Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2010 20:13 - Чужди служби участвали в подготовката на "Октопод"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 788 Коментари: 1 Гласове:
1



Премиерът Бойко Борисов намекна, че в подготовката на операция "Октопод”, при която бе задържан бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, са участвали чужди полицейски или разузнавателни централи, но отказа да уточни или съобщи подробности.

Борисов, който има нееднозначна история на взаимоотношения с Алексей Петров и преди години двамата дори са участвали в обща фирма, заяви в четвъртък, че голяма част от направените в момента разкрития за Петров са изненадващи за него.

"Има неща, които ние самите не сме ги знаели. Много от тези обвинения, които сега се повдигат са били ясни. В противен случай нито главният прокурор, надявам се и предишното правителство, не биха работили по този начин. Но фактът е, че, виждате, големите държави в света как реагират и кат толерират нашите действия, това означава, че има протекли мероприятия в много по-големи централи от нашата", коментира премиерът пред репортери в Брюксел, където пристигна за извънредна среща на лидерите на ЕС.

По-рано посланикът на САЩ в София поздрави официално българските власти с провеждането на операция "Октопод".

"Аз съм бил запознат от две седмици, три, вече с планирането на операцията. Много от нещата, които бяха извадени, дори за мен са озадачаващи. Това е. Аз съм тренирал с него (С Алексей Петров – бел.ред.) от 83-а година. Дори не ми се е вярвало на това, което, обаче, като документация са събрали. А и това, което в момента свидетели говорят", каза още премиерът, но без да навлиза в подробности.

Той определи като "пълна измишльотина" твърденията, че Алексей Петров е арестуван, защото има да разчиства стари сметки с него или защото разполага компрометираща информация за него.

Петров беше толкова време в ДАНС, ако е имал нещо, щеше да го каже, отбеляза Борисов.

Запитан очаква ли ответен удар от засегнати криминални и политически структури, Борисов отговори: "Война е, който издържи".

Той отказа да коментира докъде е проникнал "Октоподът" на престъпната група, разбита предния ден. Борисов поясни, че като главен секретар на МВР му било по- лесно да говори, защото сам си е водил операциите и думите му не са ангажирали политически държавата.

От всичко, което са му докладвали, включително главният прокурор Борис Велчев, Борисов е убеден, че има достатъчно доказателства за всеки един от арестуваните. Операцията започна правилно, в правилното време, коментира още Борисов.

"Считам, че е било наложително да се проведе операцията", добави той.

В четвъртък прокуратурата внесе искане за постоянно задържане на седем от 14-те задържани при операция "Октопод". Софийският градски съд ще се произнесе в петък.

Срещу Алексей Петров бе повдигнато обвинение за лидер на престъпна група за рекет и изнудване. Той е един от седемте, за които се иска постоянен арест.

Партия "Ред, законност и справедливост", за която се смята, че е проект на ДАНС и за чийто "симпатизант" се обяви наскоро Алексей Петров, отрече да е получавала финансиране от службите. Лидерът на партията Яне Янев заяви в четвъртък, че не са проект на ДАНС, а проект на българските граждани. Нека първо ГЕРБ отговори чий проект е. Според нас, ГЕРБ е проект на МВР и БКП и е последния политически мутант на криминалния преход в България, каза Янев по време на посещение в Бургас. По думите му акция "Октопод" е опит на правителството да отклони общественото внимание от важни за страната въпроси като проблемите в здравеопазването, безработицата, финансовата криза.

Още по темата: ТУК



Тагове:   октопод,


Гласувай:
1



1. kosara2008 - :))))
12.02.2010 14:49
намекна, натърти, вмени :)))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035050
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930