Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2010 21:27 - Още за Георги Гергов, Трайчо Трайков и Международен панаир-Пловдив
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2228 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 26.04.2010 21:31


Червеният олигарх се жалва, че министър Трайков не говори с него, страда безутешно за времето, когато Сергей Станишев, Румен Петков, Емилия Масларова, Гагаузов разпускаха в „Слънчев ден”, а Милен Велчев го налагаше за кандидат-кмет на жълтите в Пловдив. Това пише в обширен материал, посветен на Георги Гергов в електронното издание Bulgaria-news.bg   image   Винария-2010
  Георги Гергов, известен с особеното си отношение към закона: "законно е това, което мен ме урежда" – очевидно се чувства яко притиснат до стената. И моли за пощада! Вън от всякакво съмнение министър-председателят Бойко Борисов, гост на 50-годишнината на бившия свинар от с.Маноле, е сложил Гергов в графата „нямам приятели” и по този начин го е хвърлил в истерична паника. За 4 дни похитителят на Международен панаир – Пловдив, даде две интервюта в големи медии: в бТВ и в.”Труд”, и в множество други издания. И излъга най-малко два пъти: че е заварил Панаира в развалини и че по време на управлението на НДСВ държавното дружество е щяло да бъде продаден през борсата за 700 000 лева. Пред Bulgaria News в неделя следобед Николай Василев, по телефона от Лондон, иронично попита:

”Че кой може да каже каква цена ще се постигне на борсата?!

Докато бях вицепремиер и министър на икономиката, имаше предложение миноритарен пакет от 49% да се продаде за компенсаторни инструменти на борсата. Щяха да бъдат спечелени за държавата няколко десетки милиона лева. Вие сте писали нещо, което вече е обществено достояние – че аз не подписах решението на кабинета „Станишев” за Пловдивски панаир”. Основният въпрос е:

как Георги Гергов взе Панаира, когато той беше и още е в забранителния списък за приватизация?!”

Преди Гергов да започне да управлява Панаира като бащиния, някогашната гордост на Пловдив, най-голямото изложение на Балканите беше сред първите три най-печеливши държавни дружества в страната. И помен няма вече от тогавашния брой на изложителите и на зрителите. Срещу променящия цените и договорите както му скимне директор на панаира Гергов възнегодуваха официално чуждестранни изложители и български фирми, които съдят панаира за злоупотреба с монополно положение, изгонени бяха най-добрите специалисти, КЗК осъди изложението за стотици хиляди левове.
  Батакът е тотален, залезът на Панаира – стремителен.

Геогри Гергов нямал проблем с проверката на собствеността  на Пловдивския панаир, заяви самият той в неделя, в предаването „Нека говорят …” по бТВ. Против е  само Висшият съдебен съвет да проверява съдиите, одобрили повишаването на капитала на свързаните с него фирми. И правилно е против – министър Трайчо Трайков най-после напипа слабото място на наречената от него още през миналата година - ”странна сделка”.
  Гергов адски много би искал всички да чуем, че той няма нищо против да си решава споровете с държавата в съда,  
  стига никой  да не оказва „натиск” върху съдиите. Какъв „натиск” по-точно?! Макар и трудно, това може да мине за жест на обидена  почтеност, ако не беше другото действие, предприето от министър Трайчо Трайков, парлелно със завеждането на делото: в деня, в който документите по иска са внесени в Окръжен съд-Пловдив, във Висшия съдебен съвет в София е подаден сигнал, с който Трайчо Трайков призовава най-висшия съдебен орган да разследва трима пловдивски съдии. Не кои да е трима, а точно онези, които са вписали в Търговския регистър две от най-скандалните повишения на фирмен капитал в  съвременната история на България и са удовлетворили реституционните претенции на група физически лица, връщайки им реални дялове от забранено за приватизация дружество. Както многократно  писа Bulgaria News,  
  именно  с помощта на тези магистрати от Пловдив, наричан при управлението на Тройната коалиция „Герговград”, стана  възможно контролираните от Гергов фирми да придобият пълния контрол,

