Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2010 21:12 - Алексей Петров търси закрила от посланика на САЩ срещу "политическата репресия"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 781 Коментари: 1 Гласове:
0



Алексей Петров, който в ареста с обвинение за лидер на престъпна група, е поискал официално среща с американския посланик Джеймс Уорлик, тъй като смята, срещу него се извършва "политическа репресия и се води несправедлив процес". Това обяви в сряда Румяна Радкова, един от адвокатите на задържания бивш съветник в ДАНС, предадоха електронните издания.

Посланик Уорлик бе първият чужд дипломат, който поздрави "правоохранителните служби за смелите и професионални действия в задържането на някои от най-известните в България лица, заподозрени в криминална дейност". Преди ден и посланиците на ЕС у нас приветстваха операцията и заявиха, че последните арести са стъпки в "добра посока", припомня Медиапул.

"Днес Джеймс Уорлик е получил собственоръчно написана молба от Алексей Илиев Петров с настоятелно искане за среща, като го е уведомил, че срещу него се извършва политическа репресия и се води несправедлив процес", съобщи адвокат Радкова в сряда.

Още когато съдът разгледа мярката му за неотклонение и постанови Петров да остане за постоянно зад решетките, той заяви, че акцията срещу него е политическа, обвини за нея вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов и оневини премиера Борисов, който бил "подведен".

В четвъртък предстои да се гледа обжалване на мярката пред апелативния съд. Освен Петров, са задържани още шестима души, за които прокуратурата счита, че са част от въоръжена престъпна група за изнудване, пране на пари и други престъпления.

"Опашка" от свидетели срещу "Октопода"

Градският прокурор Николай Кокинов съобщи в сряда, че след ареста на Петров и компания, вече десет души са дали показания срещу "Октопода". "Това е и причината да искаме постоянен арест за такива хора, задържането им не е самоцел, а освен всичко друго е и за да насърчи свидетелите", коментира той.

Румен Петков блокирал разработка срещу Трактора

В същото време бившият шеф на ГДБОП и настоящ директор Агенция "Митници" Ваньо Танов заяви, че докато е бил начело на антимафиотите, е имало разработка срещу фирма на Алексей Петров, която се занимавала с рекетиране. "Това е фирмата "Ин 82". И по тази фирма службата е работила по мое време и е натрупала достатъчно информация", каза в сряда Танов пред бТВ.

Танов поясни, че до образуване на дело по разработката срещу "Ин 82" не се стигнало. В регистрите обаче няма фирма "Ин 82", а "Ин 80", в която участие има Марчело Джотолов, арестуван с Алексей Петров. При гледането на мерките за неотклонение прокуратурата също цитира "Ин 80". В този смисъл вероятно Ваньо Танов е объркал името на фирмата.

"В определен момент ми бе поискана справка за състоянието на тази разработка, изтече информация и по този начин нещата бяха върнати в начален стадий", каза Танов.

Разработката е била поискана от ръководството на МВР, тогава оглавявано от министър Румен Петков. Танов припомни, че става дума за периода 2006 – 2007 г. и че той е говорил за този и за още 10 подобни случая пред депутати от предишния парламент при изслушване във вътрешната парламентарна комисия.

Танов заяви, че не може да каже какви са отношенията между Петров и Петков, но "резултатът е налице и това е документирано съответно със специални разузнавателни средства".

"В смисъл такъв, че в момента, след като е предоставена тази справка, час след това замлъкват всички телефони. Има обаждане, че тези хора са на разработка", обясни Танов и допълни, че този разговор също е записан. Обаждането гласяло: "Мълчете, защото ви слушат". Танов каза, че час, след като тази разработка отива в ръководството на МВР, телефоните замлъкват.

По думите му дори разработката да е прекратена, тя би трябвало да се намира в архива и всички тези материали да се проверят.

Трудно ще се докаже "чадъра" над Петров

На въпрос дали има начин да се докаже политически чадър над Алексей Петров Танов каза, че събирането на доказателства е доста трудно от правна гледна точка, но може ясно да бъде казано какво е било политическото ръководство и замесените да носят най-малкото морална отговорност пред обществото.

Според прокурор Кокинов е нормално да се разследва кой и кога е внедрил Алексей Петров в службите. Точно обратно е мнението на главния прокурор Борис Велчев обаче. По този повод Кокинов уточни, че изразява лично мнение.

В четвъртък Софийският апелативен съд ще реши окончателно дали Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, братята Пламен и Йордан Стоянови -Дамбовците, Момчил Кръстев, Николай Велков и Марчело Джотолов ще останат постоянно в ареста.




Гласувай:
0



1. zabavnata - Предполагам, че компроматната война тепърва предстои
17.02.2010 21:34
Интересно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039542
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930