията на европейските социалисти (ПЕС), за да спаси предложения от него състав на Европейската комисия, "търгувайки" Желева срещу други кандидат-комисари.

Това била и причината кабинетът да прекрои обсъждания вчера "План Б" - правителството да оттегли номинацията си, в нов сценарии - доброволен отказ на самата Желева. Вчера пред журналисти външният министър отрече да мисли върху такава възможност, както и върху какъвто и да е друг вариант, докато не се произнесе правната комисия към Европарламента.

Борисов разграничи компетентността от декларациите

Източници, близки до премиера Бойко Борисов, изтълкуваха като потвърждение на такъв сценарий и днешните му изказвания по адрес на Желева. След като вчера обяви, че стои изцяло зад кандидатурата й, днес той раздели въпроса на две - за подготвеността й по ресора и за евентуалните проблеми около имуществените й декларации.

Пред Би Ти Ви Борисов заяви, че Желева е отговаряла прекрасно на изслушването и ако не е успяла да се представи добре, причината са българските евродепутати от НДСВ и БСП, които са я смазали. Пред БНТ обаче заяви: "Разчитам г-жа Желева да е направила това, което законът повелява. Надявам се, че си е проверила нещата". В противен случай тя щяла да си понесе отговорността и "няма да получи моята подкрепа". Сходна позиция зае вчера и Барозу, който се позова на уверенията на Желева, че декларациите й са коректни.

Целта на премиера е да защити собственото си кадрово решение, потвърдиха пред "Дневник" източници, близки до Борисов. Според тях по този начин премиерът се опитва да парира атаките, че е лансирал некомпетентен човек, като съсредоточи вниманието върху евентуални нарушения на Желева.

Рокади в кабинета

Евентуално оттегляне на Желева ще предизвика и рокади в българското правителство, твърдят източници от ГЕРБ. Според тях при окончателен провал на кандидатурата тя ще загуби и поста външен министър.

Това допълнително усложнява търсенето на нова кандидатура, която София да предложи на Брюксел - вариантът да бъде издигнат военният министър Николай Младенов бил прекалено рисков за правителството. Не можем да изгубим двама ключови министри, по-добре е да се търси съвсем нов вариант, дори да не е в тесните партийни кръгове, коментираха високопоставени политици от ГЕРБ.

Близки до Борисов партийци, ангажирани с проблема, дори започнали да събират СV- та и информация за подходящи кандидатури - хора, които "стоят добре" в Брюксел, имали са работни отношения с Европейската комисия или с Европарламента и за които има положителни отзиви от евродипломати. Според медийни публикации от днес сред обсъжданите неофициално имена били тези на евродепутата Андрей Ковачев, на съветника по еврофондовете Юлиана Николова и на дипломата Стефан Тафров.

За поста външен министър пък най-вероятният сценарий е премиерът Борисов временно да поеме ресора. Той лансира тази идея в интервю за в. Труд още в края на миналата година.

В групата на ГЕРБ - гласове в защита на Желева

В парламентарната група на ГЕРБ темата за съдбата на Желева предизвиква противоречиви реакции. Макар да избягват официални коментари, някои от депутатите на Борисов също смятат, че единственият полезен ход е тя сама да се оттегли.

Други обаче са убедени, че тя е жертва на несправедлива атака и ГЕРБ трябва да изчака решението на Барозу. Политици дори правеха паралел с оттеглянето на депутата Тодор Йосифов, известен като Маниака, и на номинираната за земеделски министър Десислава Танева. И двамата бяха оттеглени след медиен шум. Ако и сега се случи така, че остане неприятното впечатление, че всеки път щом има медийна атака, ГЕРБ жертва човек, така ще могат да ни атакуват и в бъдеще и да се наложи да отстраняваме качествени хора, коментираха депутати, убедени в способностите на Желева.

В Брюксел изчакването продължава

По информация на говорител на Еврокомисията председателят Жозе Мануел Барозу продължава да чака писмото, което комисията по изслушването на Желева се беше зарекла да изпрати още в ранния следобед вчера. Говорителят на Барозу за пореден път посочи, че коментарът по казуса "Желева" може да се очаква непосредствено след получаването на документа.

Снощи стана известно, че европейската десница е готова да пожертва Желева, ако и левицата се съгласи да смени някои от своите кандидат-комисари. За такъв беше нарочен словакът Марош Шефкович, чието изслушване още не е минало, но пък беше обвинен в антиромско изказване през 2005г.

Днес източници от ЕНП съобщиха неофициално, че в самата партия са се оформили вече два лагера - единият е от депутати, които са готови да се откажат от декларираната безрезервна подкрепа за българския кандидат, а другият - от такива, които твърдо да стоят зад Желева. Сред поддръжниците на външния министър били германските евродепутати от ХДС и ХСС, с които ГЕРБ е в близки отношения.

До момента либералите се дистанцират от евентуалните политически сделки, което според анализатори е знак, че се притесняват за собствения си представител - Оли Рен. Според блог на "Икономист" в Брюксел се носели слухове, че политици от десницата преговарят тайно с левицата да бъде атакуван именно Рен.

По-рано днес европейските Зелени обявиха, че настояват Барозу и София да предложат нов кандидат за комисар. В интервю за "Дойче веле холандската евродепутатка Юдит Саргентини заяви: "Желева желае да стане еврокомисар, но до този момент тя не е успяла да ни убеди, че може да поеме поста". 

В същото време европейските социалисти заплашиха, че Желева ще бъде бламирана от "многопартийно мнозинство в ЕП" и също настояха за изтеглянето й. Те отвърнаха остро и на нападките на Бойко Борисов, който обвини техните български колеги в "подривна дейност" по време на излушването.

"Бившият телохранител на бившия комунистически диктатор на България няма никакво право да ни напада по подобен начин", заяви лидерът на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Мартин Шулц.

Кандидат-комисари във Фейсбук

Във Фейсбук вече има две групи в подкрепа на кандидати за комисари на мястото на Румяна Желева. Вчера приятели на бившия посланик на България в ООН Стефан Тафров "издигнаха" кандидатурата му. В групата са се включили досега 638 участници. От днес в социалната мрежа има и група в подкрепа на номинацията на бившия външен министър Надежда Нейнски, в която са се записали до момента 44 души.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001084
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031