Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2010 17:27 - Кметът на Кърджали на съд за Водното огледало
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 521 Коментари: 0 Гласове:
0



Прокуратурата повдигна в петък обвинение за измама срещу кмета на Кърджали Хасан Азис (ДПС). Той е привлечен под отговорност, защото е поискал 9 милиона лева от държавата за отчуждаване на имот, попадащ в рамките на проекта за изграждане на т.нар. Водно огледало на река Арда. Направената от прокуратурата експертиза е установила, че цената на имота е 846 000 лева. Парите обаче не са платени.

Според държавното обвинение Азис съзнателно е поддържал в заблуда бившите министри Асен Гагаузов и Пламен Орешарски с цел да набави облага за фирмата "Устра холдинг", която претендира за собственост върху имота от 16 декара. От информацията до този момент става ясно, че кметът е изпращал в първата половина на 2009 година писма до двамата с настояване парите да бъдат преведени.

Кметът коментира, че обвинението е един "голям балон". Азис добави, че не разбира в какво качество би могъл да прави оценка на терен. В момента той е с мярка за неотклонение "подписка".

За Mediapool от прокуратурата съобщиха, че Азис е изпратил две писма до Министерския съвет. По информация на държавното обвинение "Устра холдинг" е представила нотариален акт за собственост на имота пред общината, а Азис е започнал процедурата по отчуждаване на Закона за общинската собственост. Той е назначил един експерт, който е обявил, че цената е 9 милиона. Тези пари са и поискани от Орешарски и Гагаузов.

Държавното обвинение счита, че Азис сам би трябвало да се усъмни в тази оценка, защото също има лиценз за оценител. Пред журналисти в Народното събрание Гагаузов каза, че предишното правителство не е признало претенциите за собственост на фирма "Устра холдинг" АД и не е платило и една стотинка за терена, който попада в обекта "Укрепване бреговете на река Арда".

Бившият министър на регионалното развитие Асен Гагаузов заяви пред парламента, че фирмата и преди е имала претенции към терена, но те не са били уважени, защото държавата счита земята за своя публична собственост. По думите му последните три правителства са отказвали да платят за тази земя.

Проектът "водно огледало" започна от цена 8.7 милиона лева през 2001 година, а финалната му стойност през 2010 година вече е 77 милиона лева. Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов заяви, че и сегашното правителство няма да изплати тези пари.

Той заяви, че прокуратурата трябва да прецени дали Азис трябва да бъде отстранен от поста.

"Този случай се разследва от специализираните екипи между МВР, прокуратура и ДАНС. Сметнали сме за необходимо, където има сигнали за корупция по високите етажи на властта, да бъдат изтеглени и да бъдат давани на специализираните екипи, защото смятаме, че те имат по-голям ресурс", поясни вицепремиерът.

Цветанов добави, че основният въпрос е кой е подписвал платежните нареждания.



Тагове:   кмет,   водно огледало,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032649
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930