Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2010 19:29 - Масови проверки на яйцата по Великден
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 664 Коментари: 0 Гласове:
0



Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов е разпоредил на ветеринарните власти да засилят проверките на магазини, пазари и ресторанти за произхода и качеството на яйцата за великденските празници, съобщи министърът.

Проверките ще продължат и по празниците. В работните дни ще има и специални телефони за приемане на сигнали за развалена или нелегална стока, каза министърът. Съветът на специалистите е да следим внимателно за датата на производство. Яйцата стават негодни 28 дни, след като са снесени. Срокът на годност за сварените и боядисани е 30 дни. След това рискът да попаднем на развалени яйца става доста голям, особено ако са съхранявани на топло, светло и влажно. Хората, които гледат по няколко кокошки, гъски или патки, събират дълго време яйцата. Като ги купите, е възможно срокът им на годност вече да е минал, но няма как да се разбере, обясни министър Найденов.

Той посъветва да се следи срока на годност, да не се взимат замърсени, кървави или спукани черупки. Съветът на специалистите е хората да варят яйцата поне 10 минути, за да избегнат неприятности. Температура от 75 градуса убива салмонелата, с която може да са заразени яйцата.

За предстоящите великденски празници няма да има съществени промени на цените на яйцата, каза министърът. Цената на дребно ще е между 22-28 стотинки. Около 90 са големите производители на яйца, които отглеждат по над 1000 кокошки.

За 2009 година са произведени около 1.6 млрд. яйца като това производство напълно задоволява нуждите на пазара. През миналата година дори има износ на около 130 млн. яйца, а вносът е около 15 млн. яйца.

За Великден се очаква внос и на яйца от Полша. От година вносните конкурират родните по качество и цена. Полската инвазия започва още през миналата година. Гръцки и немски яйца са другата сериозна конкуренция на нашенските по празниците. Те се продават направо боядисани в търговските вериги. Произходът на яйцата може да се познае от маркировката. Върху черупките обикновено има букви - BG за България, PL за Полша - и цифри, указващи конкретния производител или търговец. Освен това има и цифра, по която може да се познае дали кокошките, снесли яйцата, са отглеждани на поляни, на закрито или в клетки. Маркировката на яйцата от свободни кокошки започват с числото 1. При 2 - означава, че кокошките са гледани на закрито, а 3 - че са били в клетка.



Тагове:   яйца,   великден,   Масови,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995822
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031