Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2010 16:19 - Симеон Сакскобургготски: Членството ни в ЕС не е подарък
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 547 Коментари: 0 Гласове:
1



  Интервю със Симеон Сакскобургготски на Иван Гарелов за Агенция БГНЕС
  25 април 2010
Резиденция „Врана”


- Ваше Величество, как се промени животът Ви след изборите през 2009 г.? Постоянно в България ли живеете, какво е ежедневието Ви?

- Постоянно – да. Сега имам малко повече свободно време, така че се движа също и в чужбина. Но съм си тук най-накрая. След 50 години в изгнание няма другаде да ходя, нали?  Има и по-малко напрежение, т.нар. "кризисно напрежение", слава Богу го няма, но пак съм много зает. Аз очаквах да разполагам с повече време за четене, но засега още си има много работа.

- Каква работа?

- Всякаква. Имам много срещи, кореспонденция, пътувайки в чужбина получавам всякаква информация...

- По лични дела ли или обществени...

- Особено в чужбина, където съм си запазил контактите, винаги задават въпроси за България – какво правите, какво става. Това не е лично, но аз съм свикнал.

- Имам впечатлението, че у Вас остана някакво огорчение от политическия живот?

- А, не знам откъде. Това беше едно огромно предизвикателство. От друга страна, за мен поне, беше нещо уникално – след толкова години в чужбина, където не можех да действам пряко за България. Тук поне се постарах и опитах. Но огорчение – не, няма.

- Вие доста удари получихте.

- О, ударите, това вече е друго. Но това е част от „сценографията”, ако щете.

- В какво останахте неразбран, според Вас? Вие имахте приоритети във Вашата политика за толерантност, за спокойствие в обществото. Разбрахме ли Ви добре, как смятате? Има ли ги сега?

- Вижте, аз мисля, че това зависи от индивида, от човека. Но, че има повече смисъл от толерантност и обективност, предсказуемост и последователност, или от нещо, което да е по- спокойно и градивно, отколкото само конфронтация – това да.

- Как гледате сега на управлението? Вие наблюдавате отстрани и знаете за какво става дума.

- Да, определено знам за какво става дума. Това е много тежко и е голяма отговорност. Пък и в момент на известни затруднения – думата "криза" мисля, че се преиграва малко. Вместо да се поощрява да се справим с нея, само се говори, че става все по-страшно и все по-лошо. А всяка страна постепенно излиза и бих казал, че по-значимите икономики вече започват да вървят нагоре, така че...

- Вие бяхте казали да мислим повече за това какво ще правим след кризата. Но тя като че ли се задълбочава?

- Мисля, че не бива изкуствено да се нагнетява и да се търси с какво се задълбочава, а да бъдем обективни и реалисти. Аз имам една стара приказка, която може би не е висша политика, нито икономика, но е здрав разум – че това, което няма да има значение след 5 години, и днес няма. Не бива да се възприемат нещата по такъв хипердраматичен начин. В крайна сметка, всички от ЕС сме в един лагер, и това, което сполетява едни, сполетява и другите. Но трябва да се види, според икономиката на всяка страна, как да се справи.

- Как се отнасяте към това, че правителството се занимава вече твърде дълго с предишното управление?

- Това е въпрос на политика, на преценка в крайна сметка. Разбира се, те си имат съображенията, но само това бъде или само това да са заглавията, едва ли ще помогне с нещо. Да се проверяват нещата, договори или споразумения, добре. Но те най-накрая не са краткотрайни, а са ангажименти, които се поемат през годините, не е до едно правителство или друго. Естествено, че ако е имало неща, които не са били в ред, те ще излязат наяве. Ама тогава ,бих казал, че трябва да е общо, а не селективно или само понякога с показни цели, което пък едва ли в Брюксел се оценява чак толкова.

- Преди 5 г. Вие подписахте договора за присъединяването ни към ЕС, който ни гарантира членството през 2007 г. Имате ли си лична равносметка какво успяхме да постигнем и какво не.

