Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2010 12:49 - Министър Трайчо Трайков за Пловдивския панаир
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2587 Коментари: 2 Гласове:
0



Голям подарък от държавата за частни лица. Така нарече сделката за "Международен панаир-Пловдив" икономическият министър Трайчо Трайков. Експерти от неговото министерство проучват законосъобразността на сделката и според техните заключения ще бъдат взети съответните мерки, стана ясно от думите на Трайков в парламента, пише електронното издание Plovdivmedia.com.

Министърът припомни, че през ноември 2006 г. е взето решение в капитала на панаира да влезе Община Пловдивq а след това е допуснато да има и частна фирма - "Пълдин туринвест" на бизнесмена Георги Гергов. Към момента държавата има миноритарен дял в "Международен панаир-Пловдив" от 49,63%, което не е изгодно, каза Трайков. Той заяви, че е заведен иск срещу панаира за неплатени дивиденти в размер на 1,3 млн. лв. от 2007 г.

”Plovdivmedia” припомня как Пловдивският панаир беше “подарен” по време на кметуването на синия кмет Иван Чомаков, който днес е на заплата при Георги Гергов. Позоваваме се на Протокол № 10 на Пловдивския общински съвет от 15.06.2006 г. Заседанието е проведено в зала „Пловдив” на международния панаир от 9.30 часа, ръководено от Страшимир Дочков и протоколирано от Иванка Кисьова.

Започва с присъствието на 50 пловдивски съветника и завършва с 42. Крайният резултат е Решение № 177, с което се учредява смесено акционерно дружество „Пълдин туринвест” АД. С него Георги Гергов печели всичко/разбирай „Международен панаир-Пловдив”/, а пловдивчани губят огромна част от собствеността си, включително 12 паметника на културата. Още в 9 часа зала „Пловдив” се пълни с журналисти и граждани. Създадена е строга организация в пропусквателния режим. Пристига кмета Чомаков в компанията на Георги Гергов, всички районни кметове и заместниците си Анастас Бадев и Атанас Славов. Зад тях мирно пристъпва шефа на общинския съвет Страшимир Дочков и царския общински съветник Андрей Захариев. Точно преди началото на сесията тежко по стълбите се изкачва Мария Капон-Мисса и личните й` общински съветници Светлана Грозданова и Венцислав Иванов, понастоящем в ръководството на личната и` партия ЕНП. Още преди заседанието Капон заявява на Дочков, че иска да вземе думата „по въпроса за пловдивския панаир, защото общината трябва да подкрепя бизнеса.” Държи в ръка предложението и дава наставления на Грозданова какво точно да предложи и как да го направи. Развява шал и се настанява тежко при журналистите.

Точка втора от дневния ред. Залата е притихнала. Чомаков гледа строто, Гергов потропва нервно с крак сред публиката. Направено е предложение, което съдържа само две точки: 1. За „обявяване от публична в частна общинска собственост на общински недвижими имоти” и 2. За „Учредяване на смесено акционерно дружество между Община Пловдив, „Стария Пловдив” АД, ЦУМ АД-София и „Слънчев ден” АД-Варна с наименование „Пълдин туринвест” АД и цел: стопанисване и управление на недвижими имоти в Стария град, развиване на туристическа дейност”/още не става дума за панаир/. Един след друг в подкрепа на предложението пред микрофона застават лидерите на партийните групи, предстени в общинския съвет. Капоновата съветничка Светлана Грозданова от Криводол бърза да направи предложение за член на Съвета на директорите да бъде избрана Божана Апостолова със съответното ЕГН. Капон-Мисса кима одобрително и доволно.

Смут в стройните редици на общинските съветници внасят Димитър Костов и Божидар Здравков/ДСБ/. Костов настоява гласуването да е поименно или тайно, а изборът на Съвета на директорите да стане отделно за всеки кандидат. Здравков недоволства, че „предложението за десетки млн. лв. не е разгледано от постоянните комисии, раздадено е директно на съветниците, не са правени опити за оценка на имотите, предвидени за апорт” и накрая споделя притеснения, че се „забравя клетвата на съветника и се налага т. нар. модел „Софиянски”. Лидерът на СДС Николай Караиванов взима думата, за да нахока здраво Божидар Здравков, че повече от месец „обсъждали офертата на г-н Гергов”, че „г-н Здравков не трябва да превръща заседанието в политически театър”. Реплика към Здравков отправя и червения Георги Атанасов, а след него извисява снага самият син кмет Иван Чомаков, който призовава наставнически „Минете към същността на дебата, не го превръщайте в политически. Обсъжда се предложение в интерес на пловдивчани.” След достолепните думи на кмета се изказва Атанас Недевски от ССД – „Не е нужно, г-н Здравков да месите политиката в такова важно за пловдивчани предложение. Не сте слушали достатъчно.”

