Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2010 12:56 - Русия и Полша правят паралелни разследвания на катастрофата, при която загина президентът Лех Качински
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 667 Коментари: 0 Гласове:
1



Цяла нощ продължи разследването на самолетната катастрофа край Смоленск, съобщава БНТ. 98 души, сред които полският президент Лех Качински и голяма част от полския елит, загинаха вчера, след като самолетът, с който пътуваха, се разби.

Само на мястото, където стана трагедията, по случая работят 800 души. Първите данни от следствието сочат, че катастрофата е причинена от пилотска грешка. Според руския транспортен министър Игор Левитин пилотът самостоятелно е взел решение за кацане, въпреки че не е имало видимост.

Записи от разговорите на борда потвърждават, че полският екипаж е предупреден от руските дипсчери самолетът да не се приземява в Смоленск. Тези препоръки не са били изпълнени.

Колеги-журналисти не изключват възможността президентът Качински или други членове на високопоставената делегация да са настояли самолетът да се приземи в Смоленск.

Всичките жертви на катастрофата вече са докарани в Москва за експертиза и разпознаване.

Бившият полски премиер Ярослав Качински официално идентифицира в Смоленск тялото на своя брат-близнак, президента на Полша Лех Качински и на съпругата му Мария.

Десетки хиляди хора се стекоха снощи в центъра на Варшава, където е и президентският дворец, и оставяха на земята запалени свещи в памет на жертвите на вчерашната самолетна катастрофа край Смоленск в Русия.

Улиците покрай президентството, намиращо се близо до Стария град, и улиците в съседство с огромния площад "Пилсудски" бяха почернели от множеството хора и осветени от истински килим от светлинки, оставени на земята.



Полша ще проведе свое разследване за причините за трагедията

Полша ще проведе свое разследване за причините, довели до трагичната катастрофа на Ту-154 край Смоленск. Едно е ясно, обаче, коментират световните медии. Тази трагедия разкрива неприятни истини около състоянието на полските правителствени самолети.

Знаци, предупреждения и инциденти във въздуха и на земята съпътстват от доста време авиоотряда на полското правителство. Някои от официалните самолети в него са на 40 години. Злополучният ТУ-154, който се разби вчера край Смоленск, е произведен през 1990-та. Спиран е няколко пъти от полети заради технически проблеми, а миналата година му е бил направен основен ремонт.

Полското правителство притежава и втори самолет от същия тип. Говори се, че президентът Качински и премиерът Туск няколко пъти са влизали в спор по въпроса кой има право да използва резервния ТУ при държавни посещения и срещи на високо равнище на Европейския съюз.

Кабинетът във Варшава отдавна обсъжда подмяната на правителствения авиоотряд. Тези мерки, обаче, са свързани с големи разходи. Които естествено биха породили недоволство сред избирателите, особено по време на криза. След като премереният риск се оказа недобре премерен, идва закъснелият извод: че висшите представители на държавата трябва да пътуват с по-надеждни самолети.


image

Графика: ИТАР-ТАСС




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998392
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031