Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2010 12:50 - Пускат за приватизация последните държавни предприятия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1072 Коментари: 1 Гласове:
0



На осмия месец от управлението си, притиснати от липсата на достатъчно данъчни приходи, ГЕРБ започват да реализират обещанието си държавата да се освободи от своите миноритарни дялове в различни компании. Целта е поне частично да се компенсират липсващите бюджетни приходи и да се избегне опасността от свръхдефицит (над 3% от БВП), което би лишило България от шанса за по-бързо влизане в чакалнята за еврозоната.

До края на седмицата ще се сформира държавна консолидационна компания, в чийто капитал ще се апортират миноритарни дялове от 55 фирми, съобщиха в понеделник финансовият министър Симеон Дянков и неговият заместник Владислав Горанов. Сред тях са 33-процентните участия в електроразпределителните дружества, миноритарните държавни дялове в "Арсенал", "Кемпински хотел Зографски", свободните зони и др..

Консолидационната компания ще продава дяловете през Българската фондова борса, защото тази процедура е най-прозрачна и сравнително бърза, обясни Дянков. Колегата му, министърът на икономиката Трайчо Трайков, потвърди създаването на компанията, но според неговите обяснения дяловете щели да се продават от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, като той не изключи и други методи освен борсовата приватизация.

Целта миноритарните дялове да се апортират в компания майка е разликата между номинала и продажната цена да се отчете като печалба и да се внесе като авансов дивидент още в тазгодишния бюджет. Така се заобикаля законът за Сребърния фонд, според който паричните постъпления от приватизация трябва да отиват единствено за бъдеща подкрепа на пенсионната система.

Схемата беше лансирана на фона на продължаващото свиване на чуждестранните инвестиции и на вътрешното потребление, за което свидетелстват последните данни на БНБ за платежния баланс. Кабинетът стигна до приватизацията, след като опита да вдигне здравните вноски и се отказа, и в крайна сметка реши да отнеме осигурителните привилегии на държавните служители.

Когато през 2008 г. предишният парламент прие закона за Сребърния фонд, идеята бе в продължение на 10 години в него само да се натрупват средства и едва след това, най-рано през 2019 г., постигнатата доходност да се използва за подкрепа на първия стълб от пенсионната система.

Промяната вчера бе подкрепена пред "Дневник" от представители на работодатели и синдикати, които преди две години бяха горещи привърженици за създаването на фонда. Сега, в условията на криза, според тях по-важното е държавата да се разплати с бизнеса и така да намалее опасността от още по-силно увеличаване на безработицата.

Според предварителните прогнози от продажбата на миноритарните дялове през борсата се очакват към 500 млн. лв. постъпления в рамките на тази година. Междувременно два източника от икономическия екип на ГЕРБ - от законодателната и от изпълнителната власт, съобщиха пред "Дневник", че дефицитът за февруари е 940 млн. лв. и заедно с януарския дупката в бюджета е набъбнала до 1.44 млрд. лв. От Министерството на финансите отказаха да потвърдят официално информацията с обяснението, че все още се правят изчисления.

Най-вероятно компанията, в която ще се съберат миноритарните дялове, ще е с едностепенна система на управление, като в съвета на директорите ще участват представители на Министерството на финансите, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Според обяснения на управляващите дружествата, чиито миноритарни дялове ще се продават, няма да стават публични, а именно това би подкрепило най-вече фондовата борса. Акциите ще се търгуват на централизирани публични търгове, при което собствеността им ще се смени, но те няма да останат на капиталовия пазар. Това изключва достъпа до тях и на пенсионни и взаимни фондове.

"Министерството на икономиката разполага с над 100 фирми, които можем да използваме. Миноритарните пакети ще се продават от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК), част от тях ще бъдат предложени на борсата, а друга - ще бъдат продадени по други методи", обясни министър Трайчо Трайков.

"Предстои в най-близко време да се преразгледа забранителният списък за приватизация, но все още не мога да кажа кои дружества ще бъдат извадени оттам", допълни Трайков. "Списъкът е на много начален етап и все още не е готов окончателният му вариант", казаха от икономическото министерство. Акциите няма да могат да се плащат с компенсаторни инструменти.

Засега извън тази схема за приватизация остават най-апетитните компании за продажба като фабриките на "Булгартабак холдинг" (за които тече друга приватизационна процедура), дъщерните фирми на Българския енергиен холдинг, държавния дял в ТЕЦ "Марица-изток 3",  Топлофикация - София" и др. По изчисления на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България правителството може да получи почти 3 млрд. евро от приватизацията на мажоритарните и миноритарните си дялове в 18 атрактивни компании.

Все още не е ясно името на бъдещата компания, в която ще се влеят миноритарните държавни дялове. Избрали сме напълно кухо дружество без никакви активи, но засега не искам да казвам името му, защото то може да бъде променено, каза министър Трайков.
Обсъждат се имената на три-четири фирми, като според източници на "Дневник" най-вероятно това ще е "Национален технологичен център по климатичните промени", като името, предметът на дейност и управлението ще се променят.

Преди седмица представителите на бизнеса в страната призоваха държавата да стимулира капиталовия пазар, като пусне на борсата акции от енергийните си дружества. "Това може да спаси и борсата, и бюджета", написаха в писмо до премиера и други членове на кабинета от бизнес асоциациите, които са свързани с фондовия пазар.

Става въпрос за миноритарни дялове от "Булгартрансгаз", АЕЦ "Козлодуй", НЕК, "Булгаргаз", "Електроенергиен системен оператор", ТЕЦ "Марица-изток 2", електроразпределителни дружества.



Гласувай:
0



1. reporter - На осмия месец от управлението на ...
16.03.2010 13:41
На осмия месец от управлението на ГЕРБ най-после публично изплува голямата тайна: всичко останало държавно - на тезгяха. Дали пак ще се продават предприятия за 1 лев? Отговорът е известен
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001431
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031