Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2010 11:23 - За МОСАД с любов*
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2695 Коментари: 0 Гласове:
2



Израелските тайни служби, известни като Мосад, отново влязоха ударно във водещите новини на световните медии. Поводът бе убийството на високопоставения представител на радикалната палестинска организация Хамас в Дубай. Махмуд ал-Мабхух бе намерен мъртъв в хотелската си стая на 20 януари със следи от електрошок и душене. Първоначално властите в Дубай обявиха, че издирват 11 души за убийството. По данни на полицията заподозрените, които били записани от камерите в хотела, носели европейски паспорти.

Впоследствие се оказа, че поне някои от имената в тях съвпадат със самоличността на реално съществуващи хора, които обаче отричат да имат нещо общо с атаката. По-късно към списъка със заподозрените бяха прибавени още 15 души, включително пет жени, идентифицирали се със западни паспорти.

Хамас побърза да обяви, че смъртта на Мабхух, който е един от основателите на военното крило на движението – Бригадите Изедин ал Касам, е дело на агенти на Мосад. От Израел нито потвърждават, нито отричат категорично обвиненията. Въпреки това редица западни страни привикаха посланиците на еврейската държава, за да протестират срещу използването на техни паспорти при организирането на престъплението.

Въпреки многото оставащи неясноти около убийството няма нищо чудно в това, че израелските тайни служби оглавиха светкавично списъка на „обичайните заподозрени”. Мосад има дълга история на секретни операции зад граница, като при някои от случаите негови агенти също са използвали чуждестранни паспорти на съществуващи хора.

Т.нар. Институт за разузнаване и специални операции, както е истинското название на Мосад, е една от трите разузнавателни служби на Израел редом с военното разузнаване (Аман) и Израелската служба за вътрешна сигурност (Шин Бет). Директорът на Мосад (в момента това е Меир Даган) докладва лично на премиера на страната.

За рождена дата на Мосад се смята 13 декември 1949 година, когато по поръка на премиера Давид Бен Гурион е създаден т.нар. Централен институт за координация със задачата да координира дейността на разузнавателните институции в страната. През годините членовете му се „специализират” в събирането на разузнавателна информация, контратероризъм и секретни операции, превръщайки Мосад в една от най-страховитите и ефикасни тайни служби в света.

Смята се, че агенти на Мосад са замесени в десетки секретни операции по цял свят. Някои от тях се сдобиват с шумна популярност, други така и не стигат до знанието на широката общественост, а трети завършват с огромен дипломатически скандал. След най-известните акции на тайните служби е отвличането на израелския ядрен специалист Мордехай Вануну, който разкрива пред медиите във Великобритания подробности около ядрената програма на еврейската държава. През 1986 г. Вануну е похитен в Рим, качен на кораб и върнат обратно в Израел. Там той е осъден на 18 години затвор за шпионаж, 11 години от които прекарва в самостоятелна килия, преди да бъде освободен през 2004 г.

Далеч по-лоша съдба сполетява египетския ядрен специалист Йехия ел-Машад, работил за ядрената програма на Саддам Хюсеин. Той е застигнат от куршум в Париж на 13 юни 1980 г. През март 1990 г. при неизяснени обстоятелства загива и канадският инженер Джералд Бул, също работил за оръжейната програма на Ирак. Бул е прострелян няколко пъти пред апартамента си в Брюксел, като според най-разпространената версия смъртта му е дело на агенти на Мосад.

Друга прочута операция е отвличането на нациста Адолф Айхман от Аржентина. През 1960 г. агенти на израелското разузнаване откриват, че Айхман се укрива в южноамериканската страна под чуждо име. Той е заловен на 11 май 1960 г. и тайно прехвърлен в Израел. Там авторът на „окончателното решение” на еврейския въпрос е съден и екзекутиран.

Аржентина протестира заради нарушаването на суверенитета й, Съветът за сигурност на ООН също приема резолюция, осъждаща, макар и колебливо, действията на Израел. Това обаче не спира Мосад да продължи да издирва бивши високопоставени нацисти. Службата подготвя тайна операция за залавянето и на доктор Йозеф Менгеле, но впоследствие се отказва.

Същевременно Израел продължава да използва Мосад за отстраняване на свои противници, по-специално в редиците на палестинските въоръжени групировки. Така през 1988 г. в Тунис е убит военният лидер на Организацията за освобождение на Палестина Абу Джихад. Седем години по-късно множество изстрели прекъсват живота на един от ръководителите на Ислямски джихад – Фатхи Шикаки, пред хотела му в Малта. Междувременно още десетки знайни и незнайни лидери и активисти на радикалните палестински групировки стават жертва на дългата ръка на израелската представа за правосъдие.

Може би най-известната задгранична операция на Мосад носи кодовото название “Мивца Заам аел” (Божи гняв). По време на акцията, одобрена лично от тогавашния премиер Голда Меир, агенти на израелското разузнаване елиминират един по един 11 палестинци, смятани за отговорни за убийството на 11 израелски атлети по време на олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. Убийствата, вдъхновили филма на Стивън Спилбърг „Мюнхен”, са извършени в Рим, Кипър, Париж, Бейрут, Атина, Рим и в Лилехамер, Норвегия. В норвежкия град обаче Мосад допуска фатална грешка, убивайки невинен марокански келнер, докато се разхожда с бременната си жена. Израелските агенти го объркват с Али Хасан Саламех, за когото се предполага, че е планирал удара в Мюнхен. Самият Саламех е убит в Бейрут през 1979 г. при взрив на кола бомба.

Въпреки безмилостната ефикасност на Мосад обаче няколко операции излизат извън контрол, предизвиквайки огромни дипломатически скандали. През 1997 г. лидерът на Хамас Халед Мешаал е инжектиран в Аман с отрова от двама агенти на израелските служби, влезли в страната с подправени канадски паспорти. Малко след атаката те са задържани от йорданските сили за сигурност. На фона на разразилия се скандал кралят на Йордания Хюсеин изисква от Тел Авив да изпрати противоотрова за Мешаал. Освен това Израел се съгласява да освободи друг ръководител на Хамас – Ахмед Ясин, от затвора в замяна на свободата на двамата си агенти. Случаят води до сериозно обтягане на отношенията на еврейската държава с Канада и с Йордания. Възмездието все пак застига Ясин седем години по-късно, когато той е убит при израелски въздушен удар.

През 1997 г. петима агенти на Мосад са задържани в Швейцария при опит да поставят подслушвателно устройство на телефона на Абдулах ал-Зейн, швейцарец от ливански произход, заподозрян във връзки с Хизбула. Четиримата от агентите са освободени, но петият е изправен пред швейцарски съд. Той е освободен едва след като Израел плаща гаранция в размер от 2 млн. долара.

През 2004 г. двама предполагаеми служители на Мосад са осъдени на шест месеца затвор в Нова Зеландия за опит да получат чрез измама новозеландски паспорт. Израелското правителство е принудено да се извини, а двамата агенти са депортирани след излежаването на присъдата им.

Въпреки тези провали обаче Мосад продължава да бъде смятана за една от най-ефикасните държавни машини за „специални поръчки” зад граница. Според наблюдатели, ако наистина се докаже, че израелски агенти стоят зад убийството на Мабхух в Дубай, зрелищната операция може да бъде разтълкувана като предупреждение към враговете на израелската държава: спрете да вършите това, което правите, или ние ще ви намерим, където и да се скриете. А предупрежденията на Мосад са нещо, което не може да бъде пренебрегнато с лека ръка.


*Заглавието е променено



Тагове:   Мосад,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13047369
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930