Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2010 20:17 - Първанов vs Дянков
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 888 Коментари: 0 Гласове:
2



Президентът и финансовият министър влязоха в поредния си спор, в който обаче Георги Първанов поиска оставката на Симеон Дянков. В специално изявление чрез своята пресслужба държавният глава настоя вицепремиерът Дянков да докаже твърденията, че Първанов има имоти в чужбина, или да подаде оставка.

Прекият повод за развихрилата се полемика е участието снощи в шоуто на Иван и Андрей на вицепремиера, когато той отговори с усмивка на въпроса на Андрей за предишно негово изказване през есента на 2009 г., че Първанов е млад милиардер.

Тогава Дянков заяви, че БГ-президентът има десетки луксозни имоти по света, като сред най-елитните са тези в САЩ, Европа и Дубай. В снощното предаване на Иван и Андрей Дянков отвърна, че не си спомня това свое изказване. “Други неща си говорихме с президента, но точно това не е мое изказване”, обясни Дянков. По думите му, обаче, Първанов определено “не е млад милиардер”.

В днешното изявление на президента се настоява: “Във връзка с накърняващи авторитета на държавния глава внушения за имоти и средства на президента зад граница, направени в едно телевизионно предаване на 1 март, държавният глава настоява министър Симеон Дянков да изясни и докаже своята позиция или да подаде оставка. Особено неподходящи са подобни “шеги” на фона на вчерашната информация за състоянието на бюджета и неизпълнението на приходите в него”. Вчера Международният валутен фонд обяви анализите си за финансовата стабилност и прогнозата си за развитието на българската икономика през 2010-та.

Реакцията на Министерството на финансите (МФ) не закъсня. По-малко от час след президентското изявление, бе разпространено и становище на финансовото ведомство. В него се подчертава, че държавният глава най-вероятно се е объркал. “Във визираното от президента предаване вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков не е правил изявления, „накърняващи авторитета на държавния глава за внушения за имоти и средства на президента зад граница. Считаме, че президентът е подведен за смисъла на разговора”, се посочва в съобщението.

Пресцентърът на МФ разпространи и стенограма на разговора в частта, касаеща темата.

„…Симеон Дянков: 200 млн. може да се построи трети лот на „Тракия” примерно, а не са само те, има много хора, които предполагам, в други държави си държат тези пари, всичките ще ги гоним. Та не са само певци, всички които не са си плащали парите трябва да си платят, както всички останали, трябва да има справедливост.

Водещ: Впрочем, между всички тези много богати хора, вкарахте и президента Първанов, като казахте, че Първанов е млад милиардер. Това го направихте през октомври 2009 година, че има десетки луксозни имоти по света - в САЩ, в Европа и Дубай, имате ли доказателства за това?

Симеон Дянков: Това едва ли не е… Не си спомням това изказване да съм го казвал аз точно, други неща си говорихме с президента. Но точно това не е мое изказване.

Водещ: Млад милиардер ли е?

Симеон Дянков: Не е млад, определено.

Водещ: Тоест е милиардер?

Симеон Дянков: Но едно от нещата, вие казвате - как така проверявате? Ние проверяваме масово и излизат фрапиращи случаи. Примерно един доста богат собственик на яхта, който също държи и предприятие е писал, че яхтата се използва за търговската дейност на предприятието, а предприятието произвежда зърно.”

В спора между Първанов и Дянков обаче се намесиха и политическите сили. От БСП, които отдавна имат зъб на министъра, побързаха да кажат, че всеки ден оставане на Симеон Дянков на поста вицепремиер и финансов министър е загубен ден и вреден за българската икономика и за страната. Бившите им коалиционни партньори от ДПС бяха по-деликатни в оценките си, но все пак заявиха, че Дянков не е подходщият човек за поста финансов министър. Оставка обаче няма да му искат, тъй като това е в прерогативите на премиера.

