Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2010 09:14 - Казусът Румяна Желева - пред решение днес
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 820 Коментари: 1 Гласове:
1Бъдещето на българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева остава неясно след като в понеделник координаторите на комисията за развитие в Европейския парламент (ЕП) отложиха решението си по казуса, а правната служба прехвърли отговорността към председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу.

В петък вечерта координаторите от различните политически групи в комисията за развитие трябваше да приемат оценка за Румяна Желева, но не успяха да постигнат консенсус. Затова във вторник ще се събере цялата парламентарна комисия и ще реши с гласуване дали одобрява българската кандидатура.

Румяна Желева е единственият кандидат за комисар, за който координаторите на ЕП не могат да стигнат до решение и се налага гласуване в пленарен състав.

Преди пет години именно след подобен вот от първата комисия Борозу отпадна италианският кандидат-комисар Роко Бутильоне, който впоследствие беше заместен от Франко Фратини.

След заседанието на комисията, което се проведе късно вечерта, представителите на ЕНП отказаха всякакъв коментар. Представители на социалистите коментираха, че проблемът с компетентността на Желева остава, а зелените бяха категорични, че тя не може да бъде комисар. Към момента не е ясна позицията на либералите в комисията, но се очаква именно те да решат гласуването. Преди два дни обаче докладчикът по изслушванията на кандидат-комисарите Андрю Дъф от АЛДЕ коментира, че кандидатурата на Желева трябва да бъде оттеглена, тъй като с нея състаъвът на комисията няма да мине в ЕП.

Предварителната оценка стана известна още миналата седмица – повечето евродепутати са на мнение, че Желева не се е представила убедително.

Правната служба на ЕП връща казуса "Желева" на Барозу

Правната служба на Европейския парламент (ЕП), която трябваше да провери има ли конфликт на интереси при българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева, излезе със становище, което на практика отново прехвърля отговорността на решение към председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу.

"Правната служба не разполага със средствата, чрез които да установи верни и точни ли са сведенията, които е предоставила г-жа Желева", се казва в становището, разпратено до лидерите на парламентарните фракции в понеделник вечерта.

Базирайки се на декларацията от 17 декември 2009 г., подадена от българския външен министър, правната служба на ЕП казва, че не разполага с документи, които да показват, че към тази дата Желева е притежавала някакви дялови участия или активи в търговски дружества.

Собствеността й в "Глобал консулт", около която се развихри скандала по време на изслушването миналия вторник, приключва с продажбата на фирмата през април 2009 г.

В становището се казва още, че декларацията на Желева за еврокомисар няма директно отношение към декларациите, които е подавала като евродепутат и в които има разминаване по отношение на участието й в дружеството.

Председателят на ЕК е този, който трябва да провери истинността на декларацията за имущество и конфликт на интереси на г-жа Желева, се казва още в документа. Барозу вече каза, че Желева си е номинация на българското правителство, но и на българския народ, който й е гласувал доверие да стане и външен министър, и на два пъти евродепутат.

ЕНП: Желева не трябва да се оттегля

Преди документът да бъде оповестен официално, Европейската народна партия (ЕНП) обяви, че правната служба оневинява Румяна Желева за конфликт на интереси. Кандидатурата й няма да бъде оттеглена и тя ще стане еврокомисар, заяви ЕНП.

"Румяна Желева не трябва да се оттегля, няма "план Б", ще я защитаваме до край и тя ще стане еврокомисар", съобщи лидерът на ЕНП Жозеф Доул по време на заседанието на парламентарната група на партията, предаде БНР.

От ЕНП са решили също, че няма да допуснат ново изслушване на Желева, както и да се забави гласуването на новия състав на ЕК. Най-голямата група в ЕП посочи, си поставя две цели: на 27 януари да има амбициозна и силна нова Еврокомисия и второ, да не губят свои хора по пътя към нея.

"Няма да оставим социалистите да спечелят политическата игра и да вземат за заложник целия процес", заявяват от ЕНП.

Според тях становището на правната служба към ЕП окончателно оневинява Желева. В документа се посочва, че няма констатирани нередности в декларацията, подадена от Желева в края на миналата година, в качеството й на кандидат комисар. Юристите на се разследвали предишни периоди и данните за тях.

Проблемите с декларациите на българската кандидатка касаят именно предишни периоди, когато тя е била евродепутат и не е посочила участието си в "Глобал консулт" – фирмата, която е продала през април 2009 г. В същото време стана ясно, че Румяна Желева все още се води управител на фирмата "Етко – Шнайдерс" ООД и към днешна дата, което създава проблем с поста й на външен министър. Това сочи актуалното състояние на дружеството, с което Mediapool разполага.

В момента няма промяна в позициите на различните политически сили - дясната ЕНП, чийто заместник-председател е Румяна Желева, твърдо стои зад нея, социалистите и зелените са твърдо против, а либералите, макар и неокончателно, смятат, че кандидатурата трябва да бъде отхвърлена.

Във вторник в Страсбург се очакват пресконференции на основните парламентарни групи и повече яснота около мненията им. В четвъртък се очаква становище от председателя на ЕП, на председателите на групи и на парламентарни комисии.

