Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2010 17:58 - Богатите се опънаха на данък "лукс"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1192 Коментари: 3 Гласове:
1



Идеята за данък “Лукс” раздели обществото. От една страна идеята на всеки, който има скъпа кола, яхта, самолет и жилище като прогимназия, да му се бръкне по-дълбоко в джоба, се хареса на пенсионери и синдикати. Справедливо е не бедните, а богатите да поемат основната тежест на кризата, твърдят възрастните хора, пише електронното издание "Всеки ден".

Бизнесмените обаче, на които ще им се наложи да плащат за луксозния си начин на живот, очаквано, не са възхитени от предложението за новия спец данък. Два са основните аргументи против въвеждане на допълнителното облагане. Първо, приходите няма да са чак толкова големи. И второ, много богатите хора винаги ще намерят как да се измъкнат, при това напълно законно.

“Мисля, че няма полза от такова нещо, защото едва ли са толкова много луксозните стоки, от които може да се вземе толкова много, че да се напълни хазната. В повечето страни намаляват тези данъци, за да привличат хора от други държави да си регистрират луксозните стоки като самолети и яхти при тях. Така се взима по-малък процент от отделния човек, но като обща стойност става повече”, смята варненският бизнесмен, собственик на верига аптеки Веселин Марешки. Той самият не крие, че прави годишен оборот от 250-300 млн. лв., които директно го изстрелва в каймака на обществото и е сред “потърпевшите” от новото облагане.

Според него въвеждането на допълнителен данък върху луксозните стоки само ще накара притежателите им да тръгнат да си регистрират самолетите и яхтите в други държави. Никой не е длъжен да плава с яхтата си под български флаг и винаги може да се регистрира в чужбина. Доказателство, че винаги може да се намери изход, за да се избегне някакъв налог, може да се види и с просто око - много коли се карат с чужди номера и това е следствие точно от рестрикции или от по-добри условия, които са дадени от други държави. “Аз смятам, че трябва да се прави точно обратното – ако държавата иска да събира пари, трябва да направи условията привлекателни за хората, а не да ги отблъсква”, съветва Марешки. “Бизнесът винаги намира място къде му е най-удобно да практикува”, убеден е той.

Според евродепутата Слави Бинев, който е и човек от бизнеса, е “нормално по време на криза държавата да се държи като Робин Худ - да взима от богатите и да дава на бедните”. Но според него тези мерки са половинчати и няма да осъществят целта си, първо, защото това е еднократно облагане, и второ, по-важното е в момента да се помага на бизнеса да отваря работни места и да решава финансовите си проблеми. И Бинев е убеден, че едрите риби, притежателите на луксозни имоти и коли, ще ги прехвърлят на своите фирми и така ще избегнат съответното облагане на данък “Лукс”. “В голяма степен съм сигурен, че опитните играчи на пазара ще намерят начин да избегнат този допълнителен удар, за да реагират в трудното положение, в което самите те са изпаднали”, каза той.

Бинев разви интересна теория, според която в сегашния момент на криза работодателите вече изпълняват социална роля. Според него в момент на криза всяко едно облагане е проблем. “Защото съм абсолютно сигурен, че почти всички хора, които имат някакви възможности, са се нагърбили с нелеката участ да издърпат почти всичките си закъсали роднини, познати и приятели, които със сигурност са страшно много”, обясни евродепутатът-атакист. Той припомни, че големите и умни държави не се справят с кризата, а съумяват да извлекат ползи от нея.

И бизнесменът и хотелиер Георги Велчев, брат на ексфинансовия министър Милен Велчев, е на мнение, че мярката трябва внимателно да се обмисли. В противовес на Бинев той съветва да се поучим от негативния опит на големите и умните държави. Според него, ако се въведе данък за богатите хора, нищо не им пречи просто да отидат в друга страна. Откакто в Лондон въведели подобен данък, много бизнесмени са напуснали английската столица. “В Лондон се прилага от известно време и повече от половината от най-богатите си тръгнаха”, заяви той. Според Велчев няма как да се съберат пари от данък “Лукс” като антикризисна мярка. “На приказка звучи добре, но ефектът ще е нулев”, заключи братът на ексминистъра.

Въпреки всичко той даде шанс на идеята, ако се направят много точни сметки. “ Има шанс да се направи, ако се качи ДДС-то на луксозни стоки. Но трябва да се определи кои са луксозните стоки”, посъветва Георги Велчев.

