Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2010 15:16 - Пресцентърът на МС уволни Желева като външен министър, Бойко ще сече глави
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 944 Коментари: 2 Гласове:
1



Премиерът Бойко Борисов прие днес оставката на министъра на външните работи Румяна Желева, съобщиха от правителствената информационна служба. Самият премиер малко след това отрече тази информация.
  Пред журналисти той заяви, че е приел само оттеглянето й от кандидат за еврокомисар, но не и от поста външен министър. На въпрос защо пресцентърът му е направил подобно съобщение, той отговори:"Който го е направил това"... и направи жест с ръка все едно сече.
.
Следващият кандидат за еврокомисар е максимално подготвен за същия ресор, каза още Борисов.

Решението на  Борисов  да номинира нов кандидат за еврокомисар е мотивирано с отговорността за предотвратяване на институционална криза в ЕС в момент, когато предстоят отговорни институционални реформи, и с цел безпрепятствено сформиране на силна, единна и работеща Европейска комисия.

Българският външен министър Румяна Желева, която беше кандидат за европейски комисар подаде оставка и като министър, и като кандидат,  пръв съобщи в Страсбург лидерът на Европейската народна партия Жозеф Доул по време на пресконференция.

Мотивите си Желева  изпрати в писмо тази сутрин до премиера. Тя отбеляза,  че вече не е може да издържи на нападките и опетняването на името й.

От думите на Доул не стана ясно дали Желева се оттегля и от поста заместник-председател на Европейската народна партия.

Доул каза, че може да разбере мотивите на Желева, тъй като е била подложена на изключително напрежение, а документите са показали, че обвиненията срещу нея не са верни. Според лидера на ЕНП българският кандидат е била жертва на политически маньоври и е била използвана. Би ми се искало да видя всеки един от другите кандидати толкова разпитван, колкото тя, добави Доул.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е заявил, че премиерът Бойко Борисов лично го е информирал, че за нова кандидатура за български еврокомисар ще бъде номинирана Кристалина Георгиева.

В момента тя е вицепрезидент на Световната банка.

Заради промяната ЕП ще отложи гласуването на новия състав на ЕК.

Ето пълния текст на писмото, което правителствената пресслужба изпрати до медиите:

"Премиерът Бойко Борисов прие днес оставката на министъра на външните работи Румяна Желева. Тя поиска да бъде освободена от всички заемани от нея позиции, за да може правителството да предприеме необходимите действия за оттеглянето на кандидатурата й за български еврокомисар.

Решението на г-н Борисов е мотивирано с отговорността за предотвратяване на институционална криза в ЕС в момент, когато предстоят отговорни институционални реформи, и с цел безпрепятствено сформиране на силна, единна и работеща Европейска комисия".


Тагове:   МС,   МВнР,


Гласувай:
1



1. анонимен - Ех Бойко, Бойко,
19.01.2010 15:31
изблиза буцата сол, изяде боя и на края кандиса.
След като се осрахме, сега остава само да обясниш защо "руча жабетата" .
цитирай
2. reporter - тоя лаф
19.01.2010 15:46
тоя лаф "руча жабетата" Бойко Борисов да не го е научил от Георги Гергов? :D Маститият пловдивски бизнесмен много често използва този израз :D
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031998
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930