Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2010 11:36 - НЕК на червено с 1 милиард лв.
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 593 Коментари: 0 Гласове:
0



“Националната електрическа компания“ (НЕК) е на минус с 1 млрд. лв. дългове, заяви пред журналисти в понеделник премиерът Бойко Борисов, който не бил “предполагал, че може да има такова чудо“. Задълженията ще се топят с по-активно участие на държавната компания на свободния пазар на електрическа енергия, допълни по-късно министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Задълженията на държавната компания са натрупани предимно заради разходите по изграждането на АЕЦ “Белене“ и на хидровъзел “Цанков камък“, уточни Трайков.

“Аз не вярвах, че "Цанков камък" струва толкова пари, а утре ще отидем заедно да ви покажем за милиарди какво имаме като налично и в АЕЦ “Белене”, каза Борисов.

Стойността на хидровъзела е 450 млн. евро, като в последната година кредитите за проекта са плащани с оборотни средства от НЕК, което е влошило значително финансовото състояние на дружеството, научи Mediapool от източници в компанията.

Намаляването на стойността на договорите по проекта, изпълняван от австрийски консорциум воден от “Алпине Бау“, бе една от задачите на скоропостижно отстранения след пет месеца на поста шеф на НЕК Георги Миков. Забавеният драстично проект трябва да влезе в експлоатация в средата на 2010 г.

За подготовката на АЕЦ “Белене“ НЕК тегли 250 млн. евро заем от "БНП-Париба", чиито годишни лихви са между 30 и 60 млн. евро, според различни изказвания на Бойко Борисов.

НЕК вече е изготвила план за оздравяване, който е бил разгледан от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, каза още Трайчо Трайков. Предвижда се компанията да повиши печалбите чрез оптимизация на разходите и увеличаване на приходите с излизане на свободния пазар за търговия с електроенергия, допълни министърът.

“За съжаление, в момента свободният пазар на електроенергия е много свит и с ниски цени“, коментира пред Mediapool изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов.

Оптимизацията на разходите на компанията ще дойде от преструктурирането й, което вече е почнало със сливането на водноелектрическите централи “Рила“ и “Родопи“. Обединяването на управлението на двата ВЕЦ-а ще свие част от издръжката на НЕК, преструктурирането ще засегне и други части на компанията, допълни Първанов.

Преди време стана ясно, че НЕК е задлъжняла сериозно към АЕЦ “Козлодуй“, като за погасяване на сумите за закупена електроенергия компанията майка и на двете дружества - “Българският енергиен холдинг“, трябваше да одобри отпускането на близо 90 млн. лв. за уреждане на сметките на НЕК към атомната централа.



Тагове:   вец,   НЕК,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13036230
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930