Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2010 12:21 - Скандал разтресе Юридическия факултет на СУ*
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 3535 Коментари: 0 Гласове:
0



Стожерът на Софийския университет - Юридическият факултет, от няколко седмица се тресе от неистови скандали. Из научната общност се разменят компромати, на закрити съвещания - взаимни обвинение в корупция. С документи за нарушенията разполага и “Труд”.

Стига се дори до скандали пред студенти кой в колко часа какви лекции да води. Самите студенти творят обвинения на традиционната стена - вратите на тоалетните.

В дъното на скандала е катедрата, която трябва да готви бъдещите дипломати - “Международно право и международни отношения”. В него са замесени имена на преподаватели, чиито автобиографии са впечатляващи. Повечето от тях дават юридически съвети на най-важните институции в страната. Причината - платените магистърски програми (студентите внасят около 2300 лв. на година). А 70% от сумата отива за хонорари на лекторите.

Поводът - някои от преподавателите имат толкова часове, че е чудно как оцеляват физически. Основните обвинения са срещу самия декан проф. Тенчо Колев, заместника му проф. Пламен Пантев, професорите Николай Натов и Орлин Борисов.

Рекордьор по брой часове е проф. Пламен Пантев. За две години той е изработил 9257 часа (лекции, упражнения, изпити, докторантури и т.н.). “За м.г. имах 5452 часа, а за т. г. са ми 3805”, каза проф. Пантев пред “Труд”. От тях 1210 му били часовете само за лекции.

Една учебна година има 200 дни. Излиза, че професорът трябва да работи по 19 ч на ден. Реално той има занятия вечер от 17 до 21 ч.

Според студентите преподава от 18 до 19,30-20 ч. Проф. Николай Натов за т.г. пък си е писал учебна заетост от 1574 часа, а проф. Борисов - 3003 часа. Часовете им са подписани от декана.

Задължителната заетост на един преподавател в този факултет, за да си получи заплатата, е 240 аудиторни часа. С допълнителните му задачи в най-добрия случай работи 500 часа за учебна година. В целия СУ няма други преподаватели с толкова часове.

Срещу тези професори протестират останалите преподаватели. Част от тях твърдят, че са лишени от часове в магистърските програми. Четирима дори напускат катедрата и отиват в други с мотива - не можем дори да си изкараме заплатите от по 700-800 лв. Близо 2 г. пък не може да се избере шеф на “Международното право”.


 

Деканът на юридическия факултет проф. Тенчо Колев: Има хора с много лекции, но не излизат от университета

- Проф. Колев, защо в катедрата по международно право и отношения има преподаватели, които работят по 16-19 часа на ден? Вашият заместник проф. Пламен Пантев е абсолютен рекордьор. Не се ли притеснявате, че може да ви съди при тази натовареност, която сте му дали?

- Надявам се, че няма да се стигне до това. Мога да кажа, че проф. Пантев наистина много работи, буквално не излиза от университета. Но има други колеги, които не стоят тук, но ходят да преподават на други места (деканът чете лекции във Велико Търново и в Благоевград - б. р.). Пантев взима не повече от 1100-1200 лева на месец. Нищо че се говори, че получава по 3000 или 7000 лева. Моята заплата е 950 лева. Но от други места ми се събират още 1500 лв.

- Как се разпределят парите от платените магистърски програми?

(Деканът прави веднага справка във финансовия отдел).

- От общата сума отиват 20% за университета, 10% за факултета, а 70% за хонорари и командировки на преподавателите. Парите за всеки час са утвърдени със заповед на ректора. Един професор за лекция взема до 13,50 лв.

- Ваши колеги твърдят, че вие, проф. Пантев и още няколко преподаватели съзнателно отклонявате суми от магистърските програми. Вярно ли е?

- Чул съм, че вземам 10% от приходите на проф. Пантев. От 1000 лв. това прави много! Цялото ни счетоводство се следи много стриктно. Това е абсурдно.

- Как ще коментирате надписите “Пантев ООД”?

- Ами, това е! (вдига ръце). Не съм ги виждал. Цялата работа е заради междуличностни конфликти. Знам колегите, които са недоволни.

- Какво се дели: пари или постове?

- Не мога да ви отговоря. Изпитвам омерзение. Част от колегите завиждат, че магистърските програми тръгнаха.

- Къде отиде академизмът?