БСП: Дянков е неграмотен и вреден

“Ние нееднократно сме казвали, че всеки ден оставане на Симеон Дянков на поста финансов министър е ден в повече загубен и вреден за българската икономика на страната”, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Той напомни, че социалистите неведнъж са искали оставката му заради политиката, която води. “Г-н Дянков е идеологът на крайнодясната политика, която се води от кабинета. Тъй като премиерът се е фокусирал върху работата на МВР”, допълни Станишев. Тъкмо затова на Дянков принадлежи авторството на всички “безумни” реформи – пенсионната, здравната, намерението за ликвидация на БАН, “десятъка” върху българските фирми.

“Имам усещането, че министър Дянков е дошъл с мисия да се спре на всяка цена проекта “Белене”. И оказва целия си политически ресурс на влияние, за да се случи това”, заяви соцлидерът и експремиер. Тъкмо на това се дължи и разноговоренето между финансовия и енергийния министър. “Да не говорим, че вицепремиерът и министър на финансите лъже, открито го казвам”, каза още Сергей Станишев. И изброи лъжите му – че ще докара в бюджета 700 млн. лв. от свързване на кабел между НАП и Агенция “Митници”, сапунената мелодрама с т.нар. крито от предишното правителство писмо от ЕК, с което очевидно били подвели министър-председателя. Станишев настоя Дянков да бъде подведен под отговорност на НК за разгласяване на класифицирана информация заради твърдението на финансист № 1 – че е декласифицирал тайно споразумение между БНБ и предишния кабинет. “Намеците на г-н Дянков по отношение на президента са поредната серия от ей такова безотговорно говорене”, категоричен бе Станишев.

За мен този човек е неграмотен и вреден, намеси се депутатът Корнелия Нинова. Нейните упреци върху главата на “Брад Пит с очила” са свързани с “Булгартабак”. Тя подозира умисъл в действията му по ликвидиране на тютюневия холдинг. Констатацията й се базира на данни, изнесени от Асоциацията на тютюнопроизводителите, които преди 2 седмици обявили, че контрабандата на цигари в страната е 50 %, а в пограничните райони – 70 %.

“И какво направи той? Вместо да се вземе в ръце, да си стегне системата и да тръгне на борба с контрабандата, обвини “Булгартабак”, че е най-големият контрабандист на цигари”, възмути се Нинова. По тази причина Дянков бил неграмотен - защото не разбра, че “Булгартабак” прави цигари за износ и под полицейски кордон и с митническа проверка те напускат страната. Ако се връщат обратно, то това става през българските митници, които са на негово подчинение.

А е вреден, защото с това изказване убива авторитета и пазарния дял на “Булгартабак”. “От едно такова изказване на министър на финансите, веднага се сриват цените на борсата. Той си убива най-големият данъкоплатец от цигарения бизнес, субекта, който му внася най-много приходи, пари, които са му необходими за всякакви други политики – социални, образователни и т.н.”, аргументира се Нинова.

ДПС: Дянков не е подходящият човек за финансов министър

Нашата оценка е по-деликатна - той не е подходящият човек за това място, обяви зам.-председателят на ДПС Христо Бисеров, помолен да коментира конфликта Дянков-президент и последвалата реакция на БСП. Снощното му изказване, че започваме да излизаме от кризата, било “поредното неподходящо изявление”.

Попитан дали тези всички “неподходящи” изказвания няма да послужат за повод да се присъединят към исканата оставка, Бисеров отговори: “Тук даваме предимство на министър-председателя, на когото по Конституция много по му отива да направи тази първа крачка”. И припомни, че вицепремиерът и финансов министър нито веднъж не е взел думата по време на обсъждането на Бюджет 2010 в пленарна зала. “Този стил да не говори, когато трябва, и да говори, когато и както не трябва, очевидно е неподходящ за вицепремиер. Но нека инициативата да бъде на премиера”.

Другият зам.-председател на ДПС Лютви Местан поиска оптимистичните прогнози да са подплатени с реална аргументация. “Предполагам, на всички ни се иска не просто да бъдем оптимисти, а наистина българската икономика вече да се отлепила от дъното и да излиза от рецесията. Но анализът, който направихме в Боровец, препоръчва малко повече градивна предпазливост, отколкото непремерени оптимистични очаквания, на които да стъпи една или друга политика”. /Всеки ден




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12999812
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031