Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2010 22:26 - Прякорите на бг политици*
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2952 Коментари: 1 Гласове:
4



Проучване по темата за прякорите на българските политици са направили журналисти от електронното издание "Всеки ден". Резултатите от своеобразното изследване са повече от изненадващи. Оказва се, че не само мутри, мафиоти, подземни босове и всякаква сволоч имат прякори. Ето какво пише изданието:

Брад Пит, Хер Флик, Гаргамел, Гном, Съсел, Толстолоб, Димката, Тъпото, Нубиеца, Светулката. Това вече не са само имена на холивудски актьори, на филмови герои или на представители на флората и фауната. Тези прякори вече са се превърнали и в неразделна част от политическия ни фолклор. И ако в първите години на прехода най-често се споменаваха Фори Светулката, Васко Нубиеца и Гошо Тъпото, то те вече са изместени от Съсела, Брад Пит и Толстолоба.

Една изпусната реплика от финансовия министър, наричан от червените “поразяващата уста”, ни накара да си припомним за това как се оприличават политиците. В типичния си стил Симеон Дянков заяви, че бившият премиер Сергей Станишев е бъзльо и че е съсел. “Как ще си приличаме?! Та той прилича на съсел”, каза вицепремиерът по отношение на соцлидера, демонстрирайки с жестове как изглежда гризачът. “Единственото общо по между ни е, че носим очила. А аз приличам на Брад Пит, само че съм с очила”, продължи да разсъждава Дянков. Съвсем естествено, Станишев не му остана длъжен и побърза да му отговори. “Повечето българи оприличават Симеон Дянков на Хер Флик от сериала “Ало, ало”, припомни бившият премиер.

Някой ден, когато не е министър, пък Симеон Дянков може да навлезе успешно във филмовата индустрия, след като така успешно е сравняван с различни киноактьори и герои. Какво обаче да кажем за Станишев?! Съсел всъщност е едно от названията на лалугера. В някои райони на България той се нарича и суек, суяк, което пък се използва като обида или насмешка за някого, гласи информацията в интернет. Лалугерът/съсел е дребен гризач, който има една световна особеност. И тя е с отрицателен знак – той е застрашен от изчезване вид и е включен в Червената книга. Ако скочим в политиката – дали оприличаването на Станишев със съсел, който е изчезващ вид, означава, че той скоро няма да е лидер на БСП? Е, историята ще покаже.

Съселът е доста свирепо на пръв поглед животинче, с дълги и остри като игли зъби, с рунтава опашка и криви нокти на крачката си, с мънички коварни очи. По-голям от мишка и по-малък от катеричка. За него казват, че е мишка, пожелала да стане катерица. Или обратно. Макар че през нощта будува, за да си хапне, в книгите съселът е наречен сънливец — заради навика му да си подремва през деня, а може би и заради дългия му зимен сън.

Две години преди на родния политически небосклон да светне звездата на Дянков, Станишев се сдоби с друг прякор – Мистър Клийн или Мистър Пропър. Даде му го не кой да е, а президентът на САЩ Джордж Буш. И му заръча да се бори с корупцията и престъпността. Дали обаче лидерът на БСП успя да изпълни заръката на американския лидер?!

При прякорите обаче се наблюдава и приемственост – освен острието на ГЕРБ Дянков и острието на червената партия Татяна Дончева се слави като „поразяващата уста”. Нейният партиен опонент Румен Петков пък стана известен като Запалката. Бившият вътрешен министър бил наричан така от лица, срещу които били използвани СРС-та. В последствие се оказа, че той е разработван от службите под името „Запалката”. “Аз съм известен, с това, че или имам една запалка, или няколко в джоба, което според мен е направило впечатление на някои от тези хора”, обясни преди време Румен Петков.

Главният секретар на МВР по времето на Петков Валентин Петров пък се подвизава с прозвището Вальо Лимонадата. Защо ли? Просто съпругата му се занимава с търговия на безалкохолни напитки.

Покрай последните скандалите около екссъветника в ДАНС Алексей Петров изплуваха пък няколко други прякора – Трактора и Толстолоба. С първия МВР определи бившата барета като ръководител на въоръжена престъпна група. Вторият - пък му бе даден от журналиста Кеворк Кеворкян.

