Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2010 15:59 - Искаме от Европа 10 милиона евро заради блокадата на гръцките фермери
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 490 Коментари: 0 Гласове:
1



Заради продължаващите втори ден блокади на граничните пунктове между Гърция и България, предприети от гръцки фермери, премиерът Бойко Борисов е изпратил във вторник писмо до председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу, с което сезира комисията за нарушаване на европейски договори и регламенти от страна на Гърция.

Борисов настоява в писмото си комисията да вземе спешни мерки за прекратяването на блокадите и да бъдат санкционирани гръцките власти заради бездействието им, довело до критична ситуация.

"България не желае по никакъв начин да наруши упражняването на фундаментални права, признати от страните членки, включително правото на стачка. Независимо от това, всяка форма на протест, която нарушава основни права и свободи на други граждани на ЕС и заплашва основополагащи принципи на единния пазар на Европейската общност, е изцяло неприемлива. Формата на протест на гръцките фермери засяга интересите на българските транспортни фирми, както и на такива от други държави от ЕС. В резултат на такава блокада на КПП миналата година загубите на българските превозвачи се изчисляват на повече от 10 милиона евро само за първите седем дни на стачката", се казва в писмото на Борисов до Барозу.

По-късно през деня пред журналисти премиерът уточни, че е поискал 10 млн. евро компенсация. "Това не е наш проблем, за да понасяме тези пасиви", коментира Борисов.

"Изпратили сме още вчера нота до гръцкото правителство гърците да бъдат така любезни и да си протестират вътре в държавата, да си затворят пристанищата, ако искат. Аз не давам съвети на тях, но искам да отпушат нашите пунктове. Има подписан договор с ЕС, който казва – свободно предвижване на товари и стоки. Очаквам много спешно след писмото ми и след личния ми разговор с Барозу да има ответна реакция", каза премиерът.

"Обясних на г-н Барозу, че те, гърците, подстрекават и българските производители към протести, правят ги във време, когато нямат работа. Не го правят, когато орат или сеят, или когато на Великден 50 хиляди българи отиват да празнуват в Гърция, а го правят сега, когато нямат работа и ни нанасят щети. Искам ЕК много сериозно да се намеси. Една седмица се обясняваме има ли, няма ли конфликт на интереси за г-жа Желева, а в същото време те ни нанасят тежък конфликт на интереси на икономиката на България", допълни премиерът.

В писмото до Барозу се казва: "Очевидно е, че гръцките власти не вземат всички необходими и съответстващи мерки, които са от тяхната компетентност, с оглед премахването на пречката и осигуряването на свободното движение на стоки на територията на тази държава-членка. Нещо повече, правителството на Република Гърция не уведоми незабавно другите страни членки и Европейската комисия за създадената критична ситуация на една от вътрешните граници на ЕС, което е нарушение на Член 3, Параграф 1 – А на Регламент 2679 / 98."

Блокадите

От 11 часа във вторник КПП Илинден е блокиран от протестиращи гръцки фермери, а пунктът при Кулата е затворен от понеделник следобед. Илинден ще остане затворен до 17 часа във вторник и ще бъде блокиран отново в сряда в 11.

От българската страна на Кулата към следобед във вторник се бе наредила опашка от 46 български и чужди тежки камиони, два автобуса и два микробуса.

"Действията на протестиращите от гръцка страна са непредвидими що се отнася до това кога ще решат да пропускат автомобилите, няма ритмичност и точно определени часови пояси или коридори, в които да преминават, както товарни, така и леки автомобили", каза зам.-областният управител на Благоевград Георги Баханов, цитиран от агенция "Фокус".

Той съобщи, че областната управа има готовност да достави химически тоалетни на Кулата до два-три часа.

Нормално работят граничните пунктове Капитан Петко Войвода и Златоград, съобщиха от Гранична полиция. През тези пунктове обаче почти не се ползват от тежкотоварните камиони.

Гърция ще съди протестиращите фермери

Солунската прокуратура започва преследване срещу протестиращите гръцки фермери по обвинение във възпрепятстване на пътния транспорт заради издигнатите блокади на границата, съобщи електронното издание на в. "Та неа", цитирано от българските медии в понеделник.

В документ, изпратен до полицейските началници в Солун, прокуратурата е припомя, че възпрепятстването на пътния транспорт се смята за закононарушение и е посочила, че "спазването на закона налага съдебно преследване и наказание за всички извършители на подобни деяния, които нарушават свободата на движение на хора и стоки".




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039331
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930