Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2010 15:58 - Ще си имаме трети вицепремиер
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 520 Коментари: 0 Гласове:
0



Икономистът Илиян Михов ще бъде трети вицепремиер в правителството, съобщи в четвъртък министър-председателят Бойко Борисов в Перник. Така на този етап се разсеяха неяснотите какви функции ще заеме Михов.

Михов ще бъде вицепремиер без портфейл по подобие на статута на Меглена Плугчиева в предишното правителство. Според Борисов идеята му е била да облекчи министъра на финансите Симеон Дянков, който,по думите му, за да може да изпълни всичките си задължения, трябва да работи по 30 часа на ден.

"Искам да благодаря специално на министър Симеон Дянков за усилията, които положи, за възстановяване имиджа на България пред световните финансови институции", продължи Борисов.

"Самият факт, че една от най-рейтинговите агенции - "Мудис" вдига рейтинга от стабилен на позитивен, е доказателство за ефективността и правотата на работата му. Припомням, че преди няколко седмици и другата агенция – „Стандард енд Пуърс” също вдигна кредитния рейтинг на България. Затова специално трябва да благодарим на усилията на финансовия министър, защото той успя да възстанови доверието и имиджа на България пред световните финансови институции", каза Борисов.

Целта на влизането на трети вицепремиер в правителството била и да се "облекчи ежедневното наблюдение на икономиката”, каза още премиерът и допълни, че желае всеки ден да знае какво става в икономиката, и именно затова му трябвал макроикономист.

В задълженията на Михов ще влезе и координирането на работата по влизането в еврозоната.

Самият Михов в ранните часове на деня все още не знаеше какви ще са му функциите в правителството. Той съобщи, че с премиера Бойко Борисов са обсъждани много опции за намиране на точното му място.

”Още от самото начало, когато започнахме да говорим (с Борисов - б. р.), че параметрите, в които трябва да се мисли моята помощ, са от съветник до вицепремиер. В момента още не сме уточнили по какъв начин най-много бих могъл да помогна. Според мен в крайна сметка по-важното е да се извърши нещо, да станат добри неща. Точно какъв ще бъде постът, не знам дали е толкова важно”, заяви Михов пред БНТ.

В същото време той уточни, че не може да се говори за избутване на сегашния вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков от неговите ресори.

”Идеята ми не е да го избутам, а обратното, да работим в един тим с Дянков, Плевнелиев, Трайков, с всички министри", каза Михов. По думите му все още се уточнява в какво качество той ще бъде най-полезен в управлението и дали ще се наложат структурни промени в кабинета.

"Той (премиерът - б.р.) каза, че ще опита да прокара, ако има нужда от структурни промени, ако няма нужда, както стане, така да бъде", добави Михов.

Финансистът и в момента е част от екипа от съветници на премиера, но призна, че контактите му с Борисов не са били много интензивни досега.

При работата си за правителството Михов ще се концентрира върху макроикономическото развитие на страната, но е готов да помогне и в усилията за присъединяване към еврозоната. Това в момента е ресор на Симеон Дянков.

"Близък съм с хората от Европейската централна банка, с които имам много професионални контакти, бих помогнал и в разговорите с Европейската комисия", заяви Михов.

Той потвърди, че предложението към него да участва в изпълнителната власт е дошло след като вицепрезидентът на Световната банка Кристалина Георгиева, която е било планирано да стане вицепремиер, е била номинирана за кандидат за еврокомисар от България.

Михов трябва да посети България за два дни през следващата седмица. "Не мога за по-дълго време, защото в момента преподавам, както знаете съм декан в INSEAD (международно училище за бизнес, икономика и финанси - б.р.) по научни изследвания, в няколко комисии съм и просто имам работа, която не мога да я прекратя така изведнъж и да дойда", обясни той.



Тагове:   вицепремиер,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034763
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930