Жозеф Доул, каза в понеделник, че той лично е убедил Румяна Желева да не се отказва. Доул отбеляза, че е постоянна координация с българския премиер Бойко Борисов и с председателя на ЕК Жозе Барозу, които също категорично подкрепят кандидатурата на Желева.

"Ди Велт": Покерът около назначенията навлиза в нов рунд

Каква ще е развръзката обаче все още не е ясно. Покерът около назначенията в новата ЕК навлиза тази седмица в нов рунд, коментира в понеделник германският в. "Ди Велт", като прогнозира, че встъпването в длъжност на новата комисия ще се забави.

Заради недостатъчна компетентност минимум трима висши политици, които искат да стават еврокомисари - Нели Крус, Оли Рен и Алдригас Шемета - още веднъж ще се изправят на кръстосан разпит пред комисиите в Европарламента.

Водещи политици от фракцията на ЕНП очакват междувременно, че правителството в София скоро ще изтегли спорния български кандидат-комисар Румяна Желева. "Би било малко чудо, ако Желева пробие", казва водещ консерватор пред "Ди Велт".

Въпреки че е оневинена от правната служба на ЕП, за Желева няма да стане по-приятно, пише "Ди Велт" и прогнозира, че политическият натиск върху българската кандидатка ще продължи да нараства в следващите дни. Цитирани са европейски дипломати, според които дискусията около нея е обременила изслушванията, а евродепутати от всички фракции имат значителни съмнения за нейната компетентност.

Положението на Желева се утежнява допълнително от факта, че премиерът Бойко Борисов вече спомена, че има и "план Б" с друга номинация.

"Ди Велт" припомня също, че по силата на неписаните правила, ако с Желева консерваторите загубят кандидат от собствените си редици, трябва да си иде и най-малко един кандидат-комисар от социалистите. За целта ЕНП нарочи първоначално словака Марош Шевчович, чието изслушване беше този понеделник, но междувременно се събират материали и срещу друг кандидат-комисар на социалистите - Мария Даманаки.

Костов призова  за план "Б"
Бойко Борисов да задейства план "Б" по казуса с Румяна Желева, за да се върне авторитетът на България. Това посъветва лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов в неделя вечерта пред Нова телевизия. Както поясни Костов, под план "Б" се разбира оттеглянето на кандидатурата на Желева и веднага предлагането на нова.

До ранния следобед на понеделник нямаше индикации премиерът да се гласи да оттегли Желева, но този ход не е отписан, ако стане категорично ясно, че съставът на еврокомисията на Барозу с Желева в него бъде застрашен от бламиране в Европарламента.

Според Костов смяната на Желева ще има добър ефект за страната ни, чиито авторитет пострада силно от скандала. "Защото основната задача на този план е да се върне авторитетът на страната. Кандидатурата, ако се предлага друга, трябва да бъде способна много бързо да се подготви, т. е. това трябва да е напълно подготвен човек...", каза лидерът на ДСБ и подчерта, че електронните медии в България вече са тиражирали "чудесни кандидати, с огромен дипломатически опит, с опит в аварии и бедствия в ООН и тук в страната".

"Хора има за такова нещо, важното е на преден план да излезе авторитетът на България и много бързо преодоляване на това огромно притеснение, което се причинява на г-н Барозу. Неслучайно (Андрю) Дъф (докладчик по изслушванията на кандидат-комисарите – б.р.) казва, че на ход е българската страна, защото притеснението е върху ръководството на ЕНП, където вече има пропукване в самата фракция".

Костов не се ангажира с позиция дали скандалът с българския кандидат за комисар е вследствие на сценарий, инспириран от БСП. Той припомни как Борисов е застанал зад кандидатурата на Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО и посъветва ГЕРБ "да знаят по какъв начин се отплаща БСП дори когато им се направят щедри жестове на подкрепа".

По отношение на управленската програма на ГЕРБ Иван Костов каза, че като цяло тя е подкрепяна от Синята коалиция, но предупреди, че идеи като намаляването на ДДС два пъти годишно с половин процент решително няма да се възприеме както от финансовия министър Симеон Дянков, така и от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянов.

Лидерът на ДСБ посъветва повече решителност от страна на някои министри. Той определи като липса на опит импулсивните действия на строителния министър Росен Плевнелиев и екоминистъра Нона Караджова с изпращането в прокуратурата на папки с материали за злоупотреби от предишните министерски екипи. Проверките на прокуратурата не доказаха злоупотреби.

Според Костов, ако в министерствата работят както трябва контролните органи, които имат специфична компетентност, на прокуратурата ще се подават по-аргументирани сигнали.
Гласувай:
1
01. анонимен - Парламентарната комисия в ЕС
19.01.2010 11:48
е в състояние на цуг-цванг.
Каквото и да се реши за "съдбата " на нещастната Желева, България и имиджът й ще бъдат в състояние на " мат".
Желева, където и да бъде, ще играе ролята на нещастно онеправдано овчарче.
Какво ли й трябваше " на баир лозе", а на Борисов - "таралеж в гащите" !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 11131157
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 36720
Календар
«  Юни, 2021  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930