- Не знам. Не бих го и коментирал, но съм сигурен, че във в. “Труд” ще излязат нещата коректно. Да, в магистърските програми се вземат пари. Но конкретно за проф. Пантев съм категоричен, че той работи всеотдайно. Не е взел нито стотинка повече. Цялата работа тръгна от това кой да оглави катедрата. Сега съм разпоредил да се работи с любов. Много са им часовете на някои колеги. Съгласен съм.

- Вие сте декан и сте подписали разписание на лекциите.

- Е, подписал съм го, защото така са ми го дали от учебния отдел.



Ректорът на Алма матер проф. Иван Илчев: Като минно поле сме

Сутрин, като идвам в университета, все едно стъпвам в минно поле, така коментира вчера в типичен стил ректорът на Алма матер проф. Иван Илчев случващото се в правния факултет. Той бил запознат с драмите сред колегите си. “Дадох им срок да оправят положението, защото на тази катедра по международно право аз съм й бабувал преди 15 г.”, поясни той. След което специално за “Труд” провери разписанието на часовете на проф. Пламен Пантев. Според него той имал 1200 часа аудиторна заетост (не обща учебна заетост). “Не е малко, но той е от колегите, които си вземат часовете и пишат книги”, каза проф. Илчев. Според него случващото се е плод на междуличностни конфликти. “Големият ми проблем е, че там има преподавателка, която работи на 5 трудови договора”, каза ректорът. И добави: “Това си го направиха самите юристи още през 1990 г. и трябва да се промени.”



Позиви и стихове по коридорите

Юридическият факултет на Алма матер час по час осъмва облепен с позиви и опити за поетично творчество. Преди Великденските празници пък под вратите на преподавателските кабинети са пуснати ксерокопия за източване на пари от факултета.

Студентският фолклор разнася, че нерядко коридори и стени на тоалетните осъмвали с надпис “Пантев ООД”. Интернет форумите на Алма матер са пълни с крайно противоречиви мнения за всеки един от преподавателите. Младежите са единни само в едно - трудно може да се открие лекторът, ако ти трябва. Има цели рецепти как да се причака преподавател, за да си свършиш работата.

В коридорите на Алма матер “позивите” на юристите са посрещани с много смях от колегите им от другите факултети. “От закони може и да разберат, но с мерената реч са зле”, смеят се съседите им по аудитории - професорите от Славянския факултет. Студентите филолози дори нанасяли поправки върху творчеството.



Катедрата пред разпадане

Катедрата “Международно право и международни отношения” е създадена през 90-те години, но е на път да се разпусне.

Мирното време в нея приключва с края на двата последователни мандата на доц. Благой Видин. Вече втора година няма кой да го смени, защото две лобита се борят за власт. Един от големите скандали назрява още на 13.10. 2009 г., когато има събрание на факултетния съвет на правния факултет. Тогава деканът проф. Тенчо Колев обявява, че катедрата е пред разпад, защото четрима преподаватели са подали документи за напускане. Деканът обаче успокоява, че е обявил 5 процедури за асистентски места. Реално обаче има само една такава. Проф. Колев твърди, че е говорил с ректора на тези, които искат да напуснат, да не им се придвижват молбите за преназначение. По същото време обаче договорите на “бегълците” са факт и са регистрирани в НОИ. Факултетният съвет официално е успокоен, че катедрата ще бъде запазена.

На пръв поглед съществуването й не би трябвало да е сериозен проблем. Реално обаче това е една от най-важните, най-търсените и най-перспективните специалности.

Тази година предстои да бъде открита и магистратура по право на ЕС на английски език.



Не работя толкова, имам и семейство

“Не искам да коментирам гневните пасквили, които има срещу мен. Месечният ми доход е средно около 1100 лева. Не твърдя, че непрекъснато съм в университета. Имам си личен живот, семейство, в момента чакам и внуче.”

Така коментира обвиненията срещу себе си проф. Пламен Пантев. По време на разговора ни (виж блица горе) с декана проф. Тенчо Колев той е в кабинета му. Само е помолен от шефа си да излезе, когато проф. Колев обяснява, че колегата му е честен и некорумпиран.

“Миналата година бях отчел 4957 часа, а по решение на учебния отдел ми бяха добавени още 500 часа.” За тази година са записани 3800 часа”, обяснява проф. Пантев. Той не уточнява как точно ги взема.

В хода на разговора се разбира, че част от лекциите се водят при слети потоци от студенти. Срещу това младежите протестирали, но нямало начин - аудиториите били заети и не достигали за всички студенти.


*Заглавието е променено




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13038584
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930