Икономисти и работещи в социалната сфера са по-резервирани и притеглят минусите и плюсовете на последствията от данъка “Лукс”. Бившият социален министър и настоящ директор на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски споделя, че по принцип застава зад идеята за такова облагане, но трябва внимателно да се прецизира какво и на кого трябва да се наложи допълнителен налог. “Ако всяко нещо, което е скъпо, автоматично се облага с данък “Лукс” просто няма да доведе до търсения ефект”, смята Коралски. По думите му трябва да си даваме сметка, че по някой път хора с ниски доходи, за да задоволят някаква амбиция или мечта, дават всичките си пари, за да вземат една кола например. Младите например са в състояние да се потят и блъскат само и само за да се сдобият с по-мощно возило. Сума ти хора си направили яхти със собствени средства. Според Коралски трябва да се намери механизъм, който да разпредели отговорността и върху бедните, и върху богатите. Бизнесът трябва да се стимулира, за да има летящ старт, когато започнем да излизаме от кризата. Бедните пък не бива да бъдат ощетявани.

Друг бивш министър, но на финансите - Стоян Александров, напомни, че той самият е защитавал въвеждането на такава мярка. “В повечето държави, в това число и в силно развитите има данък върху луксозното потребление и той касае автомобили, яхти, самолети и други. Само че има държави, където десетки и хиляди хора имат яхти и скъпи коли. В България обаче те не са толкова много и обикновено яхтите им плават под чужд флаг. Така че от яхтите ще им вземат цървулите и нищо няма да може да им се вземе”, заяви Александров и отсече, че с говоренето сега за облагането на лукса се търси най-вече популистки ефект и нулев икономически. “В България тези, които биха плащали подобен данък, не са толкова много. Пък и в другите държави с него не се връзва бюджет или се пълнят дупки, а просто се смята, че това е елемент за по-голяма справедливост”, заяви финансистът.

В крайна сметка той няма нищо против, още повече, че той лично не е засегнат и няма да го плаща. Вън от шегата обаче е факт, че има къщи по селата, строени по времето на соца, които са на по два-три, че и четири етажа. Сега обаче са със заковани врати и прозорци, защото никой не живее в тях и запустяват. От друга страна обаче, дори да се отчетат тези реалности, на повърхността излиза и друг голям проблем, защото не може този данък да бъде въведен само за София и големите градове. “На всяко нещо трябва да има противодействие. Не ме разбирайте грешно, всичко трябва да е премислено. Защото във въодушевлението си бедните – че ето на, сега ще вземат от богатите, може и да не видят, че и те ще дишат пушилката и ще изядат по някоя и друга тупалка”, предупреди Стоян Александров.



Тагове:   данък лукс,


Гласувай:
1



1. bowman - Данък лукс ...
22.03.2010 18:19
Данък лукс не е за богати хора, а за богати хора които пилеят. Намесата на господин Худ е неуместна, парите отиват в държавната хазна не при бедните. Тъй като пилеенето е неприятен порок и в него влиза групата на пилеещите излишно ,финансовата част не е от значение освен когато се нарушава
цитирай
2. анонимен - danak populux
23.03.2010 00:22
g-n Borisov, avtomobila mi e 160 k.s. i struva pod 10000 lv sys vse gazovata uredba. I poneje sum golqm "barovec" spored vas, a mi pisna i ne iskam poveche da si skasvam zadnika ot bachkane, za da si platq naema i parnoto i toka i bezumnite veche danaci i da se chudq dali shte mi stignat i za lizinga, vi predlagam slednoto: otvorete v dvora na imenieto si edin parking za varnati ot "danak" avtomobili, i vi obe6tavam che az shte sam parviat koyto 6te si parkiqa "luksoznoto vozilo" tam.. I ne samo shte spra da vi pla6tam i akciz na benzina, za6toto nqma da mi e neobhodim, i paten danak nqma da pla6tam, nito puk vinetki, abe napravo vsichkite danaci shte gi spra. Shte si ida na selo shte si varq rakia, shte si gledam tyutyun,( may pak spestih ot akcizi) i kato doyde vreme za popalvane na haznata, ot men 6te imate 2 chuvala slama - pri tova ot sarce! Da jivee deurbanizaciqta, g-n premier, a i za kakvo vi e tova gradsko naselenie.. samo da harchi gre6ni pari i da zadrastva ulicite! P.S.: izvinqvam se za latinicata, no telefona mi nqma kirilica.. vse pak kriza e ne mojah da si pozvolq m-telski, no ako kajete i nego 6te vi dam vse stotina leva 6te mu vzemete.
цитирай
3. reporter - Евгения Банева се оплака по Нова тв, ...
23.03.2010 12:50
Евгения Банева се оплака по Нова тв, че се чувствала бедна!
http://www.blitz.bg/news/article/73718
Ега ти нахалството! Дали тази "бизнесдама" знае нещо за подземния живот на мравките?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030749
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930