Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2010 13:16 - Погребват Лех Качински в Краков
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 736 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 18.04.2010 13:23


Полският президент Лех Качински и съпругата му Мария ще бъдат погребани днес във Вавелската катедрала, пантеона на полските крале в Краков, съобщиха световните агенции. Качински, съпругата му и още 94 души, сред които множество висши политици и военни загинага при авиокатастрофа край руския град Смоленск на 10 април.

image

Полски офицери вървят край ковчезите на загиналия президент Лех Качински и съпругата му Мария по време на възспоменателна церемония във Варшава, 17 април 2010 г.
Снимка: image


Ковчезите с тленните останки на полското президентско семейство ще пристигнат в Краков в 10 часа полско време (11 часа българско време) в храма Успение Богородично. Той е известен още и като Мариацката катедрала и се намира в историческия център на Краков.

В 14 часа полско време (15 часа българско време) там ще бъде отслужена заупокойна литургия. На нея ще присъстват роднини и близки на семейство Качински, полски лидери и чуждестранни делегации, успели да пристигнат в Полша въпреки парализирания въздушен трафик над Европа заради вулканичния облак от Исландия.

На церемонията в Мариацката катедрала трябваше да присъстват 80 чуждестранни делегации, сред които президенти, премиери и короновани особи. Заради усложнената въздушно-транспортна обстановка бяха отменени пътувания на много държавни и правителствени ръководители.

Президентът на САЩ Барак Обама, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози съобщиха късно снощи, че няма да могат да присъстват на церемонията. Британският принц Чарлз и канадският премиер Стивън Харпър също отмениха пътуването си до Полша.

Президентът Георги Първанов няма да присъства на траурната церемония по погребението на полския президент Лех Качински в Краков днес, съобщи пресслужбата на президентството. Въздушното пространство над почти цяла Европа е затворено, поради което не може да бъде извършен полет от България до Полша.

Българското правителството обяви днешния ден (18 април) за ден на национален траур по повод на трагичната смърт на президента на Република Полша Лех Качински, неговата съпруга и полската делегация край руския град Смоленск. Националният флаг на държавните институции ще бъде свален наполовина.

Решението да не се извършва полет до Полша е взето от командира на Авиоотряд 28, съобщи агенция"Фокус".

Досега руският президент Дмитрий Медведев не е отменил присъствието си на церемонията. Чешкият държавен глава Вацлав Клаус е сменил програмата си и ще пътува с влак и автомобил, за да присъства на погребението.

Предвиждаше се месата на погребението да бъде отслужена от пратеник на папа Бенедикт XVI - кардинал Анджело Содано. Той трябваше да пристигне в Краков за тази цел още вчера, но в петък вечерта беше съобщено, че това няма да стане заради нарушения въздушен трафик в Европа. Ватикана обаче изрази увереност, че кардиналът ще може да пътува за Краков днес и да отслужи месата, както е предвидено.

Извън катедралата стотици хиляди души ще проследят случващото се вътре на огромни екрани, като от тях 40 000 души ще се съберат в историческия център на Краков.

След службата в катедралата тленните останки на семейство Качински ще бъдат откарани под съпровод от топовни салюти към Вавелската катедрала във Вавелския замък в Краков. Катедралата е пантеон на някои от най-почитаните личности в полската родова памет.

Само най-близките на семейство Качински ще се включат в траурния кортеж от Мариацката катедрала до Вавелската катедрала. Кортежът ще потегли в 15:30 часа полско време (16:30 часа българско време).

През това време, по съображения за сигурност, чуждите делегации ще останат в Мариацката катедрала, където ще присъстват на траурен концерт в памет на семейство Качински.

След концерта чуждите гости на свой ред ще отидат във Вавелската катедрала, където от 16:30 часа полско време (17:30 часа българско време) ще бъде самото полагане на тленните останки, съпътствано от траурна служба, отслужена от архиепископа на Краков кардинал Станислав Дживиш.

След церемонията ковчезите ще бъдат свалени в криптата на Вавелската катедрала и поставени в саркофаг, докато в града отекват отново 21 топовни изстрели.

Останалите 94 жертви на самолетната катастрофа ще бъдат погребани на индивидуални церемонии из цялата страна.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13041924
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930