Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2010 21:57 - ПРО скара САЩ и Русия. Борисов: Направил съм се, че не съм ги чул
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 642 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.02.2010 21:59


Премиерът Бойко Борисов заяви в сряда, че не е водил никакви преговори със САЩ за разполагането на елементи от системата за противоракетна отбрана в България.

"Между САЩ и Русия има и в момента преговори за стратегическото въоръжаване и всеки един действа със своя тактика, в случая на наш гръб. Без да е говорено с нас, бяха пуснати мнения и в двете посоки. Просто съм се направил, че не съм ги чул и двете страни", заяви Борисов.

Министърът на външните работи Николай Младенов, който доскоро оглавяваше отбраната, заяви от своя страна, че България води единствено концептуални разговори в рамките на НАТО за противоракетна система на страните членки.

"Разговори се водят в рамките на НАТО по какъв начин да изглежда системата, но не конкретно за поставянето на каквото и да е в България", заяви Младенов, след като заедно с военния министър Аню Ангелов бяха изслушани в парламентарната комисия по външна политика и отбрана.

Той коментира, че най-важното за България е, когато системата бъде изградена, тя да покрива и територията на страната, без значение къде са разположени елементите от нея.

След като миналата седмица посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик заяви, че България има място в противоракетния щит на САЩ, във вторник заместник-държавният секретар на Съединените щати Елън Таушър обяви, че САЩ не са искали от България да приеме елементи от ПРО, но възможността за българско участие остава отворена.

Руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от руски държавни агенции, коментира в събота, че след "румънската изненада" сега последвала "българска изненада" и че очакват по-подробни обяснения от София.

Както се очакваше, това доведе българските социалисти до силна възбуда и те започнаха един през друг да искат обяснения от българското правителство.

Реакцията на Москва "неправилно" тълкувана в София

Според министър Младенов реакцията на Русия е била "доста неправилно тълкувана" у нас.

"Свикнали сме да реагираме прекалено бързо, без внимателно да анализираме ситуацията, преди да изразим своята реакция. Това, което бе казано от Сергей Лавров е абсолютно правилно – когато се изгражда една такава система тя трябва да бъде координирана между НАТО и Русия. Това е позиция, която е изразявана неведнъж и в Алианса", посочи Младенов.

По-рано през деня пред бTВ той посочи, че не би могъл да коментира "термина "изненада" в случая".

"Това, което е факт, е, че има диалог между НАТО и Русия, който е именно за това как и Русия, и страните от НАТО да се защитим от потенциални нови заплахи, които съществуват", поясни Младенов.

Рогозин: България трябва да преговаря с Русия

За да бъде правилно разбрана позицията на Москва, руският посланик в НАТО Дмитрий Рогозин даде изрично интервю по темата.

Според Рогозин България трябва да преговаря и с Москва, а не само с Вашингтон, за разполагането на части от противоракетната отбрана на САЩ.

Рогозин изрази недоумението на Москва от това, че е научила за водените разговори между България и САЩ от вестниците. Външният министър Николай Младенов твърди обаче, че до момента няма никаква официална реакция от Москва по въпроса.

"Може да се получи така, че България да се окаже участник в сговор срещу Русия с цел създаването на условия за неутрализация на нашия суверенитет. Заради това смятам, че българското политическо ръководство първо трябва да обсъди тези въпроси нe само с Вашингтон, но и с Москва, особено имайки предвид историята на нашите отношения. Виждаме, че българското политическо ръководство участва в някакъв замисъл, което може да има негативни последствия върху отношенията с Русия. Това много не ни се иска", заяви Рогозин в сряда пред Дарик радио.

Той каза още, че според Русия ситуацията не се развива правилно - " тя е тревожна, предизвиква у нас голяма тревога".

"Разбира се, ние ще апелираме, преди всичко към Вашингтон - той е нашият стратегически партньор по въпросите на сигурността. Но не ни се иска България да стане безмълвен участник в планове, които биха могли да имат антируски характер", посочи още Рогозин.

Русия очаква от България обяснение за разполагането на нейна територия на части от американската антиракетна система, заяви в сряда и руският министър по извънредните ситуации Сергей Шойгу по време на посещението си в Сърбия.

Русия учреди център за извънредни ситуации край българската граница

Руският министър на извънредните ситуации Сергей Шойгу отхвърли твърдението, че Русия иска да разположи своя военна база в Ниш, като уточни, че става дума за регионален Център за реагиране при извънредни ситуации на Балканите. "Това е пълна безсмислица, която дори не може да се нарече спекулация”, коментира Шойгу в сряда по време на учредителната конференция за създаване на центъра в Белград.

Той посочи, че Италия, Швейцария и Черна гора вече са дали съгласие да участват в работата на центъра, който се прави по руско-сръбска инициатива.

Центърът е разположен в Ниш, тъй като този град заема удобно географско положение в региона. Когато базата бъде изградена, ще се използва само за помощ към страните в региона в случай на бедствие и там ще работят само специалисти, които ще искат да помагат, а не да воюват, каза Шойгу.

По думите му регионалният център ще работи по три направления: хуманитарно разминиране на територии, през които ще минава и газопроводът "Южен поток"; реагиране при пожари и обучение на специалисти, предаде руската агенция Интерфакс.



Тагове:   САЩ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13024677
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930