Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2010 20:18 - Алексей Петров остава в ареста
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 695 Коментари: 0 Гласове:
0



Софийският градски съд (СГС) остави в ареста Алексей Петров и още шестима от задържаните при акцията "Октопод".

Това са Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Пламен и Йордан Стоянови (Дамбовците), Момчил Кръстев и Николай Велков.

Съдът прие, че е налице обоснованото предположение обвиняемите да са извършили престъплението, за което са обвинени.

Според съда има изградена йерархична структура на престъпна организация, ръководена от Алексей Петров.

Тя се е занимавала с изнудване, рекет и силово събиране на дългове, съобщава електронното издание Вести.бг.

Съдът прие, че не е налице опасност обвиняемите да се укрият, но относно приетата хипотеза на закона съдът коментира, че обвиняемите могат да извършат друго престъпление.

Затова общественият интерес трябва да надделее над личните права, записа в определението си съдия Ана Захариева.

Тя допълни, че Алексей Петров може да получи присъда от 10 до 15 години затвор по повдигнатите обвинения, а останалите обвиняеми могат да бъдат осъдени на от 3 до 10 години.

Решението не е окончателно и подлежи на протест пред Софийски апелативен съд, чието заседание ще бъде на 18 февруари от 10 ч.

Петров: Никога не съм извършвал престъпление

Пo-рано Алексей Петров заяви пред СГС, че спецификата на работата му понякога е ставала повод да породи съмнения, но това винаги е било изчиствано пред ръководството на ДАНС.

Той намеси имената на националния омбудсман Гиньо Ганев, както и на бившия премиер Иван Костов в думите си пред съда.

Никога и по никакъв повод не съм извършвал престъпления и затова ви моля да не вземате предвид справките на ДАНС, които прокуратурата днес прилага, заяви пред съда Петров.

Според него справките са изготвени в резултат от различията му със сегашното ръководство на ДАНС.

Това е фабрикувана информация в стил на посттоталитарен модел, коментира Петров.

Учудващо е, че ДАНС предоставя информация за мен, след като до 1 септември м.г. съм бил в непрекъсната професионална комуникация със службата, добави той.

По време на правителството на Иван Костов поради оперативна необходимост трябваше да постигна определени статуси, заяви Петров.

По отношение на таксиметровата компания (фирма "С Експрес", т.е. такситата 1280, бел.ред.), за която се говори, че съм свързан, и за дружеството "Кремиковци", заяви Алексей Петров.

Той допълни, че никога не е имал дейност с хора от тези две дружества, освен онази работа, която му е била възлагана от Националната служба "Сигурност" и ДАНС.

Изпълнявал съм много роли, но никога не съм бил ръководител на организирана престъпна група, заяви Петров. С Николай Велков (друг обвиняем от групата - б.а.) сме работили по антикризисни мерки и посредник между нас беше Гиньо Ганев, заяви Петров.

Преди неговото изявление защитникът на Момчил Кръстев - също член на групата, цитира показания на един от анонимните свидетели на прокуратурата, в които се заявявало, че решенията за "Кремиковци" са взимани от работна група, "в която влизали Сергей Станишев, Петър Димитров, Младен Червеняков, Ана Миленкова и също на водещо място - Алексей Петров".

Това са пасквили на ДАНС срещу бивш съветник на ДАНС, съставени сега, а не когато е имал отношение към службата, коментира адвокатът Йорданка Вандова.

По думите й не можело прокуратурата да пледира общо за седем човека с няколко общи изречения.

Всички останали адвокати заявиха, че нямат достатъчно събрани доказателства за техните подзащитни.

Адвокатът на Йордан Стоянов - Николай Беров, коментира пред съда, че е учудващо това, че показанията на един от защитените свидетели се покриват с изказвания на бившия изпълнителен директор на дружеството "Кремиковци" Александър Томов пред медиите от последните дни.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: ТУК



Тагове:   арест,   Алексей Петров,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997372
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031