- Аз не обичам да се хваля, но самият факт, че ни приеха, показва, че сме били готови да влезем – няма подаръци, няма и милостиня. Това е нещо, което се прави рационално. Едва ли една от 27-те страни, не първите, но да кажем десетина-петнайсет, които са дошли по-късно, са били перфектно и изцяло подготвени. При нас има още много, което да се направи, но наистина този 25 април беше сигнален и много важен. Мога да кажа, че аз се възползвах от тогавашния и сега още успешен премиер, г-н Юнкер, който ми каза, че щом като има затруднения по отношение на датите за Брюксел, защо не го направите на 25 април в Люксембург, вместо да чакаме до юни. Това мисля, че беше нещо много важно, защото след това дойдоха  референдумите във Франция и Холандия. И кой знае дали сега нямаше да бъдем в положението на една Хърватия, която е отлично подготвена, но чака.

- Напоследък като че ли някои европейски медии промениха отношението си към България. Наскоро една германска медия ни нарече "европейски тарикат"?

- Вижте, с цялото ми уважение към тази медия или която и да е друга, това е мнението на един човек. Да се дамгоса една страна, заради може би, някой тарикатлък….Те са винаги краткотрайни и не правят добър имидж на страната. Но оттам да се каже, че ние сме такива, мисля, че наистина е преувеличено. Аз поне бих обърнал вниманието си към това, което можем да свършим по един коректен начин, а не да се съсредоточаваме върху подобно изказване.

- Европа направи план 2020, според Вас къде и как България може да намери своето място в нея?

- Като се замислим и ние за 2020, например. Къде се виждаме, какво е бъдещето…Ще се върна на предсказуемостта, на една политика, която е последователна. Всяка страна си изгражда подобна програма. Още по-хубаво би било за нас да е по-малко времето, когато ще станем перфектните партньори и членове в ЕС. Но, ако си го поставим за цел до 2020 г., има върху какво да се замислим и какво да развием.

- Вие създадохте НДСВ като либерална партия, какво е според Вас бъдещето на тази политика в България и в Европа?


- Аз продължавам да съм убеден, че с центризмът и либералното мислене е нещо, с което може да се постигнат много цели. Разбира се, либералите не са една масова партия или движение, в Европа говоря. Но същевременно посланието, смисълът на либералната идея, мисля, че е много валидно. Ето – да се избягват крайни конфронтации, например. Ценностите, индивидът е най-важното за либералите – човекът, самата човечност, която ни липсва толкова много сега. Може би, заради финансовото положение на някои хора. Но усещам едно нагнетяване на озлобление, бих казал. Либералното, центристкото мислене дава един много по-широк и по-полезен за обществото мироглед – не, че си слагам розови очила или проявявам някаква наивност, просто това има смисъл.

- Виждам, че Вие не сте се отказали от своите принципи за позитивно мислене. Спомням си също така и Вашето изречение, че трябва да си сменим чипа. Смятате ли, че сте бил разбран за тези свои думи?


- Първоначално… определено не, защото предизвика такава полемика и вицове, шеги. Но толкова години по-късно продължавам да съм убеден, че това е от голямо значение за бъдещето. Вижте, някои говорят "от Брюксел искат това, от Брюксел искат онова". Не, ние сме вече Брюксел. Трябва да си променим чипа и в тази насока, защото сега ние действаме като „от и във” Брюксел. То е в наша полза. Не е някой да ни кара с тояга да работим. И чипът… наистина е важно позитивното по време на криза. Прословутата наша приказка за Вуте мисля, че сега е още по-важно да я обърнем за две-три години поне така: че „ако на Вуте му върви добре, то и на мен ще ми върви добре”. Това е много важно като манталитет, а не песимизъм или желание да покажем на всички, че сме най-зле или най ни "преследват" от Брюксел. Това е смехотворно.

- Знаете, че много хора запазиха добрите си чувства към Вас, с какво послание бихте се обърнали към тях днес?


Безкрайно съм им благодарен. Съдейки по гласността, която се дава на всичко негативно, което се изсипа по моя гръб, не знам дали изцяло “заслужено”, съм още по-благодарен на хората, които ме помнят с добро. Защото и аз така съм тръгнал към всички.


Видео с цялото интервю
 

 

image
 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997737
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031