„Политиката” продължава с възгласа на председателя на ОбС Страшимир Дочков – „Ама, моля ви се, приканвам всички изказващи се да не политизират въпроса.” Същите думи повтаря по-късно още два пъти. Следват закачки и лични обяснения между тъмносиния Здравков и червения Радев. Представителката на НДСВ Стоянка Димитрова се почувства задължена да направи мили очи на Гергов и Чомаков, че „в групата на НДСВ надделя позитивното мислене и взехме решение да подкрепим създаването на АД”. На подкрепата от НДСВ ръкопляскат спонтанно и Гергов, и Чомаков. Съветникът от СДС и борец срещу корупцията Любен Апостолов призовава да спазва правилника по отношение на предвиденото време за изказвания и подхвърля към Дочков „Айде да гласуваме”. Поздравен е от съветника на БСП Тодор Кръстев, който предлага за представител в Общото събрание на чомакогерговото АД съпартиеца си Николай Радев.

Капоновият личен съветник Венцислав Иванов взима думата и декларира подкрепата си за подобни партньорства, но изразява леко недоволство, че предложението не е минало през постоянните комисии. Притеснен е човека, но безрезерво дава гласа си. На изказването му ръкопляска бурно Мария Мисса.
Дебатите са прекратени с 42 гласа срещу един. В залата на общинския съвет се усеща някакво трескаво бързане и нежелание за излишни приказки. Сякаш не става дума за емблематични пловдивски имоти.

Дадена е думата на Георги Гергов. В протокола са отбелязани следните му заклинания: „ Взимам думата да ви помоля да стане това дружество. Пловдив само ще спечели от него. Призовавам Ви да ми окажете доверие, а аз от своя страна ви предоставям моята почтеност. В Съвета на директорите ще участват три мои фирми, но ако решите съм готов да отстъпя едното място за представител на общината.” Последваха бурни ръкопляскания, а кмета Чомаков и депутатката Капон станаха на крака.

Следва окончателното гласуване, с което да се оформи Решение № 177 на пловдивския общински съвет по т. 2 от дневния ред за създаването на „Пълдин туринвест” АД и започване на сагата по придобиване на Пловдивския панаир от Георги Гергов и окончателния банкрут на държавата и общината що се отнася до надеждите за „бъдещи дивиденти”. Гласуват 42 съветника от тях „за” са 36, „против” са едва 5 и 1 севъздържа. Това е рекапитулацията – едва шестима пловдивски бащици защитиха интереса на общината: Андон Андонов, Божидар Здравков и Ваня Танчева от ДСБ, Христо Бонев и Димитър Костов гласуваха против, а се въздържа Николай Кузов.Отрицателният си вот обясниха Костов и Здравков като останалите им подхвърлят язвителни забележки. Тогава към микрофона пристъпя крупната фигура на Мария Капон-Мисса. Говори дълго и напоително, но в протокола са отразени само следните нейни думи: „Щастлива съм от днешното решение и изразявам пълната си подкрепа за публично-частното пъртньорство, особено след гарантираното 25% участие на Община Пловдив.” Речта и` завършва в полуплазна зала, защото основните герои се изтеглят да полеят „успешния” за Пловдив летен ден.

След три години община Пловдив загуби 25% в дружеството, не получи и стотинка дивидент, актуален мажоритарен собственик на дружеството е четвърта фирма „Булинвест-Пловдив”, а сегашния зам. кмет Константинов не можа 10 месеца да открие документите по учредяването, врътките и промяната на собствеността в „Пълдин туринвест”, а бившият кмет Иван Чомаков се труди щастливо в панаирната телевизия.



Редакторски
Защо ли непрекъснато се повдива въпроса за собствеността на МПП и как е преминал от държавни в частни ръце, нищо че е в Забранителния списък за приватизация? Какъв е смисълът да се отправят питания до ресорния министър и до вицепремиера от трибуната в Народното събрание, да се пише в някои (малко на брой) медии, след като ДОКУМЕНТАЛНО всичко е изрядно? Цяла армия адвокати обслужват частните интереси. Юристите имат интерес да си свършат добре работата, защото получават подобаващо тлъсти хонорари. Много важно, че един от символите на Пловдив вече не представлява Пловдив. Много важно, че със съдействието на представители на управляващите (2007 г.) е присвоена независима частна собственост. Много важно, че заради лоша пазарна политика изложителите се разбягаха и продължават да бягат от участия във форумите на националния изложбен център. Национален изложбен център ли казах? Опс, грешка! Хайде, до скоро, до откриването на ЕКСПО-2010, в Шанхай. Там вероятно ще бъде и премиерът Бойко Борисов. Твърдият като скала пред криминалните престъпници любимец на целокупния български народ упорито е ужахван от ръководството на МПП и почти 99% е сигурно че скоро ще отстъпи пред напора :) Стратегии, какво да се прави ...


Тагове:   министър,


Гласувай:
0



1. emil60 - Поредния икономически ужас в полза народа...
28.02.2010 13:10
Е, наистина, надеждата за справедливост умира последна..., но много добри хора преди това ще си отидат огорчени и унижени...
цитирай
2. reporter - Вяра и надежда са християнски по...
28.02.2010 13:33
Вяра и надежда са християнски понятия. В света на бизнеса няма място за тях. За съжаление.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13025402
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930