Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2010 17:58 - Повдигнато е обвинение за подкуп срещу Николай Цонев
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 695 Коментари: 0 Гласове:
1



Прокуратурата повдигна в петък обвинения за подкуп срещу задържаните ден по-рано Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов. Според закона за такова престъпление се предвижда затвор до десет години и глоба до петнадесет хиляди лева.

Бившият министър на отбраната Николай Цонев, съдията от Софийския градски съд (СГС) Петър Сантиров и бившият главен секретар в Министерството на финансите (МФ) Тенчо Попов бяха арестувани в четвъртък.

Съдия Сантиров е предложил рушвет на следовател, който разследва Цонев за сключена неизгодна сделка с фирма "Електрон прогрес" за изграждането на оптична комуникационна система за Българската армия с кодово име "Странджа 2".

И тримата задържани остават в ареста за 72 часа - до неделя. До тогава прокуратурата трябва да прецени дали да иска от съда постоянния им арест.

От всички 43-ма наказателни съдии само трима са дали писменното си съгласие измежду тях да бъде избран магистратът, който да гледа мярката за нетклонение на колегата им Петър Сантиров. Всички останали, в т.ч. и председателят Георги Колев си направиха отвод и се отказаха да гледат мярката още преди прокуратурата да е внесла искането.

По случая е било задържано в четвъртък още едно лице, пише електронното издание Mediapool. Това е мъж на възраст между 25 и 30 години. Той обаче е бил пуснат на свобода, тъй като обещал да съдейства на следствието, като свидетелства срещу другите трима.

Според запознати с производството, цитирани от БТА, срещу тримата има приложени СРС-та, които обаче прокуратурата е поискала да бъдат разрешени от съд извън София.

Източници на Mediapool са съобщили, че разпространеното от МВР видео от ареста на Николай Цонев, всъщност представлява силно омекотен, редактиран вариант на разигралата се сцена. На видеото се виждат служители на НСБОП в гръб и се чува гласът на единия, който заповядва на Николай Цонев: "Остави телефона! С гръб към мен, с гръб към мен! Ръцете горе! Не мърдай! Белезници!". Следва и заповед на прокурор Роман Василев: "Г-н Цонев, ще бъдете обвинен, имате... престъпление корупционно. Тъй като сте си абсолютен престъпник,...като всеки един престъпник, долу на земята!".

В действителност голяма част от репликите срещу Цонев била спестена. Както и казаното от него: "Хайде стреляйте в мене, като съм такъв престъпник."

Пред БТА от защитата на обвиняемите са казали, че обмислят да заведат жалба в Съда по правата на човека в Страсбург, заради начина, по който са осъществени арестите и репликите, които са отправяни към задържаните.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996053
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031