Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2010 19:38 - Трактора кътал документи срещу Станишев?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1438 Коментари: 1 Гласове:
1



Секретните папки с материали, съдържащи класифицирана информация, които бяха открити в офисите на Алексей Петров – Трактора на плувния комплекс “Спартак”, може да се окажат свързани с разследването срещу бившия министър-председател Сергей Станишев. Това стана ясно от думите на главния прокурор Борис Велчев. Той обясни, че в иззетите документи при полицейската операция “Октопод” се съдържа класифицирана информация, но в момента не може да се твърди със сигурност дали те имат връзка с онези документи заради, които се подготвя обвинение на Станишев.

Прокуратурата анализира документите, които изчезнаха от кабинета на бившия премиер и в последствие бяха предоставени от “доблестния гражданин” Алексей Петров на настоящия министър-председател Бойко Борисов. Става въпрос за изтеклия в интернет секретен доклад на ДАНС за “действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация”, който се оказа, че е изчезнал от кабинета на бившия премиер Станишев. Появата на секретните материали в интернет предизвика голям политически скандал. Ден след това, Алексей Петров предаде оригинала на документа на Борисов, като бе обяснено, че това е постъпка на “доблестен гражданин”. Веднага след това Борисов съобщи за изчезването на още 10 секретни документа, а вината за липсата им бе хвърлена върху бившия премиер.

Срещу Станишев в момента се води досъдебно производство по чл. 358 от Наказателния кодекс за умишлено или неумишлено изнасяне на информация, представляваща държавна тайна, и по чл. 359 от НК, който предвижда наказание за този, който стане причина за изнасяне на подобна информация. И за двете закононарушения се предвиждат до 2 години затвор или пробация, при условие, че не са настъпили особено тежки последици. Ако последиците са вредни, наказанието което е предвидено в закона е до 3 години затвор, а за изгубването на документация до 5 години затвор. Позоваването на двата члена е, защото става дума за общо 10 изнесени доклади, някои от които изтекли умишлено, други - по невнимание. По случая бе назначена експертна проверка, която трябваше да установят, дали изгубеното от Станишев представлява класифицирана информация. Резултатите от нея са, че част от документите действително съдържат класифицирана информация.

Станишев може да се сдобие в най-скоро време с обвинение за това, че е позволил изтичане на класифицирана информация по непредпазливост и че е изгубил документи с държавна тайна. Част от обвиненията обаче може и да отпаднат. Причината е, че в момента се проверяват документите, които е пазел Алексей Петров в офисите си. Ако се окаже, че иззетите оттам материали са част от липсващите от кабинета на Станишев, които Трактора предаде лично на Борисов, много е вероятно бившия премиер да бъде оневинен по обвинението, че е позволил изтичане на секретна информация.

Дори и Станишев да бъде обвинен за изчезването на секретна информация, в най-тежкия случай той ще получи административно наказание – глоба, коментираха магистрати. Трактора пък ще се сдобие с още едно обвинение, при положение, че незаконосъобразно е изнесъл секретни материали от ДАНС и ги е съхранявал в офисите си. Самият Алексей Петров категорично отрече тези материали да съдържат информация. При гледането на мярката му за неотклонение, той с широка усмивка попита – ако съм имал такива документи щях ли да ги държа на “Спартак”.

По отношение на делото “Октопод”, по което Алексей Петров е обвиняем като създател и организатор на въоръжена престъпна група, главният прокурор коментира, че практиката в нашата съдебна система е такава, че първо се задържа заподозреният, и в последствие се събират още доказателства за престъпната му дейност. Тази практика е най-вече по знаковите дела, срещу престъпни групи, където свидетелите ги е страх да дават сведения, преди бандитите да бъдат задържани. “Срещу организирани престъпни групи се работи много трудно”, коментира Велчев. Според него в една част от делото има солидни доказателства, а в друга тепърва ще се събират още. Именно поради липса на достатъчно доказателства предоставени от МВР и прокуратурата Софийският апелативен съд освободи от ареста петима от общо седемте задържани по “Октопод”, като в ареста останаха единствено Алексей Петров и шефът на таксиметрова фирма Марчело Джотолов.




Гласувай:
1



1. анонимен - Дано не се наложи да плащаме народна пенсия на Станишев
10.03.2010 20:00
като засегнат от новата власт. Ако пък осъди държавата в Страсбург, ще си осигури старините и тези на кучетата си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998510
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031