Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2010 22:17 - Дянков притеснен за изтичане на средства от гръцките банки в България
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 552 Коментари: 0 Гласове:
0



Финансовият министър Симеон Дянков чака допълнителна техническа помощ от европейските финансови институции дали има изтичане на средства към Гърция от гръцките банки, които работят на българския банков пазар. Това каза в понеделник министърът пред журналисти, след като в петък на среща с представители на бизнеса в Пазарджик за първи път гласно изрази мнението, че е възможно в момента да има такъв процес заради дълбоката финансова и икономическа криза в Гърция.

До три седмици трябва да получа такова уверение, или ще продължа още повече да се притеснявам, каза в понеделник Дянков.

У нас работят няколко големи банки, които са дъщерни на гръцки - "Обединена българска банка" (ОББ), собственост на "Националната банка на Гърция", "Пощенска банка", собственост на "И Еф Джи Юробанк", "Пиреос", "Емпорики" и "Алфа банк".

Те формират 30% от депозитния пазар в България и около 20% от кредитния, напомни Дянков. ОББ е сред петте най-големи банки по активи в страната, а "Пощенска" - сред десетте.

Пред Mediapool финансови експерти изразиха учудване защо Дянков търси съдействие от външни финансови институции, за да установи дали има изтичане на средства от български дъщерни банки към гръцките банки майки, след като това би трябвало да е известно на Българската народна банка.

От БНБ отказаха всякакъв коментар за Mediapool по темата с обяснението, че коментари, засягащи банковата система в България се правят само когато БНБ прецени, че е необходимо. От банката се съгласиха, че принципно няма разлика между положението миналата година, когато също имаше притеснения от изтичането на ресурс от български банки към банки майки в Западна Европа. Тогава обаче Европейската централна банка, както и правителствата на някои от големите европейски държави изляха милиарди евро в банките си, за да ги стабилизират.

Намесата на БНБ миналата година също помогна да няма изтичане на средства в размери, заплашващи сигурността на българската банкова система. Тогава БНБ сключи "джентълменски" споразумения с банките да няма репатриране на капитали от дъщерните кредитни институции към институциите майки.

Самият финансов министър също призна в понеделник, че БНБ има набор от механизми да ограничи до минимум такъв процес.

Според експертите банките в Гърция не може да не усещат на гърба си изострянето на финансовата криза в страната. Най-малкото - пониженият им рейтинг означава оскъпяване на финансовия ресурс, който привличат, и не е изключено да го търсят от дъщерните си банки. Страната обаче е внимателно наблюдавана от ЕК и ЕЦБ, тъй като е член на еврозоната.

Преди да влезе в сегашната криза, Гърция отдели миналата година 20 млрд. евро за рефинансиране на банките си, за да парира евентуални проблеми с тях. За да запази стабилността на банковата система и да я предпази от дисбаланси, правителството в Атина дори наложи и таван на лихвите по депозитите.



Тагове:   България,   средства,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035189
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930