в ”Пълдин Туринвест” – съвместно дружество между  бизнесмена и Община Пловдив, а след това и  в ”Международен панаир Пловдив” – съвместно дружество  между  ”Пълдин Туринвест” и Министерството на икономиката и енергетиката. Благодарение на техните решения невъобразимо скандални оценки на имоти, апортирани в капитала на публично-частните дружества се оказаха легални и вписани в Търговския регистър, а вещите лица, които са дали тези оценки, вместо да бъдат пратени на очен лекар или психиатър и до ден днешен работят в Съдебната палата на бул. ”Съединение”. Самият  
  министър  Трайков още в  първия месец на управлението на ГЕРБ нарече фактическата приватизация на панаира  ”странна сделка”  и назначи специална  комисия да я разследва.  
  Bulgaria News винаги е бил сред малкото медии, които с публикациите си подпомогнаха работата на тази комисия. Доказателство за нашите аргументирани журналистически разследвания е фактът, че разкритията ни се оказаха в основата на предприетата от Министерството стъпка по връщане на дружеството там, където му е мястото – в ръцета на държавата и община Пловдив. Очевидно, червеният  олигарх Гергов смята, че нищо по-страшно  не може да му се случи от това някой  да проверява дейността на услужливите  съдии. И с право така си мисли  –  
  ако Висшият  съдебен съвет прецени, че в действията им има нелепи пропуски и недопустимо затваряне на очите пред завишените между 10 и 100 пъти оценки на имоти, увеличението на капитала може да бъде успешно атакувано в съда.  
  А там, току виж  поредният съдия се окаже не толкова  сговорчив и плашлив и вземе, че го отмени... А като го отмени, съотношението в собствеността ще се промени, и то драстично! Може да се окаже, че олигархът, който управлявава и двете дружества  - „Пълдин Туринвест” и Международен панаир – Пловдив, на практика еднолично, 3 години всъщност е управлявал чужда собственост. Какво следва от това, каква е правната стойност на взетите от техните Общи събрания решения и къде са дивидентите от дейността им – да реши този казус ще е нужна още една комисия, с преобладаващо юридическо присъствие! Иначе, днес в  ”Нека говорят …”  
  чухме още, че претенциите  на министъра са политически  и че зад действията му има скрити цели.  
  Узнахме, че според Гергов министър Трайков не е господар нито на действията, нито на устата си, защото си позволява да дава пресконференции и да съобщава, че ще търси държавните вересии. Беше ни намекнато, че през Трайчо говори някой по-голям и по-силен, който има интереси Панаира да бъде приватизиран през борсата, но пък от предишни интервюта вече знаем, че Гергов акции за продан няма, държавата ако иска, да продава нейния си дял. ”Моят мотив  винаги е бил бизнесът, аз съм  доказал, че мога да правя бизнес”, за пореден път каза Геогри Гергов и за пореден път съселяните му се зачудиха кога и кому точно го е доказал, след като всички имоти, с  които толкова се гордее, дефакто и деюре му бяха подарени от три поредни правителства – хотелиерския бизнес от кабинета „Костов”, ЦУМ от кабинета „Сакскобургготски”, а Панаира – лично от станишевия министър Румен Овчаров с активната помощ на силовия министър Румен Петков и с решаващата роля на синия кмет Иван Чомаков, който стои в основата на учредяването на "Пълдин Туринвест". Но, както сам забеляза Гергов, ”парите нямат цвят, нямат мирис, не са сини или червени…”. 
  Георги  Гергов обвини българите, че им е къса паметта, но очевидно той е ярко олицетворение на същия този късопаметен  народ.  
  Демонстрирайки  екранна лоялност към БСП, той  забрави, че сам потърси Симеон Сакскобургготски в партийната централа на ул.”Врабча”, за да получи подкрепата на НДСВ в напреварата за кметското кресло в Пловдив. Забрави и активната подкрепа на Александър-Томовите социалдемократи, публично рекламирана чрез общото им протеже Поли Карастоянова (която за 4 месеца не свърши работа за 4 лева като маркетинг шеф на Панаира), но кой ти помни бивши фаворитки!?
  Лично ексфинансовият министър Милен Велчев отиде в Пловдив на 3 септември 2007 г., за да наложи Гергов на съпартийците си от „жълтата партия”,

които се стреснаха от невиждания брой бодигардове, заплашително вперили поглед в онези, които не вдигат ръката си за червения Гергов. Макар яростната подкрепа на „червени интелектуалци”, начело с Иван Гранитски и безскрупулната телевизионна кампания на Николай Бареков (чиято майка работеше в Панаира), социолозите показаха, че Гергов няма да вземе и 2 процента от гласовете и той се отказа от кметската надпревара. Сегашният член на ВС на БСП бичува словесно „политиците, които смениха по 5-6 партии”, но всъщност забравя, че и той в зората на демокрацията е захвърлил партийния си билет и възстанови членството си в БСП, в ППО на пловдивския район „Северен”, едва преди 2 години, в навечерието на конгреса на БСП.
  Всъщност, ако  има свързан с БСП политик, който да е безрезервно верен на пловдивския олигарх, това е президентът Георги Първанов,

забравен кой знае защо в обилните услужливи интервюта с Гергов през последната седмица... На късата народна  памет Гергов отдаде и липсата  на анализ на прехода. ”За 20 години не успяхме да разграничим нормалния  от престъпния бизнес”, каза той  и изрази опасения, че сегашните действия на правителството създават единствено стрес в бизнеса, вместо да го оставят да работи. Трудно е да предположим  как точно може да се направи анализ на изминалите две десетилетия,  без да се причини  малко ”стрес”  на проверяваните,  но да речем, че може покрай сухото да изгори и някоя  ”сурова” читава фирма.
  Но вероятно поради проблеми с паметта на самия Гергов така и не разбрахме как се е ”случил” първия негов милион...

