Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2010 20:47 - Светкавично одобриха Кристалина за еврокомисар
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 631 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 03.02.2010 20:49


“Да, сър. Напълно съм готова!” отговори Кристалина Георгиева на въпроса на заместник-председателя на комисията по развитие, Нърдж Дива, дали е готова да защитава интересите на хората без глас, нуждаещи се от хуманитарна помощ, дори и срещу интересите на ЕС.
  Отговорът на новия български кандидат за Комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реагиране при кризи бе последван от бурни овации, а самият Дива, изрази гласно задоволството си с думите “Точно на такъв отговор се надявах.”

В продължение на три часа Георгиева отговаря на въпроси на евродепутати от комисията по развитие, като на изслушването бяха поканени и представители на комисиите по външни работи и околна среда.

Българският кандидат за ЕК беше многократно поздравен за спокойствието и увереността, които излъчва, и компетентността, с която отговаря на въпросите.

Разбираемо, основна част от въпросите на евродепутатите бяха свързани с реакцията и оказаната помощ след опустошителното земетресение в Хаити миналия месец. Въпросите бяха свързани с по-добрата организация на помощта и мобилизиране на ресурсите.

„Подкрепям позицията, че трябва да бъдат създавани групи за реакция при кризи на място. Има значителна степен на неяснота какво може да прави правителството на Хаити”, заяви Кристалина Георгиева в отговор на въпрос на европейски депутат.

„Институциите там са неустойчиви. Но трябва да създадем възможност за възстановяване и на частния сектор. Не можем да разчитаме само на местните власти и международните организации, иначе възстановяването няма да е бързо”, предупреди българският кандидат за еврокомисар, коментирайки ситуацията в Хаити.

На въпроса защо искате да бъдете комисар Георгиева отбеляза: „Сблъскахме се с доста необичайни обстоятелства. Хората в България не бяха доволни. Когато ме поканиха, почувствах, че това е мой дълг. Радвам се, че евентуалното ми назначение е точно в този ресор. "

„Придържам се към високите стандарти за финансова отчетност. Работила съм в околната среда, мой близък почина от натравяне с вода. За мен е ясно, че ако няма прозрачност, хората умират. Отчетността трябва да бъде прозрачна. Хуманитарната помощ не трябва да се отпуска през правителствата, а през организации като Червения кръст”, заяви Кристалина Георгиева в отговор на въпрос на евродепутат.

Българският кандидат отговаря и на въпроси за хуманитарните кризи в Судан, Конго и Етиопия относно ограничаването на достъпа на хуманитарна помощ и умишленото подлагане на населението на глад с цел изнудване на международните организации за помощи, докато правителството запазва ресурсите на държавата за себе си. "Военната намеса трябва да е последното възможно решение. Механизмите за натиск и подвеждане под отговорност на подобни правителства не попадат пряко в моя ресор, но със сигурност ще действаме съвместно с другите комисари. Натиск може да бъде оказван и чрез медиите - някои правителства все пак се интересуват от имиджа си в международния ефир."

Относно една от най-наболелите кризи - ситуацията с Ивицата Газа, българският кандидат-комисар отбеляза, че „имаме нужда от единен европейски подход. Нашите хуманитарни работници имат изключително ограничен достъп: една от причините, които Израел изтъква е опасението от внасяне на стоки, които могат да се използват за военни цели. Затова трябва да изискаме изготвянето на списък със стоки, които могат, и които не могат да се внасят в Газа, за да няма подобни проблеми в бъдеще”, заяви Кристалина Георгиева в Европейския парламент.

„Трябва да използваме договорите си за търговия и сътрудничество с Израел като лост за оказване на натиск за подобряване на ситуацията в Ивицата Газа”, допълни българският кандидат за европейски комисар за международно сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

В заключителната си реч Георгиева благодари на присъстващите за интересната дискусия и ги увери, че ще обърне внимание на всички идеи и предложения, разгледани в хода на дискусията.  Българският кандидат за ЕК завърши с едно лично съобщение, че днес е 89-годишният рожден ден на майка й и обеща, ако бъде одобрена за поста, да научи френски, което винаги е било мечта на родителите й.


Кристалина Георгиева е одобрена за еврокомисар. Тя ще отговаря за ресора "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи".

Председателката на изслушването Ева Жоли обяви, че с консенсус координаторите са решили, че Георгиева е подходяща за член на Еврокомисията. Жоли добави, че за нея като председател е било удоволствие да работи с такъв политик.

Координаторите са стигнали до обща оценка за минути и не е било необходимо да я поставят на специално обсъждане, защото не са били изразени каквито и да било съмнения или резерви.

Комисията по развитието на ЕП вече е изпратила писмо до председателя на парламента Йежи Бузек, в което го уведомява за положителното представяне на българския кандидат за комисар Кристалина Георгиева на днешното й изслушване от комисията по развитие.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13042212
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930