Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2010 19:18 - Етичната медийна комисия поиска от Доган доказателства за твърденията в писмото "До Мадам В."
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2808 Коментари: 4 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Комисията за журналистическа етика в българските медии настоя лидерът на ДПС Ахмед Доган да подкрепи с доказателства направените от него твърдения в писмото, озаглавено "До Мадам В.". Според нея твърденията на Доган уличават журналисти в действия, уронващи престижа на професията, се посочва в решение на комисията.

Етичната комисия е провела днес извънредно заседание по повод откритото писмо на Ахмед Доган, озаглавено "До мадам В.", разпространено чрез медиите на 25.03.2010 г. Членовете на Комисията – журналисти и представители на гражданския сектор, подчертават, че независимо от частния характер на писмото, в него се съдържат ясни намеци за наличието на корупционни практики сред журналистическата гилдия като цяло.

Такива изказвания накърняват сериозно доверието в медиите, поради което, на основание чл. 3.4. от Етичния кодекс на българските медии, във връзка с чл. 21, ал. 1 от Правилника за дейността си, комисията настоява Доган да представи доказателства за твърденията в писмото.
Под "доказателства" следва да се разбира представяне на неоспорими факти, а не мултиплицирането на безадресни твърдения, имащи характера на донос, подчертава етичната комисия. В случай, че такива бъдат показани, тя се ангажира да реагира веднага по тях.

Освен това членовете на комисията предлагат лидерът на ДПС да поясни какво има предвид в последната част на писмото: "Но запомни: накрая всеки трябва да си плати сметката. Ще се помоля за теб! Господ да ти е на помощ!". Тази формулировка съдържа елементи на заплаха, е констатацията на комисията.

В решението се препоръчва всички журналисти и медии да не допускат подмяната на същинският дебат в обществото, който е за начините за оздравяване на държавното управление и повишаване на нравствената хигиена на политиците. Разговорът за отношенията между политици и журналисти, разбира се също е важен, но той не трябва да отклонява вниманието от конкретните подозрения за злоупотреби в случая с "Цанков камък", се посочва още в текста.

Комисията смята, че дискусиите, както за нравствените устои на политиката, така и за журналистическия морал са полезни и оздравителни и следва да продължат до край. С оглед на това тя препоръчва на журналистите в отношенията си с политици да се придържат стриктно към правилата на Етичния кодекс на българските медии.


Според източници от ДПС писмото на Доган е отговор на публикувания миналата сряда анализ във в. "Труд" под заглавие "Парите повличат Доган и ДПС". В писмото, озаглавено "До Мадам В.", Доган обвинява Велева, че преди месец е подновила офертата си да бъде таен P.R. на ДПС. По думите му с този акт тя иска само респектиращо възнаграждение за "добрия тон", който ще има в статиите си за ДПС.
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/03/29/880511_etichnata_mediina_komisiia_poiska_ot_dogan/


Тагове:   Мадам,   Доган,   медийна,


Гласувай:
8



1. demograph - О...! Етичната комисия се загрижила за името на В.В...бре!
30.03.2010 01:37
А къде беше тази етична комисия когато ВВ и маса други като ВВ проституираха с истината?
цитирай
2. анонимен - Корупционни практики ?!?
30.03.2010 14:36
"в него се съдържат ясни намеци за наличието на корупционни практики сред журналистическата гилдия като цяло"
- А Вие, не знаехте ли за корупционните практики преди това писмо?
цитирай
3. анонимен - "Етичната комисия". ...
30.03.2010 16:21
"Етичната комисия".Ха-ха-ха.Наистина има и некорумпирани журналисти.Но както се казва, повечето са поръчкови.Това,че журналистите ни са неграмотни в 90% от случаите, е едно на ръка.Но за това,че са корумпирани,няма никакво съмнение.Доган си каза за обръчите от фирми,за разпределянето на парите в държавата.Не виждам защо трябва да спестява и някои истини за журналистическата гилдия.Защо сега "етичната комисия" се прави на ощипана "госпойца".
цитирай
4. анонимен - Няма коментари. Авторът не ги ха...
30.03.2010 16:41
Няма коментари.Авторът не ги харесва.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033333
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930