Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2010 16:42 - Newseek: Кой е най-скандалният папа
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1356 Коментари: 3 Гласове:
1



В навечерието на Великден списание Newseek публикува имената и историите на шестте най-скандални „наместници на Христа" на Католическата църква. Вижте кои от тях са обръщали света с краката надолу и каква е връзката им с България.


Осъденият мъртвец: папа Формоза
Само за шест години на стола във Ватикана той успява да изправи на нокти всички свои подчинени и владетели на държави в Средновековна Европа. Заради честите странствания в Европа Формоза е бил заподозрян в различни заговори и сплетничество. Неговият наследник, папа Стефан VI, скоро след смъртта му изравя останките му, облича ги в дрехи на папа и ги съди за нарушение на църковния канон. Както може да се досетите, Формоза е намерен за виновен.

Важно за нас, българите, е, че вероятно Формоза, макар и косвено, е станал причина днес ние да сме в лоното на Светото Православие. През 60-те години на IX век Формоза още като епископ е изпратен на мисия в новопокръстена България. Княз Борис I прави постъпки Формоза да бъде назначен за Архиепископ на България, но папа Николай I отказва бъдещият наследник на престола да оглави Българската Църква. Ядосан от тази реакция на папата, княз Борис гони всички католически свещеници и отново се обръща към православната вяра.


Хлапето: папа Бенедикт IX

Той е най-младият папа в историята. Заема поста само на 18 години. Вероятно заради младостта си папа Бенедикт IX допуска греха да се влюби и не след дълго решава да се ожени. Той се отказва от поста си, за да живее като обикновен човек.


Папата воин и политик - Инокентий III

Папа Инокентий III е може би най-войнственият и радикален папа в историята. Неговата цел е да разпростре властта на Римокатолическата църква из цяла Европа и... почти успява. Това обаче в дългосрочен план създава непреодолими различия и дори нетърпимост между католици и православни.

Инокентий III е вдъхновител на кръстоносните походи в края на 12 и началото на 13 век. През 1204 г. обаче кръстоносците вместо да се бият с неверниците превземат Константинопол и подлагат местното население на жестокости.

...Една година по-късно при Одрин българският цар Калоян побеждава непобедимите дотогава кръстоносци и пленява водача им Балдуин Фландърски.

Дипломатичният Инокентий III обаче успява да намери път към сърцето на Калоян и, признавайки царската му титла, привлича макар и за кратко българите в лоното на Римокатолическата църква.

Действията на Инокентий III обаче предизвикват сериозни катаклизми, разделят завинаги християните и вдъхновяват убийството на милиони. Това е и причината папа Йоан Павел II през 2000 г. да се извини за кръстоносните походи, макар техен вдъхновител да е именно Инокентий.


Папата с любовница: Александър VI

Александър VI живее в буйни времена. Половин век след падането на Византийската империя (1453 г.) нейните културни достижения вдъхновяват мнозина западни творци. Творчеството започва да излиза извън рамките на църквата и идва времето на Ренесанса.

Александър VI си позволява да има любовница, от която има четири деца. Той обаче запазва доброто име, властта и уважението на наследниците си заради факта, че освен към извънбрачната любов той проявява афинитет към изкуството и благославя трудовете на Рафаело и Микеланджело.


Пий XII - Нерешителният

За разлика от своите предшественици от Средните векове, папа Пий XII стои далеч от политиката. Той обаче прави това в най-неподходящия момент - Втората световна война.

Пий XII е критикуван от съвременниците си, че е прекалено пасивен срещу нацисткия режим в Европа. Папата не осъжда депортирането и избиването на милионите евреи и не критикува открито нито тезисите, нито реализацията на националсоциализма.

Впоследствие обаче историческите изследвания показват, че Пий XII и Католическата църква спасяват, макар и тихомълком, стотици хиляди евреи в Италия. Също така някои учени твърдят, че папата е подпомагал заговор за убийството на Хитлер.


Бенедикт XVI
Настоящият папа, въпреки че не е приключил понтификата си, се забърква в скандали още в ранно детство. Тогава той вероятно не е допускал, че ще става папа и попада в младежката организация на хитлеристката партия. Днес той твърди, че това е било задължително за всички германчета и е нямало как да бъде избегнато.

Истинските проблеми на Бенедикт XVI обаче идват с разкритията за похотливите му свещеници. През последните месеци десетки обвинения за сексуален тормоз от свещеници в цяла Европа засипаха Католическата църква. Скандалите се оказват сериозен проблем за папа Бенедикт XVI. /BNews




Гласувай:
1



1. bowman - Newseek
03.04.2010 17:01
Опасявам се, че са очарователно дипломатични към римокатолическата църква.
Но за издание с толкова читатели това вероятно си е в реда на нещата. ; )
цитирай
2. borsi - :)) Балтазар Коса - Йоан ХХII
03.04.2010 17:14
Йоан ХХIII папствал 5 години, от 1410 до 1417. Преди това бил пират. След едно особено свирепо корабокрушение се отдава на църквата и прави светкавична кариера до най-високия й връх. Накрая от него се отказва самата Църква, и то не само заради миналото му, но най-вече за деянията му на най-високия престол. Обвинението срещу него съдържа 72 точки. Преобладават плътските прегрешения: обезчестил 300 монахини и поддържал точно толкова любовници само в Болоня, посягал и на мъже. По пътя към престола отровил двама свои предшественици и там горе не забравил пиратските си навици. Продавал свещенически постове, продължил да лее кръв. Между известните му жертви е Ян Хус.
цитирай
3. reporter - Опасявам се, че Newseek ще си нав...
03.04.2010 17:21
Опасявам се, че Newseek ще си навлече гнева на милиони католици, защото е посмял да публикува класацията в навечерието на големия християнски празник Великден.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996380
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031