Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2010 12:34 - Трайчо Трайков: Няма инвеститори за "Белене"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 429 Коментари: 0 Гласове:
0



Няма конкретни инвеститорски намерения за АЕЦ "Белене", обяви във вторник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той не се ангажира с конкретен срок за отговор на руското предложение строителните дейности по проекта да продължат с руско финансиране. "Нищо няма да се прави през главата на хората и необмислено", заяви министърът.

В понеделник след среща с българска парламентарна делегация в Москва руският министър на енергетиката Сергей Шматко каза, че схемите за финансиране на АЕЦ "Белене" ще бъдат готови на корпоративно ниво до края на април. Предишният срок за вземане на политическо решение от страна на България дали ще приеме руското финансиране от 2 млрд. евро в ядрения проект бе края на март.

"Убедени сме, че проектът "Белене”, който днес е лидер в строителството на АЕЦ от ново поколение в Европа, без съмнение ще намери инвеститор", заяви Шматко в понеделник.

Министър Трайчо Трайков съобщи още, че документираните и осчетоводени разходи на площадкатана АЕЦ "Белене" от последния "напън за строителство" са за около 600 млн. евро. По думите му освен тази сума има и незнайно колко разходи по проекта от 80-те години на миналия век насам.

Попитан кой ще понесе вината за тези разходи, без да има свършено нещо, Трайков заяви, че вина ще понесе някой, когато се прецени, че има криминално деяние и проектът АЕЦ "Белене" е заровен.

На въпрос дали чрез преразглеждане на сключени вече договори може да се очаква нещо да бъде свършено срещу тези пари, Трайков отговори "как може похарчените вече пари, които са използвани за нещо, да станат по-полезни, отколкото са в момента?".

По-голямата част от изразходваните за АЕЦ "Белене" пари са дадени за разработване на проекта, а едва 97 млн. евро са похарчени за разрушаване на съществуващата инфраструктура на площадката. Това коментира от своя страна председателят на сдружението "Булатом" и управител на консултантската компания по проекта "Риск инженеринг" Богомил Манчев, цитиран от БТА.

Той каза, че не му е известно да са осчетоводявани разходи, без срещу това да е извършено нещо. Манчев отбеляза, че за миналата година са били отпуснати един-два милиона лева.

Според него отпуснатият от БНП "Париба" кредит в размер на 250 млн. евро не е бил изрично предоставен за АЕЦ "Белене", а НЕК е можела сама да прецени как да изразходва средствата. Тези пари не са изхарчени за проекта за ядрена централа, а са били насочени към други проекти и покриване на текущи разходи, заяви Манчев.

По отношение на възможността за сливане на проектите "Набуко" и "Южен поток" Трайчо Трайков посочи, че има различни интереси и различни предложения, и диалогът между страните не е само по една линия. "Всичко е под въпрос, докато нещо не стане факт", коментира той.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13002037
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031