Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2010 21:55 - Кунева сдаде комисарския пост на Георгиева
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1008 Коментари: 1 Гласове:
4



Досегашният български комисар Меглена Кунева предаде щафетата на наследничката си Кристалина Георгиева в Европейския парламент в Страсбург веднага след вота по новата Еврокомисия. Домакини на кратката среща бяха българските евродепутати.

Кунева им благодари за съвместната работа и пожела успех на Георгиева в Европейската комисия. Тя пък благодари на Кунева и й пожела на добър път. Председателят на българската делегация в Европарламента - Ивайло Калфин, благодари и пожела успех и на двете.

"От днес започва истинската работа", заяви новият български еврокомисар. Тя съобщи, че планира да посети Хаити в края на месеца (след срещата на европейските външни министри на 22 февруари). Според Георгиева целта на срещата й е да координира различните партньори, които се борят с хуманитарната криза там, особено действията на Европейския съюз, ООН и САЩ. Тя посочи като друг приоритет за следващите месеци създаването на "по-удачна координация в областта на гражданската защита" в Евросъюза; законодателно предложение по темата е планирано до август.

Георгиева подаде оставка от Световната банка вчера, а утре встъпва в длъжност като еврокомисар. В Страсбург тя представи и част от бъдещия си политически екип. Шеф на кабинета й ще бъде германката Флорика Финк-Хойер, която досега ръководеше подготовката на редовните доклади за България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка. Георгиева посочи досегашния опит на Финк-Хойер като предимство - "човек, който познава и добрите, и по-проблемните страни на България, ще е много полезен за мен в комисията", каза тя.

Заместник на Финк-Хойер ще бъде французинът Ерве Делфан, който заемаше същия пост в кабинета на досегашния еврокомисар по развитието Карел де Гухт. "Той ще осигури приемственост", каза Кристалина Георгиева. Тя посочи, че е особено доволна да има и българка в политическия си екип - Мариана Хрисчева, която е експерт по финансови и валутни въпроси и икономическа политика в Постоянното представителство на България в ЕС. Хрисчева е смятана за един от най-ангажираните дипломати с лобирането за членство на България в Европейския валутен механизъм и еврозоната.

Междувременно Меглена Кунева отказа да коментира какво ще прави след края на мандата си като еврокомисар. "Когато човек е бил избран за комисар на годината и европеец на годината, трябва много внимателно да избере следващата си стъпка", посочи тя. Европейски издания вече посочиха Кунева за директор на Бюрото на европейските политически съветници (експертна група в Еврокомисията), но от институцията коментираха, че все още няма решение кой ще получи поста.

"Ако аз продължа в политиката, ще искам да имам много взискателни хора около себе си, които да знаят какво е възможно, как може да стане и да следят всяко мое действие", каза Кунева. "Единствено ако има много точно формулирани очаквания, и аз да мога да поема своята част от обществения договор, за да мога да ги изпълня", добави тя и посочи, че очакванията могат да бъдат формулирани както от избирателите, така и от хората от нейния екип.



Няколко часа преди да предаде щафетата на новия български еврокомисар Кристалина Георгиева, Меглена Кунева написа в личната си страница във Фейсбук:

image Meglena Kuneva Часове след края на мандата искам да Ви кажа, че тези три години направих всичко, за да може името ми да се свързва с успех, с умение да се мисли европейски, без граници и с надежда, че усилията ми ще променят България и предствата за България.
 
image Meglena Kuneva Политикът не може да измисля и фантазира действителността, дори и най-желаната. Но може да даде възможност, предпоставка и гаранции тази желана действителност да се случи. Колкото повече желаем, толкова повече ще искаме от политиците. За мен това е единствения начин да има демокрация. Независимо от това какво ще правя ...(не, още не съм решила), искам да бъда политик на знанието.
На тези послания са отговорили стотици българи, сред които много общественици и политици. Всички са единодушни, че Меглена Кунева е представлявала с достойнство България и й пожелават успех в бъдещата й работа.
 


Тагове:   Меглена Кунева,


Гласувай:
4



1. анонимен - Черешката на тортичката
10.02.2010 11:03
след взаимните благодарности беше целувката между двете комисарки. Дано да е била искрена, а не като между две амбициозни жени . : ))))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13041895
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930