Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2010 10:13 - Свещеният огън пристига от Йерусалим в България
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 545 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 03.04.2010 14:44


Делегация на Българската православна църква замина за Йерусалим, където ще запали кандилото на Свещения огън, който довечера ще бъде донесен в столичния храм паметник "Св. Александър Невски" за пасхалната литургия в 23:30 часа, която ще бъде водена от патриарх Максим.
  Точно в 00:00 часа патриарх Максим ще излезе на площада пред храма и ще възвести Христовото Възкресение с думите "Христос Воскресе", а вярващите ще му отвърнат с "Воистина Воскресе". Светата литургия за Христовото Възкресение ще започне веднага след това.

"За шеста поредна година църковно-държавна делегация ще донесе Свещения огън от Йерусалим днес около 20.00 часа на правителствената зала на летище "София", съобщи Емил Велинов - директор на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет. Тази година в делегацията ни за Йерусалим са включени Пловдивският митрополит Николай, Великотърновският митрополит Григорий, Ловчанският митрополит Гавриил, протосингелът на Врачанския митрополит Калиник - епископ Киприян и Емил Велинов.

"Министър-председателят Бойко Борисов е разрешил за пренасянето на Свещения огън от Йерусалим да се използва правителственият самолет "Фалкон"", каза още Велинов преди да отпътува с делегацията рано тази сутрин в 05.30 часа от София за Йерусалим, където българските митрополити ще присъстват на богослужението в храма "Възкресение Христово". Точно там над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Свещеният огън, наричан още Благодатен.

Повече от 2000 години вече на Велика Събота хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото. "Слизането на Небесния огън" е смятано за едно от големите чудеса в света. Вярва се, че огънят "идва" след молитва на Йерусалимския патриарх. Смята се, че в продължение на няколко минути огънят е невеществен - не топли и не изгаря. "Слизането на Небесния огън" е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка, а от научно гледище обяснението е невъзможно.

В София от летището огънят ще бъде занесен в параклиса в сградата на Светия синод, където с литийно шествие ще бъде внесен на вечерната пасхална служба в храма "Св. Александър Невски".

Посрещането на Свещения огън в Пловдивската епархия ще бъде около 18.30 ч. днес. Владиката Николай, придружаван от архимандрит Арсений, епархийски надзорник, ще кацне на летище Пловдив. Ще ги очакват духовенството и миряните на Пловдивска епархия. В предварително подготвени фенери те ще занесат по градове и села светлината на огъня. Митрополит Николай ще донесе свещения пламък в Катедралния храм „Света Богородица” в 23.45 ч. След това започва Възкресното богослужение.

Според обичая след възвестяването на Христовото Възкресение църковният храм се обикаля три пъти, след което богомолците си разменят великденски яйца. Яйцето, което се окаже най-здраво, се нарича "бияч" и се вярва, че притежателят му ще има много здраве и късмет през цялата година. До ранните неделни часове се служи Златоустовата литургия.

Според преданията на Велика събота Богородица и Мария Магдалена отиват на гроба на Исус Христос, но го намират празен, а пред тях се явява ангел, който им съобщава, че Божият син е възкръснал. След своята кръстна смърт Христос слиза в ада, освобождава библейските пророци и праведници и ги отвежда в небесата.

Възкресение Христово е един от най-големите християнски празници, който продължава три дни.


Тагове:   Йерусалим,   религия,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030635
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930