“Когато сериозните хора използват езика на недоизказаното, на подмятанията, идва времето на подобни лица, напълно измислени, някакви номинални граждани - които обаче решават, че могат да пуснат малко илюминации за себе си, слагат си сами някакъв етикет и от време на време се подават от подмолието си, от тинята, в която иначе мързеливо се излежават толстолобите”, даде безпощадната си характеристика на Алексей Петров Кеворк Кеворкян.

Енциклопедиите като че ли са по-благосклонни към толстолобите. Пъстрият и белият толстолоб са сладководни риби, от групата на растителноядните риби. Тялото на белия̀ е странично сплеснато с голяма глава, а очитѐ са разположени в долната̀ част. Ако оставим обаче настрана описанието на толстолоба, то въпросната риба има важно значение за зарибяването на язовирите.

И пак покрай Алексей Петров и най-вече покрай ареста му, изплува друг човек от службите – бившият директор на контраразузнаването ген. Атанас Атанасов, наричан Гнома. Пред “Всеки ден” бившият главен прокурор Никола Филчев го определи като “тоя смрадлив гном”.

А иначе гномите са митични същества, дребни и дори много малки на ръст. Затова често се определят и като джуджета. Тези митични същества са сред най-важните духове на стихията земя, поради което те се движат през земята с лекотата, с която хората ходят върху нея, имат конични шапки и слънчевите лъчи ги превръщат в камък. В други митологии гномовете са просто малки, уродливи и палави духове или гоблини. Притежават магически сили, които могат да направят човек щастлив или тъжен. Според мита, гномовете съхраняват тайно знание и богатство.

И ако продължим да ровим в царството на ДСБ, то не е тайна, че лидерът Иван Костов освен Командира, беше обявен за героя-злодей Гаргамел, който зомбира джуджетата, а те изпълняват неговите заповеди. Прякорът му дойде от Бойко Борисов. Столичните общински съветници от ДСБ пък според бившия вече кмет на София бяха смърфове. След време Борисов се извини на Костов, че го е наричал така. Вярната заместничка на Костов Екатерина Михайлова е известна като Класната.

Сред актуалните напоследък политици обаче не трябва да забравяме и евродепутата от НДСВ Антония Първанова, известна с прякора Тони Фарма. Тя си спечели това име заради лобирането за фармацефтични компании. Трябва да отдадем дължимото и на лидера на РЗС Яне Янев - Яне Димката. Той хвърляше димки на една от предишните конференции на СДС. А доста преди него имаше и един друг борец за демокрация, за правда и свобода, който съвместяваше ролите на атомен физик и йеромонах - Христофор Събев. И заради нощните си бдения със запалени свещи стана известен като Фори Светулката. Партийният му колега от СДС пък д-р Васил Михайлов си спечели прякора Нубиеца. Той направи откритието, че отношенията между България и Нубия са на добро равнище, но въпреки това трябва да се задълбочат и да се развият в интерес на двете ….. държави.

Напоследък забравихме за Хари Потър – Николай Василев, който без проблем оглави няколко министерства. Заради способността си да се забърква в скандали обаче царското юпи си спечели и прякора Ники Белята, както и Ники Маус. Вече две десетилетия Лупи или Сашо Апашо в ролята на Александър Томов, присъства последователно в политическото, спортното, а напоследък и в съдебното пространство.

А спомняте ли си, че пък някои наричаха земеделската лидерка Анастасия Мозер - Сиси Боата. Друг земеделски кадър Георги Петров - Гошо Тъпото, често беше наричан и Гошо, обратното на острото. Прякорът обаче не му попречи многократно да бъде избиран за депутат, както и да оглави Комисията по хазарта. Студентите пък открай време тайно наричат бившия финансов министър и виден преподавател в УНСС Стоян Александров Малката секира. Банкерът е непримирим към тези, които се явяват неподготвени на изпит.

Много и най-различни прякори се родиха. Нямат край, така както досега историята все още не е разкрила какви точно далавери са вършили в митниците Цайса, Дебелия, Пингвина, Марадона… А какво ли да кажем за Очите, Пилето, Папата, Вълка и Пръча?!

*Заглавието е променено




Гласувай:
4



1. zaw12929 - Спомнях си докато чета
17.02.2010 23:44
Спомнях си докато чета
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035450
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930