Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2010 17:09 - Потвърдено: Тодор Батков и Петко Бочаров са вербувани от ДС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 949 Коментари: 0 Гласове:
0



Собственикът на вестник "Стандарт" Тодор Батков, водещият журналист във вестника до неотдавна Георги Готев, както и дългогодишният журналист от БТА, коментатор в БНТ и публицист, станал емблема на журналистиката в началото на прехода Петко Бочаров са сътрудничили на бившата Държавна сигурност. Агент е бил и публицистът и писателят Христо Троански.

Комисията по досиетата обяви в сряда имената на журналисти от печатните медии, свързани с някогашните служби. Проверката в печата не е завършила, той като се проверява голям обем от информация, а и не всички медии са изпратили поисканите от тях данни за собственици и водещи журналисти.

Проверката обхваща периода от влизането на Закона за досиетата в сила, тоест от началото на 2007 г. насам и обхваща целия централен и регионален периодичен печат.

Тодор Батков е бил нещатен служител към Трето управление на ДС – военното контраразузнаване. За Батков комисията разполага с информация, че е бил "привлечен със заповед от септември 1977 година и се е водил на отчет от полк. Колев".

Адвокатът е собственик на вестник "Стандарт" и на футболен клуб Левски и за него отдавна се говори, че има принадлежност към ДС.

Петко Бочаров, който след два дни ще навърши 91 години, е бил вербуван през 1946 година. Той е бил агент към Второ управление на ДС и е работил с псевдоними Найденов, Борисов, Иванов. За него са установени собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество; собственоръчно написани агентурни сведения; документи за получено възнаграждение; разходни документи, отчетени от ръководили го щатни служители и др. Снет е от оперативен отчет още през 1982 година.

Името му досега не излезе при проверката на комисията в държавните и електронни медии, защото към влизането на закона в сила той от години не работеше в тях. Иначе Бочаров е дългогодишен служител в БТА, Проверяван е в качеството му на член на редакционния съвет на вестник "Про и Анти".

Самият Бочаров преди година признава в интервю пред в. "Труд":

"Ще се почувствам наново омърсен, ако взема сега да обяснявам колко любезно лично аз бях навремето посъветван да сътруднича. Но да, бях сътрудник с подписана клетвена декларация, че и на най-близките си няма да кажа. Началото беше преди петдесет и шест години, а когато престанаха да ме търсят, бе преди четиридесет години. Сега научавам термина "свален от отчет". Свален, ама все нещо останало, нали я картонче, а нещо друго, така че петното "агент" няма да ме отмине.

Тогава защо пък да не поема аз инициативата и да си го лепна сам, просто за да видя как зяпват лешоядите. А тези, които ме познават, знаят, че никому не съм сторил зло и че няма нищо, от което да се срамувам. А на другите, които биха се запитали защо съм се съгласил с любезната покана да сътруднича, ще им препоръчам да намерят някой дядо или баба, учили и завършили преди войната Американския колеж (като мен) и все още неизкуфели (като мен), и да ги питат какво е било у нас през 1952 г., например"..

Георги Готев, който бе зам.-главен редактор на в. "Стандарт" допреди година, е бил агент към Второ главно управление на ДС с псевдонима Иванов. Вербуван е през 1983 година и има документи, които установяват принадлежността му към службите и след 1989 година.

Готев бе шеф на пресцентъра "България в ЕС", член на УС на Асоциацията журналисти за ЕС и член на Българското дипломатическо дружество.

Във вестника на БСП "Дума" има най-много сътрудници на бившата ДС.

Алберт Аврамов, редактор във вестника, е бил агент към Шесто управление на ДС с псевдоним Венко. Вербуван е през 1986 година и е снет от действащ оперативен отчет четири години по-късно.

Завеждащият отдел "Спорт" Владимир Груев в същия вестник е бил щатен служител на Второ главно управление.

Главният редактор на вестника Евгений Станчев е бил агент към Второ управление на ДС. Името му бе оповестено още през декември миналата година. Друг, чието име вече бе огласявано, но излиза и при тази проверка, е бившият издател Петър Манджуков.

Зам.-главният редактор на в. "Дума" Тодор Коруев е бил агент към Шесто управление на ДС с псевдоним Бор.

Комисията обяви и името на бившия главен редактор на вестник "Класа" - Валери Найденов, чиято принадлежност към ДС вече е известна.

Като водещ своя рубрика във вестник "Труд" комисията огласи името на Кеворк Кеворкян - агент "Димитър". Той вече бе осветен в качеството му на водещ предаването "Всяка неделя" в БНТ. Досега Кеворкян отрича своето агентурно минало.

Валентин Бояджиев, отговорен редактор на вестник "Уикенд" от 2004 до 2008 г., е бил сътрудник на разузнавателното управление на Генералния щаб на Българската армия. Във вестника той водеше рубриката "Ретро", като публикува много архивни материали от близкото минало.

В момента Бояджиев е зам.-главен редактор на в. "Галерия" и главен редактор на в. "Ретро". 

Васил Станилов, главен редактор на вестник "Про и Анти" е бил секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС, но името му вече е излизало през 2007 година в рамките на проверка на народните представители.

Писателят и публицистът Христо Троански, член на редакционния съвет на същия вестник, е бил агент към областното управление на МВР-Благоевград- ДС.

От вестник "Българска армия" комисията е осветила Спиридон Спиридонов като агент към Трето управление на ДС.

Комисията е проверила 175 лица от 16 медии – собственици, директори, зам.-директори, главни редактори, зам.-главни редактори, членове на редакционните съвети, политически коментатори и водещи на рубрики. При тази проверка във вестниците "Галерия", "Новинар", "Седем", "Пари", "Гласове", "Култура" и списание "Правен свят", не са установени лица с принадлежност към ДС.

Проверката на вестниците не е приключила.
 
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:        ТУК    и    ТУК



Тагове:   медии,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12994948
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031