Бизнесменът промълви нещо за това, как приватизирал онова, което ”научил” от предишния режим и май сме склонни да му вярваме – точно на хора от Тодор-Живковия режим им беше дадена възможност да получат на безценица предприятията, които управляваха – в случая свинекомплекса в с. Маноле. Но като се има предвид, че приватизаторът си вярва, че може да прави бизнес, странно е, че нито една от първите му фирми не фигурира в правния мир 15 години по-късно – всичките са препродадени, а повечето и фалирани, с огромни задължения към държавните осигурителни фондове... Дето се вика, такъв бизнес и баба може да прави – вземаш наготово, данъци не плащаш, заеми на връщаш и след време продаваш! 
  Но  за пореден път  не е луд, който  яде зелника! В  ролята на назначени  милионери у нас  видяхме кого ли не – от сервитьори до член-кореспонденти  на БАН.  
  Най-голямата болка на горкия член на ВС на БСП е, че министър Трайчо Трайков не искал да говори с него лично, а чрез шефката на политическия си кабинет ( вероятно има предвид Милена Ценова). Така е в този живот, всичко тече – всичко се променя. Милият Гергов не може да приеме, че министрите от кабинета „Борисов” няма да му ходят на крака в „Санкт Петербург” в Пловдив и в „Слънчев ден” в курорта „Св.Св. Константин и Елена”. Не може да се примири, че вече държавата няма да се представлява от Корнелия Нинова, която едва когато я уволниха като заместник-министър на Румен Овчаров, сколаса да подаде оставка като председател на Борда на директорите на Панаира, защото не я информирали за решенията и финансите на дружеството с преобладаващо държавно участие. Авджията-президент
  Георги Първанов нощуваше в 5-звездния хотел на бившия комплекс на ЦК на БКП, приватизиран от Гергов с благословията на Иван Костов, с помощта  на Богомил Бонев и Емил Кюлев,

и оттам приятелската дружинка тръгваше към ловните резиденции край морето. Премиерът Сергей Станишев отдъхваше през лятото пак там, докато приятелката му Елена Йончева почиваше с френското си гадже в правителствената резиденция „Евксиноград”. Емилия Масларова потропваше с токчета по паважа край плажа, Асен Гагаузов обясняваше концесионирането на плажовете, а Румен Петков се чувстваше като господарят на положението. „Има страх… Бизнесът има нужда от разбиране от политиците”, споделя Гергов с едва прикрита молба в гласа да остане поне мъничко разтворен над него политическият чадър. Премиерът Борисов, обаче, е глух за подобни вопли, туй по всичко личи. Ах, колко се стресна Гергов когато водещият на предаването „Нека говорят” Росен Петров го попита за позицията му на почетен консул на Русия. Замънка, смутолевя нещо от сорта, ама това да не е срамно… Ами не е, макар да е странно. За първи път в света някой е почетен консул на държава в … един град.
  Защо Гергов не се похвали, че е приятел с шефа на руското ФСБ ( Федералната служба за сигурност, наследница на КГБ),

защо пропусна да изтъкне, че руски полковници и генерали са сред закупилите апартаменти в „Слънчев ден”. Защото Русия вече не е на мода ли?! „Не искам да ме омесват със сивия бизнес”, проплака отслабналият физически и политически Гергов. Никой не би могъл да го направи, ако Гергов извади документи за фирмите си, собствеността им, платените данъци и осигуровки…
  Всъщност, защо Гергов брани собствеността си в Панаира, като той официално няма акции в нито едно от дружествата, които са собственици на Панаира?!

Той е само изпълнителен директор. Защо говори и се държи като собственик?! И за още едно нещо Георги Гергов е абсолютно прав – на 10 ноември 1989 г. имаше нов старт  за всички, но този старт беше много  неравностоен. И 20 години по-късно огромното  мнозинство от българите още търси  изгубената на старта справедливост. Търси и гласува за всеки, който обещае да я възстанови. Големият панаир с пловдивския изложбен център се получи именно, защото един избраник получи несправедливо и на тепсия имот за стотици милиони.
  Най-сетне един министър реши да потърси справедливост от съда и си поиска имотите на държавата обратно.

Георги Гергов:” Чакам Трайчо Трайков поне 3 точки да набележи в икономиката и енергетиката… да ни даде пистите, по които да тичаме”. Другарю Гергов, ако още не си разбрал – вече си сам на пистата. Ха сега да те видим как ще тичаш по нея без партийно-правителствена подкрепа по трасето.
Източник:
http://www.bulgaria-news.bg/category/bulgaria/society/article/post29959.html



Гласувай:
2



1. анонимен - Омразен
27.04.2010 08:57
червен цървул. Истинска рожба на комунизма със селски произход, Андрешковска душица, шофьорски манталитет и цървулджийски "капитализъм" - Гергов е еманация на БКП и комунизма.
цитирай
2. анонимен - Когато самочувствието на тариката
27.04.2010 10:27
се превърне в самодоволство, значи той е достигнал върха на гьонсуратския цинизъм.
Много често това е резултатът от " успешни законосъобразни" престъпления. А щом са "законосъобразни", значи няма да има възмездие.
цитирай
3. анонимен - панаир
07.05.2010 02:37
няма по-голям панаир от това министерство да извади от държавния списък межднароден панаир пловдив. Нямаме ли народно събрание?Борисов до кога ще се размотава този медиен олигарх ................................
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13038690
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930